Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать

173. Організація роботи місцевих державних адміністрацій.

Апарат місцевих державних адміністрацій:

а) здійснює правове, організаційне, матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності державної адміністрації:

б) готує аналітичні, інформаційні та інші матеріали:

в) перевіряє виконання актів законодавства та розпоряджень голів місцевих державних адміністрацій;

г) подає методичну та іншу практичну допомогу місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування;

д) утворюється і діє у межах виділених бюджетних коштів.

Апарат місцевої державної адміністрації очолює керівник, що його призначає на посаду голова місцевої державної адміністрації.

 

Керівник апарату:

а) організовує роботу державної адміністрації;

б) забезпечує підготовку матеріалів на розгляд голови місцевої державної адміністрації;

в) доводить розпорядження голови місцевої державної адміністрації до виконавців;

г) відповідає за стан діловодства, обліку і звітності;

д) виконує інші обов'язки, покладені на нього головою місцевої державної адміністрації.

Для виконання покладених на керівника апарату обов'язків він видає накази. Накази керівників апарату місцевої державної адміністрації, які торкаються прав, свобод й законних інтересів громадян або мають міжвідомчий характер, підлягають державній реєстрації в управлінні юстиції в області, містах Києві та Севастополі.

Голова місцевої державної адміністрації з питань організації і функціонування апарату здійснює такі дії:

а) затверджує положення та визначає структуру апарату;

б) призначає на посади і звільняє з посад керівників та інших працівників структурних підрозділів апарату.

З питань умов і оплати праці керівники структурних підрозділів апарату прирівнюються до керівників управлінь, відділів та інших структур місцевої державної адміністрації.

Місцеві державні адміністрації діють відповідно до регламенту, що затверджується головами відповідних місцевих державних адміністрацій. У регламентах закріплюються організаційно-процедурні питання внутрішньої діяльності місцевих державних адміністрацій. Типовий регламент місцевої державної адміністрації затверджується Кабінетом Міністрів України.

Голова державної адміністрації, керівники апарату, управлінь, відділів та інших підрозділів державної адміністрації персонально відповідають за законність прийнятих ними рішень. Шкода, завдана в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб державної адміністрації, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

Місцеві державні адміністрації утримуються за рахунок коштів Державного бюджету України.

174. Правові основи організації судової влади.

175 Судова влада в системі розподілу влади.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конституції України державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Це конституційне положення закріплює концептуальний принцип розподілу влад, за якого кожна з гілок єдиної і неподільної державної влади здійснює лише їй притаманну функцію, має свою сферу реалізації, свою компетенцію.

Судова влада займає особливе місце в системі державної влади. Воно обумовлене специфікою її правової природи, функцій, завдань та засобів їх досягнення. На судову владу покладається здійснення функції правосуддя. Як зазначено у ст. 124 Конституції України, правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Таким чином, жодний інший орган, жодна інша посадова особа не може в нашій країні здійснювати правосуддя, а отже і реалізовувати судову владу. Особливістю судової влади є також те, що судові рішення ухвалюються судами від імені держави і є обов'язковими до виконання на всій території України. Судова влада у системі державної влади є, так би мовити, вирішальною, оскільки саме їй належить останнє у вирішенні спору (соціального конфлікту), у застосуванні закону.

Судова гілка влади є незалежною. Вона самостійно через специфічні органи (суди) здійснює свої передбачені законом повноваження; втручання в її діяльність з боку інших гілок влади є недопустимим.

Характерною особливістю судової влади є суворо регламентований законом процесуальний порядок її здійснення. Закон докладно регулює процедуру розгляду спорів, процесуальну форму судових рішень та судових документів, передбачаючи при цьому як загальні для всієї діяльності щодо здійснення правосуддя процесуальні засади, так і особливості процедури та процесуальної форми окремих видів такої діяльності. Судова влада реалізується шляхом здійснення правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. Судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції.

Правосуддя - це специфічний вид державної діяльності, що здійснюється судом на підставі закону у встановленому ним порядку, полягає у розгляді та вирішені судових справ з метою забезпечення гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави і завершується постановлениям правосудного судового рішення, яке має загальнообов'язковий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]