Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма 3-4 курс виразне читання.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Дисципліна «Виразне читання» є однією з варіативних дисциплін у системі підготовки педагогічних кадрів. Необхідною умовою формування педагогічної техніки вчителя, його майстерності є оволодіння основами теорії й практики виразного читання.

Мета навчальної дисципліни – дати студентам теоретичні і практичні основи виразного читання і культури мовлення.

Навчальний предмет «Виразне читання» включає такі розділи:

  • Техніка мовлення як необхідна передумова словесної дії.

  • Засоби логіко-емоційної виразності.

  • Методика виразного читання творів різних жанрів.

Завданням розділу „ Техніка мовлення як необхідна передумова словесної дії ” є ознайомлення студентів з науковими основами теорії техніки мовлення – комплексу теоретично-практичних основ вимови (досконале володіння мовним апаратом, уміння правильно користуватися в педагогічних, навчально-виховних цілях мовою і мовленням ).

У розділі « Засоби логіко – емоційної виразності» студенти опановують основи теорії виразного читання щодо правильного використання виражальних засобів звукового і художнього мовлення, ознайомлюються з сукупністю органічно пов’язаних між собою компонентів виразності, без осмислення і врахування яких неможливо передати логічного та емоційного змісту мовлення.

Завдання розділу « Методика виразного читання творів різних жанрів» --ознайомити студентів зі шляхами розвитку методики виразного читання, зв’язком її з методикою викладання української мови в початкових класах; з ефективними способами (методи, прийоми, засоби та форми роботи) керівництва виразним читанням молодших школярів; навчити студентів методиці організації виразного читання творів різних жанрів.

На практичних заняттях майбутні вчителі вчаться правильно керувати диханням у процесі читання, опрацьовують вправи на розвиток сили, висоти і швидкості вимови, виконують вправи артикуляційної гімнастики, вчаться використовувати у процесі читання правильні орфоепічні норми. Практичне використання засобів логіко – емоційної виразності читання сприятиме розвитку умінь правильно членувати текст на мовні такти, знаходити оптимальні шляхи і способи визначення логічних наголосів у єдності з мелодикою і темпом читання. На заняттях студенти опановуватимуть практичну методику читання творів різних жанрів .

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

  • вимоги шкільної програми щодо виразного читання учнів початкових класів

  • добре знати техніку мовлення у єдності її елементів і правильно нею користуватися (управляти диханням у процесі мовлення, читання, володіти правильною і чіткою дикцією, силою, чистотою і висотою голосу, орфоепічними нормами вимови);

  • досконало знати положення, зміст і значення засобів логіко-емоційної виразності читання в їх органічному зв’язку ( сутність мовних тактів, пауз, їх різновидів і тривалості, мелодики і її видозмін, темпу і його варіювання, емоційного забарвлення тексту тощо) і вміти ними користуватися;

  • знати принцип застосування позамовних (рухових) засобів виразності в процесі читання, мовлення;

  • знати особливості читання і переповідання творів різних жанрів, а також загальні вимоги до цього процесу;

вміти:

  • підготувати твір любого жанру для читання та аналізу його з дітьми

  • користуватися теоретичними положеннями й засобами логіко – емоційної виразності на всіх без винятку уроках;

  • словом або прочитаним текстом спонукати учнів до активного мислення, розуміння ними змісту і значення слова;