Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

1.6 Аналіз продуктивності праці на підприємстві

Ураховуючи першочергову важливість підвищення продуктивності праці для конкурентоспроможності ПП “ТернопільКомСервіс» керівники і спеціа­лісти всіх рівнів повинні розробляти і впроваджувати програми управління продуктивністю. Ці програми на підприємстві охоплюють такі етапи:

1) вимірювання й оцінка досягнутого рівня продуктивності по підприємству в цілому і за окремими видами праці зокрема;

2) пошук та аналіз резервів підвищення продуктивності на основі інформації, одержаної під час вимірювання й оцінки;

3) розроблення плану використання резервів підвищення продук­тивності праці, який повинен передбачати конкретні терміни і заходи щодо їх реалізації, фінансування витрат на ці заходи й очікуваний еко­номічний ефект від їх упровадження, визначати відповідальних вико­навців;

4) розроблення систем мотивації працівників до досягнення запла­нованого рівня продуктивності;

5) контроль за реалізацією заходів, передбачених планом і всією програмою, і регулювання їх виконання;

6) вимірювання й оцінка реального впливу передбачуваних заходів на зростання продуктивності праці.

Отже, управління продуктивністю праці на підприємстві — це фак­тично частина загального процесу управління підприємством, що охоп­лює планування, організацію, мотивацію, керівництво, контроль і регу­лювання. Ця робота грунтується на постійному аналізі співвідношення корисного ефекту від певної трудової діяльності, з одного боку, і витрат на цю діяльність, з іншого боку.

Пошук і аналіз резервів підвищення продуктивності грунтується на порівнянні інформації, одержаної під час вимірювання й оцінки до­сягнутого рівня продуктивності по підприємству в цілому і за окреми­ми видами праці зокрема з наявною інформацією про максимально можливий рівень продуктивності праці на аналогічних роботах. [8]

Виконання завдання по підвищенню продуктивності праці - один з найбільш важливих показників, який характеризує якість ПП “ТернопільКомСервіс». Виробіток в залежності від методу обчислення оприділяється в грошовому виразі на одного працюючого або в натуральному виразі ( , і т. д.) на одного робітника за відповідний період.

Виробіток на одного працівника в грошовому виразі обчислюється за формулою:

[9, 213]

Де В – кошторисна вартість виконаних робіт, грн., за відповідний час (рік, квартал, місяць,) з урахуванням незавершеного виробництва; Ч – середньоспискова чисельність робітників, зайнятих на виробництві у той самий час.

Отже, проаналізувавши дані з таблиці 6.1, можна зробити висновок, що середньорічний виробіток одного працюючого збільшився на 102 грн чи на 0,47%. Це відбулося внаслідок зростання часу, відпрацьованого одним робітником за аналогічний період (відповідно 2009/2008 року).

1.7 Аналіз організації заробітної плати на підприємстві

Оплата праці на підприємстві здійснюється відповідно до діючого трудового законодавства, закону України „Про оплату праці”, Галузевої угоди та інших нормативних документів.

Відповідно до цього розмір мінімальної тарифної ставки (окладу) для працівників, які виконують просту некваліфіковану роботу становить 500 гривень за виконану працівником повну місячну норму праці. Мінімальний розмір тарифної ставки (окладу) на наступні роки встановлюється щорічно.

Розміри тарифних ставок і схеми посадових окладів працівників встановлюються з урахуванням мінімальних гарантій та співвідношеннями між розмірами тарифних ставок і посадових окладів в залежності від кваліфікації, визначених Галузевою угодою. [10]

Оплата працівників здійснюється на основі:

  • відрядної;

  • відрядно-преміальної;

  • погодинної;

  • погодинно-преміальної;

  • акордної та ін.

Преміювання працівників проводиться за основними результатами роботи, а також за спеціальними та додатковими системами преміювання.

Встановлюються умови та розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, посадових окладів на роботах з важкими і шкідливими умовами праці згідно результатів атестацій робочих. Встановлення чи скасування певної надбавки чи доплати, їх розміру здійснюється наказом за поданням начальника структурного підрозділу. У випадку вимушеного простою з причин, які не залежать від працівника, оплату проводити в розмірі згідно чинного законодавства (див. Таблиця 1.5). [10]

Таблиця 1.5

Перелік гарантованих надбавок до тарифних ставок і посадових окладів на ПП “ТернопільКомСервіс»

Надбавки:

1. За високу професійну майстерність.

Диференційовані надбавки до тарифних ставок для:

Робітників ІІІ розряду – 12%

IV розряду – 16%

V розряду – 20%

VI розряду – 24%

2. За високі досягнення в праці спеціалістам і службовцям.

До 50% посадового окладу.

