Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать

66. Суб’єкти референдного процесу в Україні.

67. Правові гарантії здійснення народовладдя. Юр. гарантії народовладдя - сукупність відповідно прийнятих норм права, що визначають загальні принципи функціонування інститутів народовладдя, коло суб’єктів його здійснення, цілі, яких воно має досягти. За

своєю правовою природою юридичні гарантії актів безпосереднього народовладдя закріплюються в нормах_принципах, проце_ суальних нормах, нормах, які визначають юридичні обов’язки виборців та учасників референдумів, а також у нормах, що передбачають юридичну відповідальність за порушення законодавства про вибори, референдуми, інші інститути безпосереднього народовладдя.Принцип демократизму суспільства полягає у належності влади народові та участі народу у здійсненні влади. Це взаємовідносини суспільства і держави. За Конституцією, влада в Україні належить безпосередньо її народу як першоджерелу влади і до того ж всьому народу, а не будь-якій його частині, оскільки народ України складають громадяни усіх національностей і об’єктивно – усіх соціальних груп. Відповідно до ст. 5 Конституції народ є єдиним джерелом влади в Україні. Демократизм суспільства, суспільного ладу полягає також в участі народу у здійсненні влади: народ здійснює владу як безпосередньо, так і через органи державної влади та місцевого самоврядування (ст. 5). Основними формами безпосереднього здійснення влади народом, прямого народовладдя є, за Конституцією, вибори і референдуми (ст. 69), в яких мають право брати участь усі громадяни України, які досягли на день їх проведення 18 років. Тобто весь народ України має право брати участь у здійсненні політичної влади.

  1. Поняття і форми представницької демократії.

Представницька демократія – демократія, в якій право приймати рішення громада реалізує через обраних нею представників, які повинні відстоювати інтереси тих, хто їх обрав.

Форми представницької демократії − це центральний представницький орган, представницькі органи місцевого самоврядування, місцеві голови, органи самоорганізації населення,через діяльність яких громадяни можуть впливати на здійснення місцевого самоврядування на підвідомчій території.

  1. Поняття і суть виборчого права і виборчої системи.

Виборче право-це право обирати і бути обраним.

Юридичні властивості виборчого права:

Об’єктивне право-сукупність норм,що регулюють порядок формування представницьких органів

Суб’єктивне право-право окремого громадянина обирати (активне.ст.70 КУ) чи бути обраним(пасивне).

Виборча система-це сукупність правових норм,які регулюють порядок формування державних органів та здійснення виборцями своїх виборчих прав (передбачений Законом порядок формування представницьких органів)

  1. Демократизм виборчої системи в Україні.

  1. Види виборчих систем.

  • Мажоритарна: отримала назву від французького “majorite” – “більшість”. На виборах за мажоритарною системою перемагає кандидат, який одержав більше голосів, ніж усі інші його суперники.

  • Пропорційна: виборці голосують за список кандидатів від політичної партії (блоку партій). Підставою для вибору є підтримка політичної платформи чи програми розвитку держави, задекларованих зазначеним політичним об’єднанням. У такому разі мандати розподіляються між політичними силами пропорційно до кількості голосів, відданих за них. ((встановлюється поріг участі партії у розподілі мандатів.)-В Україні-5%(скоро має повиситись до 5%).Світова практика-найнижчий-1%(Ізраїль),найвищий-10%(Туреччина))

  • Змішана : поєднує в собі елементи мажоритарної і пропорційної виборчих систем

Підсистеми мажоритарної система:

Відносна більшість-обраним вважається кандидат,який отримав просту більшість голосів (не встановлюється обов’язків мінімум для виборців,використовується жереб.Є результативною та найдешевшою)-використовувалась на виборах депутатів та голів рад.

Абсолютно більшості-обраним вважається кандидат,який набрав абсолютну більшість голосів (50%+1 голос).(встановлюється мінімум кількості виборців,можливий 2 тур).В 2 турі використовується вже мажоритарна система відносної більшості.-Вибори ПУ

Кваліфікована більшість-обраним вважається кандидат,що набрав встановлену законом кваліфіковану більшість голосів (частку або відсоток)(60%,3/4)-не використовувалось і не використовується в Україні

Підсистеми пропорційної системи:

Система жорстких списків-виборець голосує не за кандидата,а за список,розташування кандидатів у списку визначає сама партія,ніяких змін виборців вносити не можуть

Система гнучких списків-виборець голосує за кандидата у списку,розташування кандидатів у списку здійснює виборець під час голосування

Система преференцій-виборець відмічає перевагу конкретного кандидата від партії

Підсистеми змішаної системи:

лінійне змішування: одна частина парламенту обирається за мажоритарним, інша – за пропорційним принципом.

структурне змішування: парламент має дві палати, одна з яких обирається за мажоритарним принципом, інша – за пропорційним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]