Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

4.1.2. Торгівля векселями

Торгівлею векселями є купівля та продаж векселів банком відповідно до законодавства України та на підставі укладеного з продавцем (покупцем) договору.

Купівля, продаж і обмін векселів за дорученням клієнтів здійснюються банком відповідно до законодавства України про обіг цінних паперів і на підставі договору про комісію чи договору доручення.

4.1.3. Гарантійні операції

Гарантійні операції – це операції, що супроводжуються взяттям банку на себе зобов'язань платежу за векселями з умовою відкладення, тобто оплатити векселі при настанні певних обставин і в обумовлений строк.

Основним видом гарантійних операцій є авалювання векселів - порука по векселю (аваліст, який здійснив аваль векселя, приймає на себе відповідальність за виконання зобов'язань зобов'язаною по векселю особою (векселедержателем, акцептантом чи індосантом).

4.1.4. Розрахункові операції з векселями

Розрахункові операції поділяються на операції з оформлення заборгованості векселями (до оформлення векселями кредиторської заборгованості банку належить акцепт банком переказних векселів та видача простих векселів) та операції з розрахунків з використанням векселів.

Суть розрахунків з використанням векселів полягає у наступному:

1) відбувається погашення кредиторської заборгованості банку - кредитор банку погоджується прийняти від банку-боржника виконання іншого (вексельного) зобов'язання від платника за векселем. Прийняття вексельного зобов'язання відбувається шляхом передавання векселя, придбаного банком-боржником, кредитору банку

або

2) відбувається погашення дебіторської заборгованості перед банком - банк-кредитор погоджується прийняти від клієнта-боржника виконання іншого (вексельного) зобов'язання від платника за векселем. Прийняття вексельного зобов'язання відбувається шляхом передавання векселя, придбаного клієнтом-боржником, банку-кредитору.

Використання векселів для розрахунків за заборгованістю за банківським кредитом не допускається.

4.1.5. Комісійні операції (інкасування векселів, оплата векселів, у яких банк виступає особливим платником (доміциліатом), зберігання векселів)

Банківська операція з інкасування векселів полягає в здійсненні банком за дорученням комітента (векселедержателя) операцій з векселями і супровідними документами на підставі одержаних від комітента інструкцій з метою одержання платежу та/або акцепту за векселями, передавання векселів і супровідних документів проти платежу та/або акцепту, передавання векселів і супровідних документів на інших умовах.

Інкасування векселів разом із супровідними документами здійснюється за двома видами: чисте інкасо та документарне інкасо. Інкасо чисте - інкасування векселів без супровідних документів, інкасо документарне - інкасування векселів із супровідними документами;

Чисте і документарне інкасо векселів банк здійснює на підставі укладеного з векселедержателем договору про інкасування.

Усі документи, що передаються банку для інкасування, мають супроводжуватися дорученням на інкасування, у якому мають бути точні та повні інструкції принципала. Банку дозволяється діяти тільки відповідно до таких доручень.

Якщо платежі забезпечені гарантією, то комітент у дорученні на інкасування додатково включає вимогу про платіж за рахунок гарантії на випадок неоплати платником документів, що інкасуються, у встановлений строк. Однак ця процедура відбувається лише за умови, що така вимога не суперечитиме положенням виданої гарантії.

Під час передавання векселя для інкасування комітент має здійснити на векселі передоручений індосамент на користь банку-ремітента. Передоручений індосамент може містити такі вказівки: «як довіреному (назва банку) для (перелік дій)», «для пред'явлення до акцепту» (застосовується для пред'явлення переказного векселя до акцепту), «валюта на інкасо» або «валюта до отримання» (застосовується для пред'явлення векселя до платежу) тощо.

Банк, який прийняв вексель на інкасо, іменується банком-ремітентом. Він може сам здійснити інкасо, а може передоручити зробити це іншому банку, з яким у нього є відповідний договір (інкасувальному банку). В свою чергу, інкасувальний банк може сам пред’явити вексель до платежу (акцепту), а може передати цю функцію банку-пред’явнику.

