Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_exam_ecps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

11.Перевірка зовнішніх огороджуючи конструкцій на паропроникнення.

1 ) збільшити товщину стіни(утеплити);

2) підвищити температуру внутрішнього повітря.

Існують різні варіанти розрахунку опору паро проникнення О.К.:

-розрахунок опору паропроникнення за умови недопущеності нагромадження вологи;

-з умови обмеження нагромадження вологи;

-розрахунок вологісного режиму за нестаціонарними умовами дифузії водяної пари.

Для споруд з вологим і мокрим режимом експлуатації рекомендується проводити розрахунок опору паропроникнення огороджуючої конструкції, виходячи з умови неприпустимості нагромадження вологи в огородженні за річний період, і розрахунок опору паропроникнення огороджуючої конструкції з умови обмеження нагромаджування вологи за період з від’ємними середньомісячними температурами.

Мета розрахунку опору паропроникненню огороджуючої конструкції з умови недопустимості нагромаджування вологи в огородженні за річний період – визначити опір паро проникненню огородження від внутрішньої поверхні конструкції до площини можливої конденсації; порівняти отриману величину з потрібним опором, знайденим з умови недопустимості нагромадження вологи в огороджуючій конструкції за річний період експлуатації.

Мета розрахунку опору паропроникненню огорожуючої конструкц ії з умови обмеження нагромаджування вологи за період з негативними середньомісячними температурами – визначити опір паропроникненню від внутрішньої поверхн і конструкц ії до площини можливої конденсації; зрівняти отриману величину з потрібним, знайденим за умови обмеження нагромаджування вологи в огороджуючій конструкц ії за період з негативними середньомісячними температурами зовнішнього повітря.

12.Підвищення теплової ефективності будівель шляхом раціонального вибору огороджуючих конструкцій.

В трати тепла: стіни-30%, вікна 30%, перекриття+ покриття – 10%, вентиляція - 30%.

Нормами встановлено 3 показника теплового захисту будівель

  1. Нормований тепловий опір Ro

Ro=a*Dd+b

Dd- градусо-доби

а

в

стіни

3,5*10-4

1,4

Покриття, перекриття

5*10-4

2,2

Ro стіни=2,64 м2*ос/Вт.

Ro опори=3,95 м2*ос/Вт.

  1. Санітарно-гігієнічний

,

n=0.4-1, в залежності від орієнтації будинку до панівних вітрів.

= 8,7-коеф. тепло сприйняття

  1. Ікз

    ІVкз

    ЗОК

    1,5-2,5

    1,2-2

    Перекриття, покриття

    2,5-3

    1,8-2

    Двері, вікна

    0,5

    0,39

    Питоме енергоспоживання-споживання енергії на одиницю площі

Для промислових підприємств потрібно,щоб виконувались 1 і 2 показник, для житлових, 2 і 3.

13.Повітропроникність. Інфільтрація і ексфільтрація повітря і їх вплив на температуру огороджуючи конструкцій.

Повітропроникність – здатність матеріалів і конструкцій пропускати повітря під впливом перепаду тиску повітря. У багатьох областях матеріального виробництва повітропроникність матеріалу є одним з найважливіших параметрів, так як визначає властивості кінцевого продукту (наприклад, при виробництві одягу, взуття, пакувальних і будівельних матеріалів).

Одиниці виміру повітропроникності – м32·год (кубічний метр на квадратний метр на годину).

У будівництві для вимірювання повітропроникності огороджувальних конструкцій будівлі застосовується аеродвері.

Інфільтрація – неорганізований повітрообмін в будівлі або приміщенні, що виникає під дією вітрових та гравітаційних сил або через дисбаланс припливно-витяжної механічної вентиляції. Простіше кажучи, інфільтрація – процес переміщення повітряних мас з вулиці в дім.

Необхідність нагрівання цього повітря до температури приміщення обумовлює додаткові тепловтрати в холодну пору року.

У нижній зоні приміщення або будівлі через огородження відбувається інфільтрація більш холодного важкого зовнішнього повітря, а у верхній - ексфільтраціі.

Ексфільтрація повітря через конструкцію може бути причиною підвищеної конденсації водяної пари у її товщі. Ексфільтраціі повітря через стіни з підвітряного боку значно збільшує вологість матеріалу. Крім того, в зону аеродинамічної тіні потрапляє вологе повітря, що викидається з системи вентиляції. Розташування повітрозабору в цій зоні небажано.

Відсутність засклених поверхонь зовнішніх стін, по суті, ліквідує інфільтрацію і ексфільтрацію повітря і значно вирівнює внесення тепла сонячною радіацією. Безвіконні будівлі можуть бути орієнтовані будь-яким чином відносно сторін світу, що полегшує вирішення генерального плану. Витрата тепла для опалення безвіконних будівель значно менше. Далі, відпадають всі витрати тепла і на трубопроводи для попередження конденсації вологи з засклених поверхонь.

Втрати тепла можуть помітно змінюються під впливом інфільтрації і ексфільтраціі повітря через товщу огороджень і щілини в них, а також під дією опромінення сонцем.

14.При яких умовах відбувається конденсація вологи на поверхні і в середині будівельних конструкцій (стінах, кутах, вікнах) і як вона впливає на їх теплотехнічні та інші властивості огороджуючих конструкцій.

Згідно діючих будівельних норм термін ефективної експлуатації термоізолюючої оболонки повинен складати не менше 25 років. Тому для забезпечення довговічності і надійності експлуатації зовнішньої огороджувальної конструкції важливо провести вологісну оцінку режиму її експлуатації, тобто визначити зону можливої конденсації водяної пари в товщині шарів огороджувальної конструкції, яка залежить від розподілу температури, парціального тиску водяної пари і насиченої водяної пари в найбільш холодний період.

Конденсат утворюється, коли t=tsточка роси;

Величина ts залежить від відносної вологості і t всередині приміщення.

Тобто, точка роси – температура, при якій повітря досягає стану насиченості при даному вмісті водяної пари.

Для визначення точки роси складені таблиці, та графіки (рис.1). По горизонталі вказана вологість повітря, а по вертикалі – температура. Напр., при t=20 °C і вологості 55%, точка роси має 10,69 °C (на даному рис. неточно проведені лінії).

Рис. 1

Звідси випливає, що чим нижче вологість, тим точка роси нижче фактичної температури. Чим вище вологість, тим точка роси вище і ближче до фактичної температури. Якщо відносна вологість становить 100%, то точка роси збігається з фактичною температурою.

Якщо в будь якому перерізі огороджувальної конструкції парціальний тиск пари досягає значення парціального тиску насиченої пари, тоді в конструкції виникне конденсація вологи, що в свою чергу приведе до зниження теплозахисних властивостей, а в подальшому і руйнування огороджувальної конструкції. Тому слід враховувати також дифузійний опір.

Полотно 171

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]