Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_Планування.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
51.42 Кб
Скачать

Обсяг вибірки розраховується за наступною формулою:

С х КР

О =

ДОП

та включає наступні компоненти:

О – обсяг вибірки, елементів;

С – загальна сума сальдо або обороту рахунку, що перевіряється;

КР – коефіцієнт ризику, що залежить від ризику вибірки;

ДОП – допустима помилка вибірки, грн.

Ризик вибірки – це ймовірність складання неправильного вис­новку про генеральну сукупність на основі даних вибіркової сукуп­ності. Він може мати місце як при перевірці системи контролю, так і при тестуванні рахунків.

Допустима помилка – це максимальна помилка у сукупності, яку допускає аудитор і при цьому робить висновок про те, що ціль аудиту було досягнуто. Аудитор допускає певну кількість випадків невиконання контрольних процедур, і при цьому робить висновок про те, що процедури виконуються належним чином. Аудитор допускає певну кількість суттєвих помилок у вибірці, і при цьому робить висновок, що у сукупності, на основі якої було здійснено вибірку, суттєвих викривлень немає. Чим меншою є допустима помилка, тим більшим повинен бути розмір вибірки.

Тема 5. Система внутрішнього контролю на підприємстві

  1. Внутрішній контроль та його характеристика.

  2. Структура системи внутрішнього контролю та системи бухгалтерського обліку

  3. Внутрішній аудит та його відмінності від внутрішнього контролю.

Спочатку визначення контролю, аудиту, перевірки були синонімами. На сьогоднішній день контроль вживається як більш загальне, глобальне широке поняття, яке охоплює як аудит так і перевірку. Аудит в сучасному розумінні розглядається як складова частина контролю. Перевірка розглядається як методичний прийом контролю та аудиту.

Внутрішній контроль являє собою процес, який забезпечує відповідність функціонування конкретного обєкта прийнятим управлінським рішенням і спрямований на успішне досягнення поставленої мети.

Основною метою внутрішнього контролю є:

  • обєктивне вивчення фінансового стану справ у субєкта господарювання;

  • виявлення та попередження тих факторів і умов, які негативно впливають на виконання прийнятих рішень і досягнення поставленої мети;

  • доведення цієї інформації до органу управління.

Основними завданнями системи внутрішнього контролю являються:

1) попередження відхилень, які можуть виникнути внаслідок неефективних дій системи бухгалтерського обліку (захист активів; забезпечення точності бухгалтерських проведень та своєчасності надання фінансової звітності);

2) забезпечення належного функціонування підприємства

Відповідальність за розробку та практичне ведення системи внутрішнього контролю покладається на керівництво економічного субєкта. Від нього залежить, щоб система внутрішнього контролю відповідала розмірам і специфіці діяльності економічного субєкта, функціонувала регулярно та ефективно.

Ефективна організаційна структура підприємства передбачає розподіл відповідальності та повноважень працівників. Вона повинна перешкоджати спробам окремих осіб порушувати вимоги контролю та забезпечувати розподіл несумісних функцій. Якщо у однієї особи зосереджені всі функції і дана особа може сприяти здійсненню випадкових або навмисних помилок і порушень, то відповідно нераціонально розподілені функціональні обовязки працівників підприємства.

За субєктами внутрішній контроль можна поділити на:

  1. ВК який здійснює власник – Адміністративний контроль

  2. ВК який здійснює ревізійна комісія

  3. ВК який здійснює бухгалтерія (бухгалтерській контроль)

  4. Технічний та технологічний контроль

  5. Громадський контроль

Адміністративний контроль. Власник підприємства реалізує свої права щодо управління безпосередньо або через уповноважені ним органи – Наглядову (спостережну) раду.

Завдання наглядової ради:

  • перевірка достовірності річної та квартальної фінансової звітності до її оприлюднення та подання до загальних зборів акціонерів;

  • виявлення недоліків та вдосконалення системи внутрішнього контролю;

  • призначення та звільнення внутрішніх аудиторів;

  • призначення зовнішнього аудитора, здійсненя контролю за ефективністю та незалежністю зовнішнього аудитора;

Ревізійна комісія повинна здійснювати оперативний контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємства шляхом проведення планових та позапланових пеервірок. Основним обєктом контролю з боку ревізійної комісії є фінансово-господарська діяльність товариства.

Бухгалтерській контроль – спрямований на збереження активів та забезпечення достовірності фінансових записів із метою надання керівництву обгрунтованої впевненості в системі б.о.