Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сканер.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

Ризики та проблеми гарантованого розміщення цінних паперів і брокерських операцій з цінними паперами

Гарантоване розміщення цінних паперів

Багато банків надають такі фінансові послуги, як відкрите розміщення цінних паперів, або надають допомогу з індивідуального розміщення цінних паперів. Банки, що провадять таку діяльність, можуть бути вразливими до значних ризиків, які мають наслідки для аудиту. Такі види операцій та пов'язані з ними ризики досить складні, тому слід розглянути консультації експертів з цих питань.

Тип цінних паперів, що розміщують, а також структура пропозиції впливають на ризики, притаманні операціям з розміщення цінних паперів. Розміщення цінних паперів може бути структуроване у такий спосіб, що вимагатиме придбання частини запропонованих позицій гарантом розміщення цінних паперів. Це призводить до необхідності фінансування непроданої частини та означає вразливість суб'єкта господарювання ринковому ризику щодо права власності.

Юридичний і нормативний ризик — також важливий елемент, що залежить віл юрисдикції, в якій здійснюється пропозиція цінних паперів. Приклади зон юридичного та нормативного ризику охоплюють ризик суттєвих викривлень для гаранта розміщення цінних паперів, які можуть бути у документі пре реєстрацію цінних паперів чи емісійному проспекті, а також у місцевих нормативних актах, що регулюють розміщення та операції з відкритого розміщення. Ці зони також охоплюють ризики, які виникають через операції : використанням конфіденційної інформації та маніпулювання на ринку з боку управлінського персоналу чи працівників банку. Індивідуальне розміщенні здійснюють, як правило, через банки-агенти, тому це приводить до менше:, ризику, ніж ризик, пов'язаний з відкритим розміщенням цінних паперів. Проте аудитор розглядає місцеві нормативні акти, що регулюють індивідуальні розміщення.

Брокерські операції з цінними паперами

Багато банків беруть участь також у брокерській діяльності з цінними паперами, яка містить надання допомоги щодо операцій з цінними паперами клієнтів. Як із розміщенням цінних паперів, банки, що здійснюють таку діяльність (як брокер, дилер чи обидва), можуть бути вразливими до значних ризиків, які мають наслідки для аудиту. Таки види операцій та пов'язані з ними ризики досить складні, тому слід розглядати консультації експертів з цих питань.

Типи послуг, що пропонують клієнтам, і методи, які використовують надання, визначають тип та рівень ризику, притаманного брокерських

операціям з цінними паперами. Кількість фондових бірж, з якими банк веде справи та на яких здійснює операції для клієнтів, також впливає на структуру ризику. Часто пропонують таку послугу — пролонгацію кредиту клієнтам, які придбали цінні папери, сплативши лише частину вартості цінних паперів, що призводить до кредитного ризику для банку. Ще одна загальна послуга — діяти як банк-депозитарій для цінних паперів, якими володіють клієнти. Банки також вразливі до ризику ліквідності, пов'язаному з брокерськими операціями фінансування за допомогою випуску цінних паперів. Пов'язані з цим чинники аудиторського ризику подібні наведеним у додатку 5 «Ризики та проблеми управління активами».

Юридичний і нормативний ризик — також важливий елемент, що залежить від юрисдикції, в якій здійснюються брокерські операції з цінними паперами. Це : може бути розгляд звітності банку регуляторним органам, звіти аудитора безпосередньо регуляторним органам, а також у контексті ризику репутації та фінансового ризику, які можуть виникати у разі порушень банком нормативних актів.

ДОДАТОК 5