Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_exam_ecps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

27.Необхідна площа вікон.

В зв’язку з тим, що з 1 м.кв. поверхні вікна втрачається в декілька разів більше тепла, ніж з 1 м.кв. непрозорої будівельної конструкції, постає питання оптимальної площі вікон (оптимальної відносно площі підлоги тощо). Наприклад, норми Швеції допускають площу вікон не більше 15 % від площі підлоги, при глибині приміщення 5 м (в аудиторіях нашого корпусу близько 30 %). Для приміщень глибиною понад 5 м площа вікон збільшується на 3 % і визначається за формулою:

SB=0.15*S1+0.03*S2,

де SB – площа вікон, м.кв.;

S1 – площа приміщення глибиною до 5 м, м.кв.;

S2 – додаткова площа приміщення, якщо його глибина більше 5 м, м.кв.

Проте цей підхід до вирішення розмірів світлопрозорих пройомів вважають орієнтовним, адже вікна повинні в першу чергу забезпечувати комфортне освітлення.

Вимоги до зменшення вікон несприятливі з точки зору створення внутрішнього комфорту, але тут є резерви: існують будинки з вікнами однакових розмірів для всіх видів приміщень. Зменшення площі вікон приведе до зменшення теплових втрат за рахунок теплопередачі, але одночасно і до зменшення довжини притворів, швів, а значить, до зменшення тепловтрат на нагрівання інфільтрую чого повітря.

В багатоповерхівках розміри вікон розраховують з огляду на перший поверх житлового поверху. Але, так як площа вікон в основному не змінюється у напрямку знизу вверх (хоча це можливо), зменшується степінь затінення. У верхніх поверхах в цьому випадку площа вікон завищена, тому виникає можливість оптимізації їх розмірів. В нижніх поверхах можна проектувати невеликі квартири з малою глибиною приміщень (залишкову площу використати для суспільно-корисних приміщень – магазинів, аптек…), у верхніх поверхах – квартири великої площі з лоджіями тощо, адже їх не буде затемнено.

Помітного зменшення тепловтрат можна досягнути зменшивши ширину швів між рамою вікна та стіною; застосовуючи сучасні герметичні матеріали по периметру (поліуретанова піна, тощо).

Такі прості дії, як опускання вночі штор, занавісів, жалюзів приводить до зростання кількості повітряних шарів і збільшення теплового опору.

Якщо в будинку є надлишкових тиск, можна застосовувати вікно, що вентилюється для додаткового зниження енергії на опалення. Вентильоване вікно має зовнішню раму з двійним склопакетом і внутрішнім одинарним заскленням (рис). У верхній частині одинарної рами внутр. рами і в нижн. част. зовн. рами є вентиляційні овори. Під дією надлишкового тиску повітря рухається у між віконному просторі і обігріває його, тому температура там вища, ніж вона би була без цього пристрою. Клапан в нижній частині вікна виключає можливість зворотного руху повітря, якщо вентиляція не забезпечує надлишковий тиск в приміщенні. Таким чином відпадає необхідність у застосуванн вентиляторів чи вентиляційних труб.

28.Енергоефективність систем опалення будинків.

Питома енергоємність системи опалення – кількість теплової енергії, що надходить від опалювальної системи на 1 м.кв. корисної площі будинку на протязі всього опалювального періоду.

Необхідне значення питомої енергоємності для заданого будинку і певних кліматичних умов визначається за формулою:

qоптрД/Sоп*[QВТР-(QПОБ+Qj)*ν], (1)

де qоптр – питома енергоємність опалювальної системи, (кВт*год)/(м.кв*рік);

QВТР – загальні тепловтрати будинку через зовнішні огороджувальні конструкції за весь опалювальний період, кВт*год;

QПОБ – побутові тепло поступлення в приміщення на протязі опал. періоду, кВт*год;

Qj – теплопоступлення через вікні з сонячною радіацією протягом опал. періоду, кВт*год;

ν – коефіцієнт, що враховує властивість огороджуючи конструкцій приміщень будинку і меблів акумулювати і віддавати тепло (зазвичай 0,8);

