Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Радіожурналістика А4.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

2. Радіостанція як ділове підприємство.

Радіостанція – це сукупність технічних пристроїв і апаратури для передавання та приймання інформації за допомогою радіохвиль [цит. за 3]. Але такого визначення недостатньо для того, щоб зрозуміти специфіку радіостанції як ділового підприємства, що формується економічними, соціальними, професійними цінностями того чи іншого суспільства.

1

Справді, радіостанція є діловим підприємством, організацією, що як "юридична особа, зареєстрована у встановленому чинним законодавством порядку" [цит. за 3] і може виготовляти та розповсюджувати аудіопродукт. На відміну від радіоредакції, радіостудії, радіоагентства, які теж (за Законом України "Про телебачення і радіомовлення) [цит. за 3] можна назвати організаціями, що провадять радіомовлення, термін "радіостанція" точніше відображає специфіку незалежної та самостійної підприємницької діяльності в радіоефірі, що дозволяє говорити про самодостатній суб'єкт електронних мас-медіа. Окрім того, за своїм професійним призначенням, редакція, студія, агентство (наприклад, рекламне) можуть бути частинами, відділами або офісами радіостанції.

Радіостанція як ділове підприємство є близькою до терміну "компанія", що означає виробничо-торговельну одиницю, засновану на пайовій участі окремих підприємців, об'єднаних спільними інтересами [цит. за 3].

Радіостанція – це ділове підприємство, яке працює в умовах ринку, має колектив творчих і технічних працівників, що здійснюють мовлення в апаратно-студійному комплексі, призначеному для провадження різних типів і форматів мовлення [цит. за 3].

Особливості радіостанції, які відрізняють її від власне поняття радіомовлення – це самодостатність, індивідуальність, інтерактивність [цит. за 3].

Самодостатність

Радіостанція – це організація, що як самодостатня цілісність характеризується здійсненням мовлення в радіоефірі завдяки налагодженому творчо-виробничому процесові. Колектив станції, технічні параметри мовлення (діапазон і частота мовлення, потужність передавача, ефірне та продакшн-обладнання) реалізують цей процес в офісному й апаратно-студійному комплексах станції. Радіостанція є діловим підприємством і має бути прибутковою. Прибуток є основним рушієм самодостатності станції.

Індивідуальність

Радіостанція як ділове підприємство забезпечує індивідуальну журналістську творчу діяльність в ефірі, тобто характеризується особливою програмною та технічною концепцією мовлення, а також ефірним і позаефірним іміджем. Програмний продукт станції спеціалізований, оскільки характерні для нього типи й жанри програм, види програм (новини, розмовні й музичні шоу, ігрові програми й конкурси тощо), джингли та слогани, анонси передач і спецвипуски – усе зорієнтовано на інтереси й запити цільової аудиторії. Аудиторія ця має свої власні індивідуальні характеристики, тому ефір станції є також індивідуальним. Чітку спрямованість на цільову аудиторію станції забезпечує її формат як профіль, спеціалізація станції, та який характеризується однотипним мовленням протягом години, доби чи тижня.