Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_SQu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
125.8 Кб
Скачать

Тема: «Техніка безпеки при якірно-швартовних операціях. Грузові операції. Перевезення палубних вантажів. Забортні роботи та роботи на висоті.» Загальні положення.

Членам екіпажа, які не приймають особистої участі в якірно-швартовних операціях, забороняється перебувати в районі їхнього проведення. Перед початком робіт варто забрати з палуби корми й бака всі сторонні предмети. Палубна команда повинна бути одягнена в каски, паління на палубі забороняється.

Працювати без рукавичок забороняється! При роботах у рукавицях варто уникати можливого затягування їх у частини механізмів, що рухаються і обертаються. Забороняється працювати у вологих і промаслених рукавицях.

При роботі зі сталевими й рослинними канатами забороняється перебувати та тримати руки ближче 1м від барабанів, кнехтів, блоків, а також від місця накладення стопорів. (При роботі із синтетичними канатами ця відстань повинна бути не менш 2м).

Забороняється перебувати поблизу сильно натягнутих канатів, а також на лінії натягу як спереду, так і позаду, місця зіткнення каната із брашпилем, шпилем, лебідкою або пристроєм для закріплення або зміни тяги каната (роульсами, киповыми планками, кнехтами, блоками).

Забороняється ставити ноги в петлі канатів.

Віддача, підйом якорів:

1. Підйом і віддача якоря виробляється тільки за розпорядженням капітана та по команді 2-го (3-го) пом.кап. (керівника якірно-швартовної групи).

2. Перед початком робіт необхідно переконатися у відсутності людей у ланцюговому ящику, справності якірно-швартовного механізму й відсутності плавзасобів під носовим (кормовим) підзором.

3. При глибинах понад 50м віддавати якір дозволяється тільки підбуренням якоря-ланцюга брашпилем, а віддавати з гальма тоді, коли залишилося до ґрунту менш 30м (щоб уникнути небезпечних динамічних навантажень на якір ланцюг і навіть втрата якоря).

4. Перед віддачею гвинтових і ланцюгових стопорів, а також роз'єднанням зірочки якірного механізму необхідно перевірити кріплення стрічкового гальма.

5. Забороняється перебувати поблизу й на лінії руху якоря-ланцюга під час підбурення й підйому якоря.

6. При перевірці роботи якірного механізму на неодруженому ходу забороняється пускати його в дію, не переконавшись у роз'єднанні ланцюгового барабана.

7. При стоянці на рейді або біля причалу забороняється залишати якорі в клюзах закріпленими тільки на стрічкових гальмах (повинні бути закріплені на додаткові стопори).

8. При очищенні якоря-ланцюга людей у ланцюговий ящик дозволяється допускати лише після узяття якорів на додаткові стопори й проведенні цільового інструктажу. Для висвітлення дозволяється використати вибухобезпечні світильники (перенесення).

9. Працювати з якорем-ланцюгом як у ланцюговому ящику, так і на палубі потрібно тільки за допомогою гаків.

10. Роботи з очищення якоря і якір-ланцюга проводяться під керівництвом старпома.

11. При вибиранні якір-ланцюг повинна обмиватися водою стаціонарно або за допомогою пожежного стовбура.

Швартовні операції:

1. Необхідно забрати з палуби всі сторонні предмети, а швартовні канати витравити з бухт і рознести по палубі, підготувати кранци, забезпечити в нічний час достатнє освітлення.

2. Під час швартування судна всі лацпорти й ілюмінатори в корпусі судна повинні бути задраєні.

3. Подача швартовних канатів на берег або інше судно повинна вироблятися за допомогою бросательного кінця або линеметного пристрою після подачі попереджувального окрику "Бережися".

4. У якості грузиков для бросательного кінця дозволяється застосовувати мішечки з піском (легость), обплетені шкимушгаром.

5. При накладанні кінця на кнехти йди швартовні бітенги руки варто тримати із зовнішньої сторони огона.

6. При вибиранні синтетичних кінців через швартовні барабани необхідно накладати можливо більшу кількість шлагів, без утворення слабини на барабанах.

7. При кріпленні синтетичних кінців на кнехти варто накладати не менш 6-8 шлагів.

8. При роботах із синтетичними кінцями забороняється:

  • застосовувати кінці, шестиразовий діаметр яких більше діаметра барабана;

  • працювати на барабанах, що мають вельпси (поздовжні ребра на барабані);

  • зав'язувати на кінцях вузли будь-яких видів;

  • пропускати через один клюз разом зі сталевими канатами й накладати їх на один кнехт;

  • труїти туго набитий кінець ослабленням шлагів;

  • застосовувати коштовні стопори;

  • перебувати ближче 2м від місця накладення стопорів.

9. При пробуксовці кінця на швартовному барабані шпиль (брашпиль, лебідка) повинен бути зупинений, а на барабан покладені додаткові шлаги.

10. Звільняти кінець, затиснений на барабані шпиля (брашпиля), дозволяється тільки після зупинки за допомогою ломика (свайки).

11. Забороняється подавати на палубу судів небезпечні вантажі, що перевозять, сталеві кінці, а також синтетичні кінці не минулу антистатичну обробку, і виставляти кранци сталеві деталі, що мають.

12. По закінченні швартовних операцій всі зайві канати повинні бути прибрані, а механізми виключені.

13. Керівник робіт (2-й або 3-й пом.кап.) повинен йти останнім після швартування (отшвартовки), переконавшись що всі операції закінчені й з дозволу з містка.