Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zbirnik_praktichnikh_FO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
716.8 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

Фінансовий облік

методичні рекомендації до практичних занять

освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст»

спеціальність 5. 03050801 Фінанси і кредит

спеціальність 5.03050802 Оціночна діяльність

Хмельницький 2011

Фінансовий облік. Методичні рекомендації до практичних занять

за спеціальністю 5.03050801 Фінанси і кредит, спеціальністю 5.03050802 Оціночна діяльність

Укладач: викладач І категорії О.М.Гриценко

Рецензенти: Н.П Терехова - методист коледжу, викладач вищої категорії, викладач-методист

Розглянуто і схвалено

на засіданні циклової комісії

економіки та фінансів

Протокол № ___ від ____ 20__ року

Голова циклової комісії

___________С.І. Гребінська

ВСТУП

Практичне заняття - форма навчального заняття, при якій викладач організовує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентом відповідно сформульованих завдань.

Практичне заняття включає проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв'язування завдань з їх обговоренням, розв'язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання.

Мета практичного заняття – розширення, поглиблення й деталізація наукових знань, отриманих студентами на лекціях та в процесі самостійної роботи і спрямованих на підвищення рівня засвоєння навчального матеріалу, прищеплення умінь та навичок, розвиток наукового мислення та мовлення студентів.

Перелік тем практичних занять визначається робочою навчальною програмою дисципліни. Для проведення практичного заняття попередньо готуються необхідні дидактичні матеріали (тести, завдання різної складності; моделі проблемних ситуацій, які пропонуються для  розв'язування студентам).

У професійній підготовці спеціалістів з напряму «Економіка і підприємництво» дисципліна «Фінансовий облік» має важливе значення, оскільки сучасні умови господарювання передбачають підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів, які зможуть ефективно працю­вати в ринкових умовах господарювання, займатися підготов­кою для прийняття керівництвом управлінських рішень на ос­нові глибоких знань і розуміння економічних принципів. У зв'язку з цим підвищується роль і відповідальність товарознавців, зростає роль професіоналізму.

З метою вдосконалення методичного забезпечення практич­ної підготовки та самостійної роботи молодших спеціалістів вищих навчальних закладів складено даний збірник ситуаційних задач і завдань для практичної діяльності студентів з курсу «Фінансовий облік».

До збірника увійшли задачі та завдання, спрямовані на за­своєння набутих знань з бухгалтерського обліку, набуття навичок з складан­ня бухгалтерських документів, відображення господарських опе­рацій на рахунках бухгалтерського обліку. Також вміщено завдання з організації та ведення фінансово і податкового обліку на підприємствах.

Перед тим, як приступити до виконання практичних зав­дань, студенти мають бути добре обізнаними з методологією, організацією та технікою ведення записів у бухгалтерському об­ліку на підприємствах, знати нормативні документи щодо організації бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні. Вміти користуватись Планом рахунків бухгалтерського обліку, складати і заповнювати облікові регістри по рахунках бухгалтерського обліку, організовувати облікову роботу на підприємстві, складати первинні документи по обліку грошових документів та розрахункових операцій, вести облік основних засобів, нематеріальних активів, матеріалів та МШП, нараховувати заробітну плату основним категоріям працівників та здійснювати відповідні розрахунки, організовувати, проводити та оформляти результати інвентаризації, використовувати дані бух­галтерського обліку у фаховій діяльності.

Виконання задач і завдань потребує знань методології та практики організації фінансового і податкового обліку, а також національних (стандартів) нормативів бухгалтерського обліку органів державного управління, які регулюють бухгалтерський і податковий облік на підприємствах України з різними формами власності.

Виконання практичних завдань оцінюється за чотирибальною системою: «2» - незадовільно, «3» - задовільно, «4» - добре, «5» - відмінно. Оцінки, отримані студентом за окремі практичні заняття, враховуються при виставленні підсумкової оцінки з даної навчальної дисципліни.

Після виконання кожного практичного заняття по закінченню роботи виконується рефлексія практичної діяльності, за таким зразком:

  1. Чому навчилися на занятті

  2. Де б могли застосувати набуті навички в практичній діяльності

  3. Який момент роботи засвоєний вами недостатньо

  4. Пропозиції по ліквідації своїх недоліків в роботі

  5. Оцінити якість знань та навиків набутих на занятті

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]