Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pablik_ril.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
551.42 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 Паблік рилейшнз як складова комунікаційної діяльності

Тема 3 pr-інструментарій: сутність і класифікація

Основні поняття теми 3.

Авторська (іменна) стаття - стаття, яка підготовлена ПР-фахівцем і підписана високою посадовою особою.

Бекграундер - поточна інформація, яка не містить сенсації, повідомлення про дні відкритих дверей, фінансові результати діяльності компанії.

Благодійність - завжди здійснюється на безоплатній основі, яка не передбачає фінансових та інших зобов’язань з боку осіб, які отримують підтримку.

Блог (скор. від weblog) - мережний журнал (щоденник), який є онлайновою стрічкою повідомлень, що регулярно оновлюється і на якій автор або група авторів розміщують свої роздуми, коментарі, текстові і графічні файли, а також гіперпосилання.

Брифінг - коротка, стисла у часі інструктивна зустріч керівництва комерційної фірми або компанії і журналістів, з запрошенням представників органів державної влади. Повідомлення на брифінгу має однобічний характер з ілюстрацією конкретних фактів.

Виставка - захід, у рамках якого значна кількість підприємств (експонентів) виставляють зразки (експонати) своєї продукції, прагнуть інформувати відвідувачів про свої фірми і продукцію з метою сприяння продажу.

Виступи - це вміння впливати на імідж фірми, шляхом спілкування із засобами масової інформації або ведення переговорів.

Відкрите лобіювання припускає участь у відкритих обговореннях проблем, пов'язаних з бізнесом, яке може ініціюватися ЗМІ, що апелюють до думки крупних і відомих керівників підприємств.

Візуальна ідентичність – елементи за допомогою, яких підприємство створює власний візуальний образ, який негайно впізнається публікою.

Генеральний спонсор (Primary Sponsor) – підприємство, яке робить найбільший внесок та одержує за це переважні права на широке освітлення у засобах масової інформації.

День „відкритих дверей” – це PR-захід, який дозволяє усім бажаючим познайомитись з діяльністю фірми, її планами, задати керівництву питання, які цікавлять. Можуть бути для представників громадськості, покупців, преси або налагодження важливих ділових контактів.

Дошка оголошень – засіб передачі інформації за допомогою настінного інформування робітників.

Ексклюзивний спонсор (Exclusive Sponsor) – це компанія, яка зробила такий спонсорський внесок, при якому змогла стати єдиним спонсором заходу.

Закрите лобіювання - це відстоювання інтересів груп підприємців через їх представників у владних структурах, робота з обраними або призначеними керівниками владних структур і депутатським корпусом.

Заява - короткий і недвозначний документ, який пояснює або оголошує позицію однієї/ кількох організацій з якогось питання.

Інтерв’ю - бесіда у формі питань і відповідей, діалогу між людиною, яка володіє інформацією, і журналістом, який бажає отримати інформацію.

Інформаційний спонсор (Media Sponsor) - телевізійний канал, радіостанція, друковані або електронні засоби масової інформації, власники площ зовнішньої реклами, рекламні агентства, які надають проекту свій ресурс у вигляді грошових коштів, рекламного часу або місця в обмін на їх офіційне представлення.

Кейс-історія - розповідь, яка містить позитивну оцінку споживачами популярних продуктів або позитивний досвід вирішення проблемної ситуації.

Коментар - компетентне, потребуюче специфічних знань, тлумачення актуального суспільно-політичного явища, важливої події у культурному або науковому житті, групи фактів, об'єднаних тематичними або хронологічними рамками.

Конференція фактично представляє собою захід у формі наради (зібрання), який присвячується розгляду певних проблем або теми.

Круглий стіл” – це PR-захід, одна з форм обговорення ідей, проблем, які мають значення для громадськості; учасниками є авторитетні представники науки, бізнесу, ділових кіл, суспільних і державних організацій.

Листи до редактора - коментарі, які представляють суспільний або особистий інтерес; продовжують існуюче листування; коментують або обговорюють минулі публікації у газеті.

Листок новин (внутрішня газета) - печатний засіб комунікації, який пояснює філософію і політику підприємства.

Лобіювання - процес впливу зацікавлених груп на прийняття рішень владними структурами.

Медіа-кіт, прес-кіт - пакет інформаційних матеріалів (комплект), що містить декілька видів інформаційних матеріалів, які представляють інтерес для засобів масової інформації (ЗМІ).

