Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интернет_методичка нова.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.4 Mб
Скачать

Вставка зображень

  1. Розмістити текстовий курсор у місці вставки зображення.

  2. Викликати послугу головного меню Вставити / Зображення або панелі інструментів Зображення. Відкриється діалогове вікно Властивості зображення (рис. 37).

  3. Ввести у поле Розташування зображення адресу (URL) збереження зображення або послугою Вибрати файл вибрати файл із зображенням на локальному диску або в локальній мережі.

  4. Увести альтернативний текст, що відображатиметься до повного завантаження зображення або відключення завантаження зображень.

  5. За необхідності встановити додаткові параметри, що знаходяться на інших вкладках діалогового вікна Властивості зобра­ження.

  6. Натиснути кнопку Гаразд для вставки зображення в доку­мент.

Рис. 37. Діалогове вікно Властивості зображення

Для встановлення розриву рядка між зображенням i текстом або зображеннями того самого абзацу використовується послуга меню Вставити / Розрив після зображення з меню Вставка.

Зміна властивостей зображення

Помістивши зображення на сторінку, надалі можна змінювати його властивості наприклад, висоту i ширину, розмір полів, розміщення тексту відносно зображення.

  1. Виділити зображення. Навести курсор на зображення i клацнути лівою кнопкою мишки.

  2. Відкрити діалогове вікно Властивості зображення послугою кнопки Зображення на панелi інструментів.

  3. Встановити необхідні параметри відображення зображення, що знаходяться у вкладках діалогового вікна Властивості зобра­ження.

4. Натиснути кнопку Гаразд для застосування внесених змін.

Послуги встановлення властивостей зображення

Адреса зображення — адреса (URL), шлях до знаходження зображення. Послуга Вибрати файл дає змогу вибрати файл зо­браження, що знаходиться на локальному диску або в локальній мережі.

Відносний URL — встановлений прапорець вмикає зміну URL або шлях до зображення у відносний URL щодо розміщення основної НТМL-сторінки. Використання відносних URL доцільне у paзі переміщення створених сторінок на іншому Web-сервері. Групу файлів, що посилаються один на одного за допомогою відносних URL, можна переміщувати в будь-яке місце на Web-сервері чи локальному диску із збереженням коректних посилань.

В іншому випадку адреси зображень будуть збережені як абсолютні URL. Абсолютна адресація використовується для зовнішніх pecypciв, наприклад зображень, що знаходяться на інших Web-серверах. Якщо сторінка ще не зберігалася, ця послуга буде недо­ступна.

Альтернативний текст — текст, що буде відображений замість зображення: назва, короткий опис зображення. Рекомендується вказувати альтернативний текст для користувачів, які використовують текстовий переглядач або забороняють заванта­ження зображень переглядачем.

Розміри:

  • дійсний розмір — значення за замовчуванням, встановлює видимий розмір зображення на сторінці, що дорівнює вказаному розміру у файлі зображення;

  • інший розмір — встановити розмір зображення насторінці, необхідно вказати ширину й висоту зображення, одиниці вимірювання (пікселі або відсотки від розміру вікна). Зміна параметрів визначає лише видимий розмір зображення на сторінці, не впливаючи на вихідний файл зображення.

Дотримуватися пропорції — примусова зміна розмірів відображення зображення може призвести до порушення пропорцій i, як наслідок, — до спотворення зображення. Для уникнення небажаних змін встановлюють прапорець. У цьому випадку можна змінити тільки один параметр — висоту або ширину зображення, інший параметр буде підібрано автоматично зі збереженням пропорції зображення.

Вирівнювання тексту щодо зображення — якщо зображен­ня розміщується поруч з текстом, доцільно вказати потрібний ваpiaнт розміщення тексту. Варіанти, подані у списку, мають знач­ки, що ілюструють розташування тексту.

Місцевстановлення відстані від зображення до інших елементів сторінки, наприклад тексту. Також можна зробити навколо зображення рамку i вказати ширину ïï лінії в пікселях. Щоб вилучити рамку, достатньо вказати для неї ширину розміром 0.