Sоп – загальна площа квартир будинку, м.кв.;

βД – коефіцієнт, що враховує додаткове теплоспоживання систем опалення =1,13 – для подовгастих будинків, =1,11 – для будинків баштового типу;

В інженерній практиці проектування сучасних житлових будинків величини QВТР і QПОБ розраховуються за формулами:

QВТР=0,024*(КПРТРПРІН)*Дd*SΣ (2)

QПОБ=0.024*qПОБ*SКВ*τ, (3)

де КПРТР – приведений трансмісійний коеф. теплопередачі огородж. буд., Вт/(м.кв.×гр.С);

КПРІН – приведений інфільтраційний коефіцієнт теплопередачі будинку, Вт/(м.кв.×гр.С);

Дd – градусо-доби опалювального періоду;

SΣ – загальна площа зовнішніх огороджуючи конструкцій, включаючи перекриття верхнього поверха і цокольне перекриття, м.кв.;

qПОБ – побутові тепловиділення на 1 м.кв. площі підлоги житлових кімнат, Вт/м.кв.;

SКВ – загальна площа підлоги житлових кімнат;

τ – тривалість опалювального сезону.

З урахуванням (2) і (3) необхідну енергомісткість системи опалення можна визначити як

qоптрД/Sоп*[(0,024*(КПРТРПРІН)*Дd*SΣ) – ( 0.024*qПОБ*SКВ*τ) *ν] (4).

Як видно з рівняння (4) питома енергоємність системи опалення залежить не тільки від величин, які визначаються кліматичними умовами і теплозахисними властивостями огороджуючи конструкцій, але і від конструктивних особливостей системи опалення, яка характеризується коефіцієнтом βД . Цей показник можна знизити до 1, якщо впровадити сучасну індивідуальну систему опалення.

При визначення трансмісійних тепловтрат необхідний опір теплопередачі огороджуючи конструкцій слід приймати у відповідності зі СНиП ІІ-3-79 з урахуванням кліматичних зон для стін, перекриттів, вікон, дверей тощо.

При визначення тепловтрат шляхом інфільтрації через нещільності зовнішніх огороджень рекомендується в якості основної величини приймати розхід повітря, необхідний для вентиляції приміщень у відповідності із санітарно-гігієнічними нормами, а саме 3 м.куб/год на 1 м.кв. житлових квартир. Тоді КПРІН визначається з формули:

КПРІН=0,28*3*(SКВ*ρ*С/ SΣ)* Кі (5)

де Кі коеф., який враховує вплив нещільностей огороджуючи конструкцій, Кі =0,7..1;

ρ – густина повітря в приміщенні, 1,2 кг/м.куб.

С – питома теплоємність повітря, С=1 кДж/(кг* оС);

Значення питомих побутових тепловиділень слід приймати QПОБ=30 Вт/м.кв.

Теплопоступлення від сонячної радіації Qj можна барити із даних російського НДІ будівельної фізики для широти України 40-48 градусів східної широти.

Розрахункова потужність системи опалення визначається:

QопД*[(КПРТРПРІН)*SΣ(tВП- tЗП)- qПОБ* SКВ]*10-3, (6)

де tВП – внутрішня темп. в приміщенні, для України 18 оС;

tЗП розрахункова температура зовнішнього повітря холодного періоду року (із 8 зим 50-річного періоду). Для Києва tЗП=21 оС.

За розрахунковою потужністю системи опалення можна визначити питому базову потребу в теплі на опалювальний період:

qопБ=(0,024* Qоп*τ*(tВП- tОП)/((tВП- tЗП)* SОП,

де tОПсередня зовнішня темп. опалювального періоду (при середньодобовій температурі не більше +8 оС), для Києва =–1,1 оС.

Різниця значень питомої базавої потреби в теплі і питомої енергоємності опалювальної системи дає значення теплової енергії, яка буде зекономлена за рахунок реалізації основних принципів децентралізованого теплопостачання:

Δε=((qопБqоптр)/ qопБ)*100 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]