Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_exam_ecps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

31.Центральне регулювання по температурі приміщень.

Центральне регулювання по t приміщення дозволяє регулювати t теплоносія в залежності від кімнатної t в одному із приміщень в будинку. При цьому в якості регулюючого органа може використовуватися змішувальний клапан на трубопроводах або пальник котла. Такий відносно нескладний спосіб регулювання зазвичай використовують для систем опалення односімейних будинків або для квартирних систем опалення, в яких застосовують малогабаритні газові котли.

При застосуванні змішувального клапана в якості регулюючого органа t теплоносія регулюється в залежності від температури контрольного приміщення, одначе, на відміну від попереднього прикладу котел працює при постійній t води, напр.., 75 оС. Температура теплоносія в системі опалення постійно регулюється змішувальним вентилем, який змішує зворотню воду з водою від котла для отримання необхідної температури теплоносія.

Досить ефективно можна здійснювати централізоване регулювання температури в конкретному приміщення застосовуючи, наприклад, електричне опалення (про ефективність застосування типу самого опалення не говоримо). На ринку представлено широкий вибір таких систем. Візьмемо для прикладу систему регулювання чеської фірми ТОВ «ВMR». Головний регулятор поміщається поза житловою кімнатою, наприклад, в коридорі або господарському приміщенні будинку, а живлячі проводи всіх обігрівачів в об'єкті (тепла підлога або тепла стеля, конвектори, тепловипромінюючі панелі і т.д.) ведуть і підключені до цього регулятора. У кожне приміщення від регулятора протягнуті лінії термодавачів, за допомогою яких регулятор вимірює температуру в приміщенні, порівнює із завантаженою програмою і залежно від цього управляє роботою елемента опалення в даному приміщенні. Системою регулювання можна управляти за допомогою ПК.

32.Індивідуальне регулювання температурним режимом в приміщеннях.

Система індивідуального (поквартирного) опалення (теплопостачання) – система, яка розташована в окремому приміщенні в межах квартири (садиби, котеджу) та призначена для обслуговування цієї квартири (садиби, котеджу).

Індивідуальне опалення має явну перевагу над централізованим або автономним, можна самому регулювати температуру приміщення – в залежності від потреб і бажань.

При підключенні індивідуального опалення мешканець оплачує лише ту частину енергії, яку він спожив. Системи індивідуального опалення також мають додаткову можливість - індивідуальне гаряче водопостачання.

Для знімання показів температури на радіаторах установлюють температурні давачі.

Регулювання температури буває кількісне та якісне. При кількісному регулюванні ми змінюємо розхід води через поперечний переріз трубопроводу (сповільнюємо чи пришвидшуємо потік гарячої води через радіатор), а при якісному – змінюємо температуру теплоносія, який циркулює в системі опалення.

Регулювання температурним режимом можна здійснювати за допомогою автоматики котла. Такі системі працюють на мікроконтролерах, який збирає дані з давачів температури, обробляє її та відповідно до заданої програми регулює роботу котла.

У разі застосування однотрубної системи, одним з варіантів, для індивідуального контролю кімнатної температури, може бути застосування термостатичних вентилів з малим опором (рис.1) або ж триходових термостатичних клапанів (рис.2).

Рис.1

Рис.2

Термостатичний клапан з термостатичної головкою буде автоматично підтримувати температуру в діапазоні заданої. Термоголовка має шкалу, де кожен знак відповідає значенню підтримуваної температури в приміщенні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]