Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_SQu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
125.8 Кб
Скачать

Лекція №1.

Тема: «Основні принципи в сфері політики охорони праці. Види інструктажів»

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально - профілактичних мір і засобів, спрямованих на збереження здоров'я й працездатності людини в процесі роботи.

У сучасних умовах основним завданням керівника стає створення таких умов праці, при яких досягається найбільший прибуток. Кожний нещасний випадок на виробництві - серйозний моральний і матеріальний збиток для підприємства.

Специфічна особливість роботи на морському транспорті, створення й уведення в експлуатацію нових технічних засобів судноводіння й ЭССУ жадають від фахівців морського флоту глибоких і твердих знань в області охорони праці, що дозволяють попередити нещасні випадки й професійні захворювання моряків, а також швидко й уміло орієнтуватися в складних умовах морського плавання (погодні умови, автономність плавання, аварійні ситуації при проходженні узкостей, реверсах та ін.).

Загальні вимоги для всіх членів суднових екіпажів:

1. Вивчити інструкції з ТБ у відповідності зі своєю посадою. Зі знову прибулими на судно проводиться первинний інструктаж і навчання безпечним методам роботи на робочому місці й перевірка знань по ТБ (ст. механіком; ст.помічником; пасажир.помічн.).

2. До самостійної роботи на судні й обслуговуванню механізмів допускаються особи не молодше 18-ти років, які повинні: мати санітарний паспорт, твердо знати інструкції з ТБ, уміти користуватися захисними й запобіжними пристосуваннями, засобами порятунку на море, уміти робити першу мед. допомогу при нещасних випадках (сертифікати).

3. Перед надходженням на судно пройти вступний інструктаж з ТБ і пожарної безпеки. Командний склад - перевірку знань у судноплавних компаніях. (Без первинного інструктажу на робочому місці й перевірки знань за професією знову прибулий член екіпажа не може бути допущений до виконання суднових робіт).

4. Про всі відмічені несправності встаткування, систем, механізмів, трапів і т.п., що представляють небезпеку для людини й судна в цілому, кожний член екіпажа зобов'язаний негайно доповісти своєму безпосередньому начальникові.

5. Всі повнолітні члени родин моряків, що прибули на судно, зобов'язані пройти інструктаж з ТБ і розписатися в журналі у вахтового помічника капітана.

Відповідальність за дотриманням правил ТБ на судні несе капітан. Капітан зобов'язаний систематично контролювати виконання членами екіпажа правил ТБ і проходження інструктажу ними.

Види інструктажів з оп.

По характеру й часу проведення інструктажі з ОП підрозділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий і цільовий.

1. Вступний інструктаж. Проводиться інженером СОП у кабінеті ОП:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їхньої освіти, стажу роботи та посади, яку він займає;

  • з прикомандированими, не залежно від строку відрядження й характеру виконуваної роботи;

  • з практикантами;

  • з екскурсантами;

  • з курсантами (студентами) ВУЗів після їхнього зарахування.

2. Первинний інструктаж. (Інструктаж на робочому місці). Проводиться старшим механіком, старшим помічником капітана, начальником цеху, ділянки, зав. лабораторією, кабінетом і т.д.:

  • при надходженні на судно, у цех;

  • при переводі на інше місце роботи (з МО на палубу, з вахти в рем. бригаду, із цеху в цех);

  • при виконанні працюючим, нової для нього роботи;

  • перед початком занять із курсантами (студентами) у новій для них лабораторії (кабінеті), а також перед початком лабораторно - практичних робіт на металорізальних верстатах і т.п.;

3. Повторний інструктаж. (З обов'язковою перевіркою знань). Проводиться ст.мех., ст. пом., нач.цеху(ділянки).:

  • для екіпажів судів, що перевозять небезпечні вантажі (на СРЗ, у порту при виконанні робіт підвищеної небезпеки) - не рідше 1 раз в 3 місяці;

  • для інших - не рідше 1 раз в 6 місяців.

4. Позаплановий (позачерговий) інструктаж. (З обов'язковою перевіркою знань). Проводиться, як у п.п.1.2, або в кабінеті ОП:

  • при введенні в дію нових нормативних актів по ОП (доповнень до них);

  • при одержанні нового обладнання, зміні технологічного процесу;

  • при порушенні працюючих правил ТБ, або незнання їх;

  • якщо була перерва в роботі (хвороба, відпустка і т.п.) на 30 днів (при виконанні робіт підвищеної небезпеки) або 60 днів (для інших робіт).

5. Цільовий інструктаж. (З перевіркою знань). Проводить відповідальний за виконання робіт. При незадовільній перевірці знань - до роботи не допускається.

  • перед виконанням невластивих для екіпажа робіт (замивання й зачищення трюмів, підкріплення вантажу й т.п.);

  • перед початком робіт підвищеної небезпеки (замивання й зачищення паливних, баластових танків і танків запасу прісної води, роботи на висоті, за бортом, роботи в котлі, картері ГД і т.д.);

  • перед ліквідацією наслідків стихійних лих, аварій, перед роботою в штормових умовах;

  • перед проведенням масових заходів (спорт. змагання, екскурсії) з курсантами /студентами.

(форма журналу по ТБ).

Лекція №2.