Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсовая робата.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
945.66 Кб
Скачать
  1. Виховання особистості учнів на уроках фізичної культури.

Цю тему розкрити згідно передових напрямків освіти школярів, які мають виховний характер. Відзначити роль гармонійного розвитку фізичних та духовних якостей на уроках фізичної культури, розкрити взаємозв’язок фізичного виховання з розумовим, естетичним, трудовим, патріотичним вихованням. Дати конкретну методику виховання особистості молодшого, середнього та старшого шкільного віку засобами фізичної культури. Для цього розкрити виховні функції фізичних вправ з гімнастики, легкої атлетики, спортивних ігор. Акцентувати увагу на значенні занять та особистісних якостей вчителя в визначенні напрямків виховної роботи на уроках фізичної культури.

  1. Методика використання нестандартного устаткування на уроках фізичної культури.

Ця тема має значення у напрямках підвищення моторної та педагогічної щільності уроку фізичної культури. Для цього дати опис та основні підходи використання нестандартного устаткування на уроках фізичної культури, керуючись як методичною літературою, так і досвідом роботи вчителів фізичного виховання. Також треба подивитись на цю проблему в руслі інноваційних технологій, використання “степ-платформ” та ін. Бажано проілюструвати цю роботу малюнками та схемами.

  1. Формування знань в процесі фізичного виховання на уроках фізкультури.

Ця тема дуже важлива в русі самоосвіти та саморозвитку школярів. Для забезпечення цього напрямку на уроках фізичної культури потрібні спеціальні знання. Ці знання треба висвітлити, дати їх перелік для конкретного класу таким чином, щоб вони склали фундамент для самостійних занять учнів різного шкільного віку. Дуже важливе значення в аспекті розкриття цієї теми має виховання мотивації та інтересу для свого фізичного вдосконалення.

  1. Роль вчителя фізичної культури в естетичному вихованні учнів.

Висвітлюючи цю тему, необхідно з’ясувати взаємозв’язок фізичного виховання з естетичним. Розкрити завдання, зміст, а також підбір засобів і методів для здійснення естетичного виховання в процесі навчання на уроках фізичної культури. Центральне місце в роботі повинно зайняти питання – естетичне виховання в процесі занять фізичними вправами. Слід відмітити в роботі, що естетичний смак в учнів формує не тільки красота рухів, форма тіла, правильна осанка, що досягається систематичними заняттями вправами, а і зовнішній вигляд учнів ( їх чистота, охайність, форма одягу), дотримання чистоти на місці занять (спортмайданчик, спортзал та ін.), правильне розміщення приладів, проведення уроків фізкультури на природі, використання музикального супроводження під час виконання вправ і ін.

Значне місце в роботі необхідно виділити особистості вчителя (його зовнішній вигляд, голос, постава й ін.) як впливовий фактор естетичного виховання учнів).

Від красоти рухів – до красоти взаємних відносин у колективі, побуті – основна думка роботи.

В роботі бажано описати передовий досвід вчителів фізкультури, що мають успіхи в справі естетичного виховання учнів.

  1. Теоретичні і методичні основи оцінювання та обліку у фізичній культурі.

Показати значення цього розділу роботи вчителя. Дати теоретичні основи оцінки (види, методи, критерії). Показати сучасні вимоги до 12-бальної системи оцінювання. Її функції, значення та сутність обліку. Які документи у вчителя повинні бути. В чому особливості оцінювання учнів різного шкільного віку.

  1. Теоретичні основи планування навчального процесу з фізичного виховання.

Значення, документи, вимоги до цих документів, технологія складання планів на рік, півріччя, конспекту. Додати документи планування для конкретного шкільного віку.

  1. Методика організації та проведення фізкультурно-оздоровчих заходів серед дітей на протязі навчального часу в школі.

Розкрити значення цих заходів для школярів різного шкільного віку. Дати характеристику різним формам фізкультурно-оздоровчої роботи. Які методичні прийоми проведення? Примірні комплекси в залежності від віку. Взаємозв’язок з розумовим вихованням та підвищенням працездатності учнів.

  1. Методика організації і проведення позакласної роботи з фізичної культури.

В роботі визначити основні завдання, дати характеристику формам організації, розподілити ці форми згідно фізкультурно-оздоровчого, спортивного та масового характеру, а також дати класифікацію цим формам в залежності від віку учнів. Друга частина роботи повинна включити конкретні методичні вказівки та примірні комплекси й документи, які регламентують цю діяльність.

  1. Позашкільна робота з фізичної культури та спорту.

Завдання цієї роботи у світлі її значення для фізичного вдосконалення школярів з одного боку, та зростання спортивної майстерності з другого. У зв’язку з цим аспектами цієї роботи можуть бути питання організації фізкультурної діяльності у заміському таборі, а другий аспект – це діяльність ДЮСШ за різними напрямками. Вказати зміст, засоби та планування двох аспектів цієї курсової роботи, як у таборах відпочинку так і в ДЮСШ.