Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать
  1. Механізми захисту прав людини.

Механізм реалізації прав людини включає заходи, спроможні створити умови для реалізації прав і свобод людини. Механізм охорони прав людини включає заходи з профілактики правопорушень для утвердження правомірної поведінки особи. Механізм захисту прав людини включає заходи, що призводять до відновлення порушених прав неправомірними діями і відповідальності особи, яка вчинила ці правопорушення.

  1. Міжнародно-правові механізми захисту прав людини.

  1. Порядок звернення до Європейського Суду з прав людини.

Суд може приймати заяви від будь-якої особи, неурядової організації або групи осіб, які вважають себе потерпілими від допущеного однією з Високих Договірних Сторін порушення прав, викладених у Конвенції або протоколах до неї. Високі Договірні Сторони зобов'язуються не перешкоджати жодним чином ефективному здійсненню цього права.

Суд може брати справу до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, і впродовж шести місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні.

Суд не розглядає жодної індивідуальної заяви, якщо вона:

a) є анонімною; або

b) за своєю суттю є ідентичною до заяви, що вже була розглянута Судом чи була подана на розгляд до іншого міжнародного органу розслідування чи врегулювання, і якщо вона не містить нових фактів у справі.

Офіційними мовами Суду є англійська та французька, але за бажанням можна звертатися до Секретаріату Суду офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію.

Суд приймає лише ті заяви, які надіслані поштою. Якщо відсилати свою заяву електронною поштою або факсом, обов’язково потрібно продублювати її звичайною поштою. Також немає необхідності бути особисто присутнім у Суді для усного викладення обставин справи.

Згідно з положеннями правила 47 Регламенту Суду, в заяві необхідно:

а) навести стислий виклад фактів, щодо яких скаржаться, та суть скарг;

б) зазначити права, гарантовані Конвенцією або протоколами до неї, які, на думку потерпілого, були порушені;

в) назвати національні засоби юридичного захисту, якими користувались;

г) навести перелік рішень судів (або інших державних органів) у справі, із зазначенням дати кожного рішення та органу, який його виніс, а також коротку інформацію про зміст цього рішення. До листа необхідно додати копії самих рішень (Суд не повертає надіслані йому документи, тому необхідно надсилати виключно копії, а не оригінали).

  1. Правовий статус іноземців в Україні та його основні принципи.

ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» 22.09.11

Правовий статус іноземців визначається КУ, ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та іншими законами України, а також міжнародними договорами України.

Засади правового статусу іноземців:

  • Іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

  • Іноземці, які перебувають під юрисдикцією України, незалежно від законності їх перебування, мають право на визнання їх правосуб'єктності та основних прав і свобод людини.

  • Іноземці зобов'язані неухильно додержуватися КУ та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави.

Правовий статус іноземців:

oПравовий статус громадян своєї (іноземної) держави(зберігають зі своєю державою юридичні зв’язки, додержуються її законів, знаходяться під її захистом)

oПравовий статус іноземця в Україні (підпадають під суверенну владу держави, на території якої перебуває)

Принципи правового статусу:

•Національно-правовий режим іноземця (ст.. 26 КУ)

•Принцип юридичної ревності

•Принцип взаємності (якщо встановлюється обмеження реалізації прав і іноземній державі, то КабМін може прийняти рішення про реалізацію відповідного порядку в Україні)

•Принцип єдності прав і обов’язків (реалізація прав не може завдавати шкоди національним інтересам України, зобов’язання поважати та дотримуватись КУ та законів України, шанувати традиції та звичаї)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]