3. За виконання особливо важливої роботи на строк її виконання.

До 50% посадового окладу.

4. За класність водіям вантажних і легкових автомобілів, автобусів.

  • Водіям ІІ класу – 10% тарифної ставки за відпрацьований час.

  • Водіям І класу – 25% тарифної ставки за відпрацьований час.

Терміни виплати заробітної плати встановлюється з 17 по 19 числа кожного місяця. Працівникам видаються розрахункові листки про суми нарахованої та отриманої заробітної плати. Також проводять оплату тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаним з нещасним випадком на виробництві.

Адміністрація встановлює гарантовану тривалість основної щорічної оплачуваної відпустки для всіх категорій працівників – 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Встановлюються додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 14 календарних днів згідно з результатами проведеної атестації.

Встановлює додаткові відпустки працівникам з ненормованим робочим днем до 7 календарних днів, згідно із списками професій і посад.

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарні дні.

Фонд оплати праці є частиною коштів фонду споживання. Увесь фонд ПП “ТернопільКомСервіс» розподіляється на:

1. Тарифну частину, яка визначається:

- по діючих розцінках згідно калькуляції – відрядникам;

- по годинних ставках – погодинникам;

- по посадових окладах – інженерно-технічним працівникам.

2. „Надтарифна” частина – преміальний фонд, який розподіляється з застосуванням коефіцієнта трудової участі (КТУ).

Встановлюється наступний порядок проведення розрахунків, необхідних для розподілу фонду оплати праці між підрозділами товариства і апаратом управління:

  • визначається виконання плану по доходу;

  • визначається фонд оплати праці;

  • розподіляється преміальний фонд по підрозділах і апаратом управління;

  • розподіляється преміальний фонд в підрозділах між працівниками по вкладу кожного у загальні результати роботи кожного підрозділу (цех, дільниця, відділ, бригада) через коефіцієнт трудової участі.

Начальники підрозділів можуть з допомогою КТУ розподіляти між членами бригад, дільниць, цехів увесь преміальний фонд.

При цьому заробіток не може бути нижче встановленого державою мінімального розміру, за винятком випадків, передбачених трудовим законодавством (при невиконанні норм виробітку, виготовлення бракованої продукції, простоїв по вині працівника). [11]

Розміри КТУ для всіх працівників ПП “ТернопільКомСервіс» встановлюються в межах від 0 до 1.5.

Робітникам з середньою продуктивністю праці, які виконують роботу згідно технічних умов, вчасно і якісно, які не допускають порушень трудової і виробничої дисципліни, а також виконання планових показників, встановлюється коефіцієнт трудової участі –– 1. [10]

Таблиця 1.6

Шкала коефіцієнтів трудової участі на ПП “ТернопільКомСервіс»

Підвищуючи коефіцієнти:

1,1 – 1,5

- висока якість виконаних робіт, більш повніше використання робочого часу, в результаті чого скорочуються строки виконання завдань,

- раціональна організація трудових операцій і робочого місця,

- виконання суміжних операцій, або суміщення професій, а також допомога у роботі іншим членам бригади,

- виконання більш складних і відповідальних робіт на особливо складних машинах і обладнанні.

Понижуючі коефіцієнти:

0,5 – 0,9

- невиконання виробничих завдань і норм виробітку, слабку інтенсивність праці, виражену у систематичному відставанні від загальних темпів колективної праці,

- брак у роботі по вині робітника,

- невиконання в строк розпоряджень бригадира (майстра),

- порушення правил експлуатації машин і механізмів, які викликали простій бригади або окремих робітників бригади,

- без господарське відношення до інструменту, інвентаря, приладдя, матеріалів,

- порушення правил техніки безпеки або протипожежної безпеки,

- прогул, який відбувся без поважної причини,

- поява на роботі у нетверезому стані, яка привела до відсторонення від роботи,

- запізнення на роботу, передчасне закінчення роботи, допущення над нормованих перерв,

- притягання до адміністративної відповідальності, застосування мір громадського впливу або інших видів стягнення.

Загальна сума КТУ присвоєних усім робітникам підрозділів ПП “ТернопільКомСервіс» і апарату управління повинні відповідати загальній кількості працюючих у бригаді, цеху, дільниці, відділу.

Взаємовідносини виробничо-господарської діяльності між бригадами, цехами, відділами, дільницями узаконюється договорами.

У заключних договорах вказуються понижуючі коефіцієнти за невиконання роботи у відповідності до норм і правил.

У кожному договорі вказуються конкретні вимоги до якості виконаних робіт згідно норм і правил.

Протокол з встановленими КТУ, а також табель відробленого часу передаються у відділ праці та зарплати для нарахування зарплати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]