Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать
  1. Суб’єкти виборчого права в Україні.

Виборче право розуміється в об’єктивному та суб’єктивному значенні. В об’єктивному-це всі норми права, які регламентують порядок формування державних органів.

В суб’єктивному-активне і пасивне виборче право.

Суб’єктами виборчого права в Україні є:

  • Дієздатні громадяни України, які на день виборів досягли 18 років (активне виборче право)

  • Дієздатний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року і проживає в Україні протягом останніх 5 років, не має судимості (не знятої і не погашеної у встановленому законом порядку) за вчинення умисного злочину (пасивне виборче право-кандидат у депутати ВРУ)

  • Дієздатний громадянин України, який на день виборів досяг 35 років,володіє державною мовою і проживає в Україні протягом 10 останніх років, не має судимості (не знятої і не погашеної у встановленому законом порядку) за вчинення умисного злочину (пасивне виборче право-кандидат у ПУ)

  1. Види виборчих комісій на виборах в Україні.

Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів депутатів і ПУ і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори депутатів.

1) ЦВК (повноваження на всій території України та закордонних виборчих дільницях. Здійснює також повноваження окружної виборчої комісії в окремому закордонному виборчому окрузі.): є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі КУ, цього та інших ЗУ і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів ПУ, народних депутатів України, депутатів ВР АРК, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів в порядку та в межах, встановлених цим та іншими ЗУ.

2) окружні виборчі комісії (повноваження у межах одномандатного округу): є юридичною особою, має печатку, зразок якої затверджується ЦВК. Окружна виборча комісія є комісією вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій в межах відповідного одномандатного округу.

3) дільничні виборчі комісії (повноваження у межах виборчої дільниці): не є юридичною особою. Дільнична виборча комісія має власну печатку, зразок якої затверджується ЦВК.

  1. Статус цвк.

ЗУ «Про ЦВК» 30.06.2004

Стаття 1. Статус ЦВК

1. Центральна виборча комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі КУ, цього та інших ЗУ і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів ПУ, народних депутатів України, депутатів ВР АРК, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів в порядку та в межах, встановлених цим та іншими ЗУ.

2. Комісія очолює систему виборчих комісій та комісій з референдуму, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів ПУ, народних депутатів України, всеукраїнського референдуму. Комісія здійснює контроль за діяльністю та консультативно-методичне забезпечення виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення виборів депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, та комісій з місцевих референдумів.

3. Комісія є юридичною особою, має печатку із своїм найменуванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]