Пред'явлення документів платнику може бути здійснено:

- поштою - у цьому разі час пред'явлення є часом одержання поштової кореспонденції;

- у місці акцепту або платежу, зазначеному на векселі, а якщо воно не зазначено, то в місці перебування особи, яка має акцептувати або оплатити вексель. Якщо особа, яка має акцептувати або оплатити вексель, або будь-яка особа, уповноважена діяти за неї, не перебуває в цьому місці або з нею неможливо встановити контакт, то документи пред'явнику не пред'являються.

Якщо не визначено інше, то під час інкасування документів зі строком оплати за пред'явленням або без зазначення строку оплати документи пред'являються банком протягом трьох діб з дня їх одержання.

Доміциляція векселів також належить до комісійних операцій і полягає в тому, що векселедавець під час видачі векселя може зазначити особливого платника (зокрема банк), який здійснить оплату векселя відповідно до строку платежу за ним.

Ознака доміцильованого векселя - це наявність на лицьовому боці векселя вказівки векселедавця простого або переказного векселя «Доміцильований у ____» (найменування особливого місця платежу і назва банку) або «Платник ____ « (назва банку і найменування особливого місця платежу), або «Підлягає оплаті в _____» (назва банку і найменування особливого місця платежу). Банк-доміциліат виконує платіж від імені та за дорученням платника за векселем (векселедавця простого або акцептанта переказного векселя).

Під час призначення банку особливим платником за доміцильованим векселем із платником за векселем (векселедавцем, акцептантом) укладається договір про оплату банком векселів. За здійснення оплати векселів банк може утримувати з платника за векселем винагороду.

Згідно з умовами договору з банком платник за векселем зобов'язаний перерахувати в банк на відповідний рахунок достатню суму коштів для оплати векселя. За рахунок цих коштів банк як доміциліат здійснює платіж за векселем законному векселедержателю.

Кошти, що зараховані на відповідний рахунок, можуть бути використані для оплати векселів або повернені на вимогу платника на його поточний рахунок.

До комісійних вексельних операцій банків належить також зберігання векселів - це здійснення банком за дорученням, від імені та за рахунок векселедержателя операцій з векселями відповідно до одержаних від нього інструкцій, а саме: схов, передавання оригіналу векселя законному векселедержателю копії векселя, передавання примірника переказного векселя, що призначався для акцепту, законному векселедержателю іншого примірника векселя та передавання оригіналів, примірників і копій векселів іншій особі за умов, зазначених векселедержателем.

Зберігання векселів здійснюється за двома видами:

- відкрите зберігання здійснюється шляхом подання в банк супровідного доручення на зберігання з точними і повними інструкціями щодо дій банку з векселями. При цьому банку дозволяється діяти тільки згідно з такими дорученнями;

- закрите зберігання здійснюється шляхом надання векселедержателю депозитного вічка у сховищі (сейфі) банку без будь-яких інструкцій щодо дій банку з векселями. Закрите зберігання здійснюється на підставі договору про зберігання (схов) векселів. Договір може укладатися на певний строк, без зазначення строку або до запитання та/або про зберігання визначених векселів. Він може містити умови про майнову відповідальність банку.

Відкрите зберігання векселів банк здійснює згідно з укладеним з векселедержателем договором про відкрите зберігання (схов) векселів.

Банк має право укладати договір щодо:

- приймання векселів на зберігання (схов) для повернення векселедержателю на його першу вимогу незалежно від строку зберігання (схову);

- приймання оригіналів векселів на зберігання (схов) для їх передавання законному векселедержателю копій векселя;

- приймання векселів на зберігання (схов) для їх передавання зазначеним у дорученнях на зберігання векселів особам на визначених дорученнями умовах;

- учинення інших дій з векселями відповідно до інструкцій, викладених у дорученнях на відкрите зберігання векселів (контроль за строками платежу за векселями, передавання векселів у заставу на користь третіх сторін, приймання векселів у заставу на користь векселедержателя, виконання всіх інших дій, пов'язаних з відкритим зберіганням векселів та захистом прав векселедержателя).

Видають векселі зі схову лише векселедержателю або його законному представнику з оформленими належним чином повноваженнями.

Розмір винагороди за зберігання (схов) векселів банк встановлює самостійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]