Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_SQu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
125.8 Кб
Скачать

Тема: «Шум і вібрація. Методи боротьби з ними.»

Звук являє собою хвильове коливання часток пружного середовища під впливом якої-небудь сили. У залежності від виду середовища, в якому поширюється звук, розрізняють повітряний, підводний і структурний шуми.

Шум – це комплекс звуків різної сили і частоти, що знаходяться у безладному поєднанні. З фізіологічної точки зору шумом є всякий заважаючий або небажаний звук, що порушує тишу і справляє дратівливий вплив на організм людини.

Людське вухо сприймає звукові коливання в діапазоні частот 16 - 20000 Гц.(20 Кгц.). Швидкість поширення звукових хвиль при 760 мм.рт.ст. і 20°С: у повітрі - 344 м/сек.; у воді - 1500 м/сек.; у тканинах тіла людини - 1500 - 1600 м/сек.

Звуки із частотою менш 16 Гц називаються інфразвуками, вище 20Кгц - ультразвуками (їх не чутно, але вони несприятливо впливають на організм людини).

Тривалий і систематичний вплив на людину високих рівнів шуму може привести до стійкого зниження слуху, а також до захворювань сердечно - судинної, нервової та ін. систем людини.

Рівень шуму виміряється в децибелах (дб.):

  • 130дб.-виникає біль у вухах;

  • 140дб.-наступають порушення в слуховому апараті;

  • 160дб.-наступає смерть за декілька хвилин;

  • 180дб.-виникає утома металу;

  • 190дб.-вириває заклепки з конструкцій.

Припустимий рівень шуму на робочому місці - 80дб.

Параметри шуму виміряються шумометрами й частотними аналізаторами. Рівні шуму в МО різних судів становлять 85-115дб. при частоті 1000Гц.

Шум майже завжди супроводжується вібрацією. Шкідливий вплив вібрації залежить від амплітуди зсувів частоти коливань. Чим вони більше, тим небезпечніше для організму людини. Вібрація буває місцевої (при роботі з ручним электро- і пневмоінструментом) і загальної (струс палуб, ґрати і плити МО). Вібрація із частотою 4-400Гц близька до власної частоти коливання тіла людини і його внутрішніх органів. Вона викликає явище резонансу в організмі людини й віброзахворювання.

Віброзахворювання –скорочення судин і нервових країв (болять руки, біліють і німіють пальці, виникають зміни в м'язах, костях, сухожиллях, виникає головний біль, втрата свідомості). Особливо небезпечно для організму людини спільна дія шуму й вібрації.

Межа допустимих вібрацій залежить від частоти коливань. Розрізняють загальну і місцеву (локальну) вібрації. Загальна – викликає вібрацію всього організму, місцева вібрація діє на обмежену ділянку тіла. У судноремонті до вібронебезпечного інструмента відносяться понад сто найменувань ручного механізованого інструмента ударної, ударно-обертальної та обертальної дії.

Суднові екіпажі, як правило, піддаються впливу загальної вібрації, джерелами якої на суднах є головні двигуни, гребний гвинт, вентилятори, компресори та інші механізми. Локальна вібрація відчувається при роботі з ручним механізованим і пневматичним інструментом.

Методи боротьби із шумом і вібрацією:

1.Застосування звуко й віброізолюючих матеріалів.

2.Застосування звуко й вібропоглинаючих матеріалів.

3.Установка звукоізолюючих кожухів і екранів.

4.Амортизація механізмів.

5.Установка віброізолюючих палуб ("плаваючі каюти").

6.Впровадження в МО системи ДАУ.

7.Застосування противошумових навушників (Г-89), бірушей, що амортизує взуття, стельок і рукавиць.

Навушники призначені для захисту від високочастотного шуму (частково заповнені гліцерином).

При роботі з ручним электро й пневмоінструментом: перерви на 10-15хв., через 1,5 годин роботи. Забороняється контакт із вібрацією більше 50% робочого часу, понад нормові роботи (за винятком авральних ситуацій).

Лекція 5.

Тема: «Засоби індивідуального захисту. Виживання людини в екстремальних умовах»

Під час роботи на організм людини негативний вплив роблять багато виробничих факторів: шум, вібрація, пил, гази, токсичні речовини, різні випромінювання і т.д.

Морський транспорт перевозить різні рідкі токсичні речовини, зріджені гази, хім. добрива і т.п. Під час перевезення, прийомі й здачі рідких вантажів, особливо этилованных нафтопродуктів, сірчистої нафти, зрідженого аміаку, бутадієну, пропану й ін. атмосфера й суднові приміщення забруднюються газоподібними речовинами, що володіють токсичними властивостями.

Перевезення й перевантаження твердих вантажів, що порошать, на судні приводять до поширення пилу, що може викликати різні захворювання (гострі запальні захворювання шкіри й поразка очей, гострі й хронічні отруєння й захворювання органів подиху - особливо при самозачисте трюмів і танків екіпажем).

Під час різних ремонтних робіт на судні роблять обробку металу на верстатах, оббивку фарби, электро- і газозварювання, і ін. процеси, які можуть привести до ушкодження органів зору.

При роботі із пневмо- і електроінструментами - вібрація й шум.

При покрасочных роботах - може виникнути знежирення й висушування шкіри.

При судноремонті широко використаються радіоактивні речовини й рентгенівські промені (гама- і рентгенодефектоскопія). Вплив цих факторів на організм людини може привести до гострих і хронічних захворювань (променева хвороба).