Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

УДК [070 : 654.19] (076)

ББК 76.031р3

А 72

Р е ц е н з е н т и:

Галич В. М.             – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики і видавничої справи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Безчотнікова С. В. – доктор філологічних наук, декан філологічного факультету Маріупольського державного університету, зав. каф. соціальних комунікацій, директор ЗАТ ТРК "Євростудія".

Іванов В. Ф.            – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри реклами і зв’язків з громадськістю Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Антонова О. В., Кулініч О. О.

А 72 Радіожурналістика : навч.-метод. посіб. для орг. самостійної роботи й підготов. до модульної роботи студ. спец. “Журналістика” \ Ольга Вадимівна Антонова, Олена Олександрівна Кулініч ; Держ. закл. “Луган. нац. ун-т імені Тараса Шевченка”. – Луганськ: Вид-во ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2012. – 238 с.

Навчально-методичний посібник подає структурований матеріал для вивчення однієї з базових дисциплін для студентів, які планують у майбутньому працювати на радіо. У посібнику містяться конспекти лекцій, питання для самоконтролю, завдання на практичні заняття, орієнтовні питання для модульного контролю і завдання для самостійної роботи студентів.

УДК [070 : 654.19] (076)

ББК 76.031р3

А 72

Рекомендовано до друку навчально методичною радою

Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 7 від 15 лютого 2012 року)

© Антонова О. В., Кулініч О. О.

© ДЗ “ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2012

Пояснювальна записка

Курс “Радіожурналістика” є складовою частиною базової нормативної дисципліни «Журналістський фах» для спеціальності “Журналістика”, яка викладається з І по ІV курс. Протягом семестру студенти вивчають основні засади радіожурналістики.

Мета курсу – дати студентам уявлення про специфіку радіо як засобу масової комунікації, особливості радіомовлення, жанрові ознаки радіопередач, сформувати в них навички правильної побудови радіотекстів.

Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань:

  1. з’ясувати термінологічну базу дисципліни;

  2. охарактеризувати особливості аудіоінформації – основи радіомовлення;

  3. охарактеризувати специфіку мови радіо в різних жанрах;

  4. окреслити сучасні радіоформати та їх специфіку;

  5. визначити основні складові професійної діяльності радіожурналіста.

Предмет курсу – радіомовлення, його специфіка функціонування як ЗМК у сучасних умовах та історичному аспекті, а також особливості жанрів та форматів радіо.

Даний посібник присвячений вивченню особливостей радіомовлення, розгляду основних історичних етапів, сучасного стану та тенденції розвитку радіо як ЗМК.

Увесь курс “Журналістський фах” розрахований на 8 семестрів (4 роки навчання), протягом яких вивчаються теоретичні основи журналістики, специфіка різних ЗМК, специфіка роботи журналістів у різних умовах, а також жанрові особливості журналістської продукції у друкованих та електронних ЗМК. Протягом 4-го семестру студенти вивчають 2 модулі зазначеного курсу: “Радіомовлення в системі засобів масової інформації” і “Сучасні радіоформати і жанри”.

Перший модуль “Радіомовлення в системі засобів масової інформації” покликаний дати уявлення студентам про основні особливості радіомовлення, радіоінформації,.

У другому модулі “Сучасні радіоформати і жанри” розкрито особливості форматів і жанрів, які існують і розвиваються на хвилях сучасного радіоефіру.

Протягом вивчення цієї частини курсу “Журналістський фах” («Радіожурналістика») планується проведення двох контрольно-модульних робіт і КСР.

Модуль а радіомовлення в системі засобів масової інформації лекція. 1. Специфіка радіо як засобу масової комунікації

План

1. Особливості радіокомунікації.

2. Специфіка і виражальні засоби радіомовлення.

3. Типи слухання радіо: пошукове, зосереджене, вибіркове, фонове.

Мета: познайомити студентів з особливостями радіо як засобу масової комунікації, дослідити виражальні засоби радіо, звернувши особливу увагу на специфіку сприйняття радіомовлення, а також розглянути типи слухання радіо.

Ключові слова: радіо, ЗМІ, радіослово, шуми, музика, звукоефекти, монтаж.

1. Особливості радіокомунікації.

Радіо як засіб масової інформації успішно існує вже майже сто років. Навіть із винайденням телебачення та Інтернет, радіо не втратило свою аудиторію. Його популярність пояснюється наступними особливостями:

1) Оперативність.

І в наш час радіо залишається оперативним засобом масової інформації. До того ж, перед мікрофоном можуть виступити коментатори й учасники важливих суспільних подій, політики, громадські діячі.

2) Зручність у сприйнятті.

Слухати радіо можна, не відриваючись від справ на виробництві, удома, в транспорті, автомобілі.

3) Емоційність сприйняття.

Дослідники звертають увагу на специфіку сприйняття радіоінформації на слух: «ще до появи радіо було доведено, що людина в міру своїх можливостей намагається перевести звукові враження в зорові. Процес цей неминучий, він не залежить від бажання людини, бо виражає об’єктивну закономірність природи сприйняття навколишнього світу» [9]. Отже, збуджуючи уяву, радіо змушує працювати фантазію і мислення, викликає емоції.

Учені, які досліджують специфіку впливу телевізійної інформації, стверджують, що людина, отримуючи поєднання зображення і звуку, відчуває перенасиченість, уяві нема чого домальовувати, тож вона притлумлюється [9]. Соціопсихологи вважають, що людина, сприймаючи інформацію лише на слух, так чи інакше випрацьовує механізми психологічного захисту, коли чує повідомлення про трагічні події. Коли ж людині не вистачає емоцій і переживань, вона може компенсувати це прослуховуванням радіо.

Отже, радіо має такі основні властивості, які дозволяють йому успішно існувати серед інших ЗМІ: зручність, емоційність, сприйняття на слух. Основна задача радіо – інформувати.