Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_exam_ecps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

43.Променеве опалення. Переваги, недоліки.

Гігієнічні і медико – біологічні дослідження показали, що працездатність людини значно підвищується при вдиханні повітря порівняно низької , якщо при цьому підтримуються комфортні тепловідчуття. Екзотермічні реакції в легенях людини протікають найкращим чином при вдиханні повітря з трохи більшій +10 .

Експериментально встановлено, що умови, при яких людина відчуває комфорт, при любому виді опалення має місце при певних співвідношеннях внутрішнього повітря і огороджуючих конструкцій опалювального приміщення. В якості визначальної огороджуючих конструкцій з врахуванням поверхонь нагріву - променева приміщення.

, де - сума добутків температура внутрішньої поверхні огороджена на площу відповідного огородження,

де – сума добутків температури внутрішньої поверхні огородження на полщу відповідного огородження, ;

– сума добутків випромінюючої поверхні на поверхню випромінювання, ;

– сумарна поверхня огороджень, ;

– сумарна випромінююча поверхня, .

Комфортне співвідношення повітря в приміщенні і променевої приміщення представлено заштрихованою областю на рис. 50.

Рис. 50. Номограма співвідношення комфортних повітря і огороджуючи конструкцій.

Частина комфортної зони,розташована вище діагоналі, відповідає умовам комфорту при конвективному опаленні, а нижче діагоналі – умовам комфорту при променевому опаленні.

Тобто при променевому опаленню допустима різниця повітря і огороджуючи конструкцій може бути значно більшою. Тобто, при променевому опалені комфорт може бути забезпечений при більш низьких внутрішнього повітря в загальному рівняння комфортних можна записати так:

При рекомендується такі значення максимально допустимої інтенсивності інфрачервоного випромінювання падаючого на голову людини (без головного убора);

, при , при , при .

Найбільш розповсюджене променеве опалення отриманого для обігрівання великих виробничих приміщень (ВАТРА-ШРЕДЕР), спортивних споруд, здорових залів, магазинів, відкритих площадок. В так званих світлих випромінювачах газ спалюється на керамічній пористій поверхні, а продукти згорання виділяються безпосередньо в приміщення (тобто найчастіше використовують газові випромінювачі) (ІЧ-лампи). Тому в таких приміщеннях обов’язковою умовою є надійно працююча механічна вентиляція.

В так званих темних газових випромінювачах газ спалюється всередині випромінюючих стальних труб, а продукт згоряння виділяються через димохід або через стіну приміщення. Досвід експлуатації газових випромінювачів показав, що променеве опалення забезпечує не < 40 % економії газу у порівнянні з традиційними системами автономного водяного опалення.

44.Стіни із застосуванням блоків, цегли і мілких камінців.

Цегла - екологічно чистий матеріал, який отримується шляхом випалювання з натуральної глини. Стіни, виконані з такого матеріалу, дуже міцні, вогнетривкі і тому довговічні. Вони дозволяють застосовувати залізобетонні плити перекриття

   Головним недоліком цегли є висока теплопровідність. Матеріал володіє великою теплоємністю і тепловою інерцією, тому здатність зберігати тепло у стіни з керамічної цегли буде найменшою, в порівнянні з іншими матеріалами. Будинок, стіни якого виконані з цегли потребує проведення додаткового утеплення та встановлення потужного опалювального обладнання, яке неодмінно стане причиною споживання надмірної кількості енергії. Цегла також має здатність вбирати вологу. Через це при сезонній експлуатації перші тижні в цегляному будинку вогко. Через набрану з атмосфери вологу за осінь цегла промерзає взимку, що при сезонній експлуатації приводить до швидкого її руйнування - через 25 років стіни потребуватимуть серйозного ремонту.

   Не так давно було представлено інноваційний будівельний матеріал –блоки. Це порожнисті блоки, які виготовляються з глини високої якості й не потребують додаткового утеплення. Блоки здатні накопичувати природну енергію сонця, та зберігати внутрішнє тепло в приміщенні. Тому такі будівлі повільно охолоджуються взимку, та зберігають достатню прохолоду влітку.

   Оскільки товщина блоків, які використовуються при будівництві стін, складає 38, 44 та 50 см., то кладка зазвичай виконується в один шар. Теплопровідність блоків складає 0,29 Вт/м2*К. Завдяки диффузійній здатності вони стабілізують вологу в приміщеннях на оптимальному для людини рівні та постійно підтримують здоровий мікроклімат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]