Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20_SQu.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
125.8 Кб
Скачать

Спеціальне розслідування нещасних випадків.

Спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки:

  • зі смертельним результатом;

  • групові, які відбулися одночасно із двома й більше працівниками незалежно від тяжкості ушкодження їхнього здоров'я.

Розслідування цього випадку проводиться комісією, що призначається наказом керівника територіального органа державного нагляду за охороною праці.

До складу комісії входять:

1. Голова комісії - представник судноплавної компанії, відповідальний за безпеку мореплавання (у випадку відсутності їх - представники місцевого органа влади).

2. Представник власника.

3. Інспектор Держохоронпраці - у випадку відсутності (за кордоном) його функції виконує представник власника.

4. Представник профспілки.

5. Представник санепідемстанції (у випадку гострих профзахворювань або отруєнь).

Спеціальне розслідування проводиться в строк не більше 10 робочих днів. За результатами розслідування складається спеціальний акт за встановленою формою (додаток 5). Акт за формою Н - 1 складається на кожного потерпілого відповідно до акту спеціального розслідування й затверджується власником у плині трьох діб з моменту одержання акту. У цьому випадку в акті Н - 1 замість підпису членів комісії робиться запис: "Складено відповідно до акту спеціального розслідування".

Відповідальність за порушення "Закону о... ":

1. Дисциплінарна відповідальність - догана, сувора догана, зниження в посаді, звільнення.

2. Адміністративна відповідальність - штраф.

3. Кримінальна відповідальність - штраф за рішенням суду, виправні роботи строком на 1 рік, вирок строком від 1 до 5 років (або умовно).

Власник на підставі актів Н - 1 становить державну статистичну звітність про потерпілих за формою, утвержденної Держкомстатом, а також відповідає за її вірогідність відповідно до законодавства.

Власник зобов'язаний аналізувати причини нещасних випадків за підсумками кварталу, півріччя, року й розробляти й здійснювати заходи щодо запобігання подібних випадків.

Вахтовий помічник капітана й механік зобов'язані вести загальний нагляд за дотриманням правил ТБ при стоянці судна в порту, на рейді й у ремонті.

При находженні судна в морі відповідальність за дотримання вимог ТБ покладає на керівника робіт.

Відповідальність за технічний стан суднових трапів, сходень і штормтрапів несе старший механік.

Відповідальність за безпечну експлуатацію трапів МВ несе вахтовий механік.

Відповідальність за безпечну установку й кріплення забортних трапів, сходень, штормтрапів і напівтрапів несе старший помічник капітана, а за правильне використання їх під час стоянки судна - вахтовий помічник капітана.

При нещасних випадках члени екіпажа, що перебувають на місці події, повинні негайно надати доврачебну допомогу потерпілому, викликати лікаря (або особа, виконуючі обов'язки лікаря), повідомити про те, що трапилося, вахтовому помічникові капітана (вахтовому механікові) і по можливості зберегти обстановку на місці події для розслідування.

Відповідальність за нещасні випадки, що відбулися під час робіт, несуть особи, які своїми розпорядженнями або діями порушили правила ТБ, суднові інструкції або не прийняли належних мір, що забезпечують безпеку робіт.

Лекция№3.