Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интернет_методичка нова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Створення гіперпосилань

Гіперпосилання — елемент Web-сторінки (слово, словосполучення, рисунок), що містить вказівку завантажити інший об'єкт, документ. Web-сторінка може містити гіперпосилання на перехід у межах цієї ж сторінки або для завантаження іншої сторінки, яка зберігається у комп'ютері, локальній мережі або у мережі Інтернет.

Створення гіперпосилань у межах сторінки

Щоб створити посилання на інше місце в межах сторінки, на­приклад посилання, що дає змогу перейти від одного розділу до іншого, спочатку створюється:

а) іменована прив'язка (мітка), що визначає вказане місце сторінки;

б) посилання, яке вказує на прив'язку.

Створення прив'язки

  1. Розмістити курсор або виділити фрагмент тексту у місці створення прив'язки.

  2. Викликати послугу головного меню Вставити / Іменована прив'язка для виклику діалогового вікна Властивості Іменованої прив'язки (рис. 38).

Рис. 38. Діалогове вікно Іменована прив'язка

  1. Ввести назви прив'язки. Назва прив'язки може бути довжиною до 30 символів i унікальною у межах сторінки. Пробіли у назві прив'язки автоматично замінюються на символи підкреслення (_).

  2. Натиснути Гаразд для створення прив'язки. Мкісу розта­шування якоря у документі відзначається спеціальним знач­ком.

Створення гіперпосилань для переходу до прив'язки

  1. Виділити текст, зображення, що буде використовуватися як посилання.

  2. Викликати послугу меню Вставити / Посилання або послугу кнопки Посилання панелі інструментів для виклику діалогового вікна Властивості посилання (див. рис. 39).

  3. Обрати назву прив'язки зі списку Положения посилання. Список містить іменовані посилання, а також yci заголовки на сторінці, назва прив'язки починається із символу «#». Під час створення посилання на заголовок Конструктор автоматично ство­рить іменовану прив'язку на заголовок.

  4. Натиснути кнопку Гаразд.

Рис. 39. Діалогове вікно Властивості посилання

Створення гіперпосилань на інші сторінки

  1. Виділити текст, що буде використовуватися як посилання.

  2. Викликати послугу меню Вставити / Посилання або послугу кнопки Посилання панелі інструментів для виклику діалогового вікна Властивості посилання (рис. 40).

  1. Ввести шлях об'єкта (файла, документа, Web-сторінки тощо), який буде завантажуватися при виборі гіперпосилання. Об'єкт гіперпосилання може знаходитися на локальному комп'ютері локальній мережі або у мережі Інтернет.

  2. Натиснути кнопку Гаразд.

Текст посилання — містить текст гіперпосилання. Якщо при створенні посилання ви виділили фрагмент тексту чи зображення, тут буде наведено виділений текст чи адреса (URL) зображення. Інакше ви маєте ввести в це поле текст, що буде використову­ватися як посилання.

Об'єкт посилання — місце знаходження об’єкта, на який створюється посилання, назва прив'язки, шлях до файла, сторінки Інтернету (URL). Натиснення на кнопку Вибрати файл відкриває діалогове вікно вибору файла на диску або локальній мережі. URL Інтернет-сторінки можна скопіювати з панелі адрес навігатора. Для створення посилання на іменовану прив'язку, заголовок, що знаходиться на тій самій сторінці, використовується список Об'єкт посилання.

Відносний URL — встановлення прапорця перетворює URL, шлях до сторінки на відносне місце знаходження створюваної сторінки.

Рис. 40. Діалогове вікно Властивості посилання

Використання відносних URL корисне в тому випадку, коли ви надалі переміщуватимете створені сторінки, наприклад, помістите ïx на Web-сервер.

Групу файлів, що посилаються один на одного за допомогою відносних URL, можна переміщувати в будь-яке місце на Web-сервері чи локальному диску — посилання залишаться активними.

Якщо прапорець не встановлено, будуть використовуватися повні адреси (абсолютні) URL. Як правило, абсолютна адресація використовується для посилань на зовнішні ресурси, що знаходяться на інших Web-серверах. Для новоствореної незбереженої сторінки прапорець буде недоступний.

Додатково викликає редактор додаткових властивостей, зміни атрибутів, властивостей посилання, сценаріїв JavaScript тощо.