Ньюз-реліз – повідомлення, яке містить важливу новину або корисну інформацію для широкої аудиторії.

Оглядова стаття - матеріали, які узагальнюють галузевий досвід декількох компаній, підприємств або органів влади.

Офіційний спонсор - підприємство, що вносить не менше 25% спонсорських коштів, що залучаються.

Офіційний спонсор за категоріями - підприємство, що робить свій внесок у вигляді грошових коштів, товарів або послуг за однією категорією відповідно до структури спонсорства. Повне формулювання статусу залежатиме від вибраної категорії («Офіційний напій», «Офіційний зв'язок», «Офіційна страхова компанія» та ін.). Спонсор за категорією має нижчий статус, ніж офіційний спонсор, та, відповідно, менші і вигоди, які можна одержати за прогнозом.

Оффлайн - з’єднання з базою даних користувача за допомогою дистанційного управління.

Пабліситі - створення новин про особу, продукт або послугу, що з'являються у засобах масової інформації або друкованих виданнях.

Патронаж - заступництво, не тільки фінансове, але й організаційне, яке надається на стабільній і довготривалій основі конкретним підприємствам, закладам, окремим особам.

Презентації - це подія, при якій керівники підприємства знаходяться перед своєю аудиторією і розповідають про свою робо­ту, про свій продукт або компанію.

Прес-конференція - зустріч журналістів із представниками державних установ, суспільно-політичних організацій, комерційних структур, яка має за мету надати ЗМІ інформацію про проект фактографічного, проблемного та коментуючого характеру.

Прес-реліз – оперативно-новинний документ паблік рилейшнз, що містить коротке, соціально-значиме повідомлення про актуальні факти або події, що співвідносяться з публіцистичним капіталом підприємства, адресоване представникам ЗМІ для інформування громадськості й відображає офіційну точку зору керівництва.

«Пресуппозиція» - фонові знання, які мають у своєму розпорядженні або повинні мати учасники комунікативного акту для успішного здійснення комунікації.

«Пресуппозиція» - вербально висловлена інформація, яка знаходиться у тій частині вислову (пресуппозиціональному компоненті), що не підлягає запереченню.

Прийом - одна із форм „зовнішнього і внутрішнього” життя організації, заздалегідь підготовлена, розроблена і забезпечена керівництвом і паблік рилейшнз-спеціалістами для спільного проведення часу представників фірми-хозяїна і гостей.

ПР-інструмент – це знаряддя, що застосовується для проведення певних тактичних заходів, реалізації та корегування стратегії паблік рилейшнз.

Спонсорство – це внесок фізичної або юридичної особи, яка не бере участь у реалізації проекту, в прямому або непрямому фінансуванні для заохочення корисних починань ініціативних груп та окремих осіб.

Спонсор технічний (Value In-Kind Sponsor) - компанія-спонсор, яка робить свій спонсорський внесок повністю або частково товарами і послугами (технічними) в організацію заходу (забезпечення освітлення, звуку та інше).

Спонсор-учасник – фізична або юридична особа, що вносить 10% або менше спонсорських коштів, що залучаються.

Стаття, що захоплює - матеріал, мета якого не інформувати, а розважати.

Титульний спонсор (Title Sponsor) - це компанія-спонсор, назва якої присутня у назві заходу.

Факт-лист - це короткий документ, який відображає профіль організації, стислу характеристику посадової особи або події.

Чутки - найбільш сильний засіб комунікацій, який не може контролюватись керівництвом але можуть попереджуватись його негативні наслідки.

Щорічні звіти - продукт консенсусу адміністрації щодо інформації про діяльність підприємства і значні події на протязі року. Радник з питань паблік рилейшнз звичайно має можливість розробити і представити кінцевий варіант цього документу.

Стислий зміст теми 3. Наукові підходи до визначення PR-інструментарію.

Паблік рилейшнз-інструменти опосередкованого масового інформування: прес-реліз; ньюз-реліз; факт-лист; інтерв’ю; заява; стат-тя, що захоплює; кейс-історія; авторська стаття; медіа-кіт; прес-кіт; листи до редактору; оглядова стаття; коментар; бекграундер.

Спеціальні заходи паблік рилейшнз (прийом, конференція, прес-конференція, брифінг, презентація, день „відкритих дверей”, „круглі столи”, благодійність, лобіювання).

Інструменти підтримки паблік рилейшнз: виставки, візуальна ідентичність, блог.

Внутрішньо-спрямовані інструменти паблік рилейшнз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]