Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
67-76.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

67.Центральний банк,його призначення і статус.

виділяють два шляхи утворення центральних банків:

1) еволюційний-поступове перетворення емісійного банку в ЦБ, характерний для країн в яких на поч. 20 ст. вже існували емісійні банки(Швеція 1668, В.Б 1694, франція 1800, Росія 1860.Комерційні банки широко використовували випуск банкнот як одне з джерел мобілізації капіталу. Однак у процесі розвитку кредитної системи банкнотна емісія зосередилася в небагатьох великих банках, які користувалися загальною довірою. Це поступово привело до монопольного закріплення випуску банкнот за одним банком, який спочатку називали національним, чи емісійним, а потім центральним банком, що відповідало його головному становищу в кредитній системі. 2)директивний - (характер для країн в яких на поч. 20 ст не існувало єдиного емісійного банку) прийняття державою спеціальних банківських актів про створення центрального банку як емісійного інституту, наприклад, так створені Федеральні резервні банки в США 1913 р., пострадянські країни.Головні положення що визначають статус Ц.Б:1 порядок визначення завдань ЦБ.1.1 забезпечення стабільності нац. гр одиниці.1.2 сприяння ефективного розвитку банк. Системи і забезпечення її надійності.1.3 забезпечення безперебійного та ефективного функціонування платіжної системи. Напрями діяльності Ц.Б:1 ЦБ є емісійним центром держави тобто є монополія емісії грошей і регулювання обігу.2 Банк банків. Головними клієнтами центрального банку є комерційні банки. Центральний банк забезпечує їхнє касове, кредитне і розрахункове обслуговування; зберігає вільну грошову готівку комерційних банків (касові резерви).3 орган банківського регулювання .4 Банкір і фінансовий агент уряду. Як банкір уряду центральний банк є його касиром і кредитором. У центральному банку відкриті рахунки уряду й урядових відомств. У більшості країн центральний банк забезпечує касове виконання державного бюджету.5 провідник гр.-кред політики .6 орган валютного регулювання і контролю. Регламентує валютні відносини ЕК. суб’єктів, проводить курсову політику на підтримання обмінного курсу нац. Валюти, управляє золото валютними резервами.7 інформаційно-статистичний та аналітичний центр гр. і банк.

68.Операції цб

Системи нової функції центральний банк реалізує через операції, які поділяють на пасивні та активні. Пасивні операції центрального банку – це операції з формування його ресурсів. Вони відображені в пасиві балансу. Головними статтями пасиву балансу центрального

банку є: банкноти в обігу, кошти комерційних банків, кошти уряду (казначейства), зобов’язання перед міжнародними фінансово-кредитними інститутами (наприклад, МВФ), інші зобов’язання, власний капітал.Види пасивних операцій:1 емісія готівки2 збереження резервів комерційних банків3 залучення коштів урядових структур4 відкриття рахунків для іноземних урядів, інозум ЦБ та між нар вал-фінансових і кредитних організацій5 одержання кредитів від між нар фінансових організацій6 емісія і розміщення серед ком. Банків власних боргових зобов’язань7формування власного капіталу( залежить від форми власності: державна, акціонерна з участю держ у формувані капіталу, акціонерну без участі).Активні операції – це операції з розміщення ресурсів централь-ного банку. Головними статтями активу балансу центрального банку є такі: золотовалютні резерви, кредити банкам, цінні папери уряду та інші активи.Види активних операцій: 1 оперіції з ціними паперами на відкритому ринку. Операції на відкритому ринку з цінними паперами сьогодні є головним засобом впливу на грошову пропозицію майже в усіх країнах Заходу. В Україні цінні папери уряду становлять невелику частку в загальній сумі активів. Купувати цінні папери уряду Національний банк України може лише на вторинному ринку.2 операції рефінансування комерційних банків В Україні НБУ рефінансує комерційні банки через кредити “овернайт”, кількісні й процентні тендери, операції на відкритому ринку, операції РЕПО тощо. Свої кредити центральні банки надають на короткий термін підзаставу цінних паперів.3 операції із зол-вал резервами. Золотовалютні резерви слугують надійним забезпеченням зобов’язань центрального банку, у тому числі готівки в обігу. Золотовалютні резерви НБУ складається з таких активів 1 монетарне золото2 СПЗ3 резервна позиція у мвф4 інозем валюта у вигляді банкнот або коштів на рахунках за кордоном5 ціні папери окрім акцій оплачені в інозем валюті. НБУ поповнює зол-вал резерви шляхом:1 купівлі монетарного золота та іноземн. Валюти.2 отрпмання доходів від операцій з інозем валютою, банк металами3 залучення коштів від між нар фін. організацій , інозем. держав та інших кредиторів НБУ б був утворений у 1991 р на базі укр. республ. контори держ банку СРСР яку було оголошено власністю україні. Статус і принципи діяльності НБУ визначені в Конституції. Відповідно до ст. 99 Конституції України, основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності національної грошової одиниці України – гривні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]