Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_SQu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
125.8 Кб
Скачать

При роботі з великоваговиками.

Роботи з вивантаження й навантаження великовагових вантажів проводяться під безпосереднім керівництвом капітана або ст.пом. До робіт на великовагових стрілах допускаються спеціально підготовлені для цього члени екіпажа, оголошені наказом на судні.

Перед початком робіт всі механізми великоваговика повинні бути оглянуті механіком по завідуванню й старшому механікові. Стармех відповідає за справну роботу великоваговика.

Забороняється вивантажувати або вантажити великоваговики при крені більше 5º.

Забороняється застосовувати гаки й ланцюги. Гаки повинні бути замінені скобами, а ланцюга - канатами відповідного діаметра.

Забороняється одночасна робота топенантной і вантажної лебідок.

Перевезення палубних вантажів.

Палубні вантажі повинні бути покладені так, щоб були забезпечені:

1. Вільний стік води до бортів.

2. Безпечний доступ до лебідок, трапам, шлюпкам, румпельному відділенню, засобам пожежогасіння, міряльним пробкам і т.д.

Вимоги тб:

1. Кріплення й розкріплення палубного вантажу виробляється під керівництвом старпома.

2. Палубні вантажі повинні:

  • надійно кріпитися сталевими канатами, пропущеними через рими й обухи;

  • бути обтягнуті талрепами або спеціальними загарбними важелями;

  • установлюватися під спеціальні упори для запобігання зсуву.

3. Забороняється кріпити палубний вантаж, у тому числі й техніку, дротом і рослинними канатами та застосовувати які-небудь закручення замість талрепів або загарбних важелів. Найтови повинні заводитися так, щоб їх можна було легко й безпечно віддати. Кріплення повинне мати у своєму пристрої глаголь-гаки.

4. Необхідно систематично під час переходу оглядати кріплення вантажу, при наявності слабини - підтягувати. При одержанні штормового попередження, посиленні вітру або брижі необхідно провести позачерговий огляд кріплення.

5. Забороняється приймати на борт палубний вантаж, якщо на вантажній палубі немає римів і обухів, спеціально призначених для цього.

6. У випадку укладання палубного вантажу по всій площі палуби (ліс, труби) необхідно встановлювати безпечні переходи із двома леерами з обох сторін (поручень і проміжний леер) висотою не менш 1100 мм.

Відповідальність за їхню установку несе старпом.

Роботи на судах-контейнеровозах.

Всі роботи з навантаження-вивантаження й кріплення контейнерів виконує порт (він же відповідає за безпеку цих робіт). Суднова адміністрація здійснює контроль за надійністю і якістю кріплення контейнерів. При неякісному виконанні робіт адміністрації судна забороняється підписувати документи (якщо що-небудь трапиться у рейсі - "після бійки руками не махають").

Вимоги тб:

1. Направляючи угольники для контейнерів повинні оглядатися перед кожним навантаженням і вивантаженням.

2. Висота установки контейнерів на палубі не повинна бути більше передбаченої проектом судна.

3. Перевірка кріплення контейнерів повинна проводитися екіпажем до виходу в рейс (перевірка кріплення в рейсі - як під час перевезення палубних вантажів).

4. Підніматися на верхній ярус контейнерів у рейсі дозволяється тільки з дозволу капітана при відсутності хитавиці, зледеніння й швидкості вітру не більше 12 м/с під керівництвом помічника капітана або боцмана. (Виключення - для порятунку судна під керівництвом старпома й при протягнених леерах).

5. Переходити з надбудови на контейнери або з ряду на ряд дозволяється за допомогою перехідних містків із пристосуваннями для їхнього закріплення за фітинги контейнерів. (Виключення - коли відстань між контейнерами менш 250 мм.).

6. Роботи з перевірки кріплення контейнерів при зледенінні дозволяється проводити після обколки льоду й посипанні місця роботи піском. Підніматися на верхній ярус контейнерів при їхньому зледенінні забороняється! (Відтавання льоду перед їхнім розкріпленням повинне проводиться силами порту гарячою водою з темп-ої не більше 60ºС). Сколювати лід на контейнерах механічним способом забороняється!

Всі роботи, проведені на контейнерах, виконуються з дотриманням правил ТБ при роботі на висоті.