Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_exam_ecps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

40.Системи водяного опалення.. Переваги, недоліки.

Система децентралізованого опалення

Найбільшого розповсюдження в Україні набула центральна система водяного опалення-сама гігієнічна і зручна в експлуатації. Парова система не може вважатись гігієнічною тому,що із-за високої нагрівальних приладів на їх поверхні пригорає пил. Парове застосовується переважно на підприємствах.

Для повітряних систем опалення потрібно менше матеріалу,чим для водяних або парових.Одначе їх недоліком є неможливість точного регулювання повітря в окремих приміщеннях.Воно застосовується для приміщень виробничого,суспільного і допоміжного призначення.

Водяне опалення

Системи водяного опалення розрізняються по :

  1. – схемі зєднання труб з нагрівальними приладами – однотрубне з послідовним і двохтрубне з паралельним зєднанням приладів.

  2. – положеню труб,зєднуючих нагрівальні прилади – вертикальні і горизонтальні.

  3. - розташуванню магістралей – з верхньою і нижньою розводкою по відношенню до нагрівальних приладів.

  4. - напрям руху в подаючій і зворотній магістралях – з тупіковим (зустрічним),попутнім (в одному напрямку) і двох поточним рухом води.

  5. - способу циркуляції води в системі – з природньою і штучною (насосною) циркуляцією.

В існуючих багатоповерхівках,як правило, використовуються вертикальні однотрубні проточні або проточно –регульовані системи водяного опалення (рис.45)

Рис 45.Вертикальний однотрубний стояк системи опалення з верхньою розводкою : а-одностороннє приєднання приладів до стояка. б) –двохстороннє приєднання приладів до стояка. IV поверх –проточний приборний прилад. ІІІ,ІІ поверх – приборний вузол з регульованим зміщеними замикаючими ділянками. І поверх –проточний-вузол з трьохходовими кранами і обхідними ділянками.

На рис.46 показані три основних приборних вузла,які застосовуються в теперішній часв вертикальних однотрубних системах з нижньою розводкою (в системах з П-подібними стояками)

Рис.46. Вертикальний однотрубний стояк системи опалення з нижньою розводкою : а) приладні вузли з парними (однаковими) приладами ; б) схема біфілярної системи ; в) –схема для непарних приладів, атакож приладів із значним тепловим навантаженням.

Основні приладні вузли,які застосовуються в горизонтальних однотрубних системах опалення (для довгих будинків із стрічкомив заскленням приведені на рис 47.

Рис 47. Горизонтальна однотрубна система опалення.

Як видно із наведених схем,основне призначення однотрубних систем опалення з проточними нагрівальними приладами – економія труб і здешевлення будівництва. Їх головний недолік – неможливість індивідуального точного регулювання тепловіддачі нагрівальних приладів і повітря окремих приміщень.

Економія теплової енергії при однотрубних системах опалення можна досягнути тільки шляхом зниження гарячої води,яка подається в систему, або зниження її кількості тобто зниження одночасно у всіх приміщеннях під’єднаних до стояка.

Суттєвим недоліком однотрубних систем опалення є зниження води вздовж магістралі із-за послідовног включення приладів.

При підключені нагрівальних приладів в однотрубній горизонтальній системі опалення рекомендується використовувати схему при борного вузла рис 48.

Рис.48. Схема приладного вузла для однотрубної горизонтальної системи децентралізованого теплопостачання. 1) термостатичний вентель. 2) нагрівальни прилад.

В цій схемі застосований регулюючий термостатичний вентиль,який виконує функцію розподільника потоку гарячої води на дві частини : затікаючи в радіатор і ідучу повз радіатор у відгалуження ( ).Відношення маси води, яка затікає в радіатор через термостатичний вентиль до загальної маси води,яка циркулює в системі, називається коефіцієнтом затіканя :

Оптимальне значення для сучасних конструкцій вентилів складає 0,3-0,4.

Вода з початковою , в радіаторі частково віддає теплоту і охолоджується виходячи з радіатора з , після чого зменшується з масою води,яка проходить через відгалуження мимо радіатора і в наступний прилад подається з ,

Оскільки до кожного наступного радіатора в однотрубній системі вода подається з пониженою ,радіатори працюють при різних значенях середньоарифметичних перепадів

Де в приміщенні ,

Дослід показав,що цілям енергозбереження в найбільшій степені відповідає 2-ох трубна горизонтальна система опалення, яка може бути “променевою” або “периметральною”.

“Променева” система опалення виконується з допомогою металопластикових труб,які вкладаються в стяжку “чисто” бетонної підлоги.Пластикові труби виготовляються із поліпропілена,полістирола або порліетилена.Для підвищення міцності ці труби заключаються в алюмінієвий “чулок”,що збільшує їх довговічність до 70 років.

“Периметральна” схема потребує меншої кількості труб і має більшу ремонтопридатність , оскільки трубопроводи вкладаються в спеціальні лотки за обшивкою підлоги.В цьому випадку можуть бути використані як пластикові,так металеві труби-стальні або мідні.

Рис 36.Схема двохтрубної горизонтальної системи опалення : а)- “Променева”. б)- “Периметральна” 1-радіатор,2-подаючий колектор; 3-зворотній колектор; 4-лічильник теплової енергії.

В багатоповерхових будинках подаючі і зворотні колектори,а також приборні щити розміщені на сходинкових клітинах всіх поверхів,обєднані двома стояками.-подаючим і зворотнім,звязаними через домовий вузол обліку тепла з індивідуальним тепловим пунктом або місцевою котельнею.(рис37)

Р ис 37. Схема по квартирного обліку теплової енергії : 1-квартирний роз ходомір гарячої води.2-будинковий тепло лічильник.3-подаючий стояк.4-зворотній стояк.

Таким чином,ці дві системи опалення відрізняються від традиційних тільки тим,що труби сховані в підлогу,а батареї так само стоять по периметру кімнат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]