Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать
  1. Сутність позитивного та негативного права.

Права людини поділяються на позитивні та негативні, що відображають позитивні та негативні аспекти свободи.

Позитивні права людини фіксують обов’язки держави, осіб і організацій надати громадянину ті або інші блага, здійснювати певні дії (право па соціальне забезпечення, освіту, охорону здоров’я, гідний життєвий рівень тощо). Здійснення позитивних прав неможливо без наявності У держави достатніх ресурсів. їх конкретне наповнення прямо залежить від багатства країни і демократичності її політичної системи.

В негативному значенні свобода розуміється як відсутність примушення, обмеження у ставленні до особи, в позитивному – свобода вибору, а головне, спроможність людини до досягнення своєї мети, прояву хисту до індивідуального розвитку. Згідно з такими відмінностями свободи негативні права визначають обов’язки держави та інших, людей стримуватися від тих або інших дій у ставленні до особи. Держава в таких умовах охороняє індивіда, особу від небажаних втручань і обмежень, що порушують їх свободу.

  1. Громадянські права та свободи людини та громадянина в Україні.

Існує два розуміння громадянських прав і свобод.

І. Громадянські права і свободи ст..23,27-35- є природними, невідчужуваними і такими, що не можуть бути обмежені в жодному разі.

  • Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості.

  • Кожна людина має невід'ємне право на життя

  • Кожен має право на повагу до його гідності

  • Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність

  • Кожному гарантується недоторканність житла

  • Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з'ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

  • Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених КУ.

  • Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

  • Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань

  • Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

ІІ. Громадянські права — права та свободи, які захищають особу від несправедливості з боку уряду й держави та забезпечують можливість брати участь в громадянському й політичному житті суспільства.

  • право належного застосування закону (право на справедливий суд),

  • право захисту від політичної та соціальної дискримінації (на основі статі, релігії, раси тощо),

  • політичні свободи: свобода думки, свобода віросповідання, свобода слова, свобода преси, а також права участі в громадських організаціях, право голосувати на виборах або домагатися свого обрання (право голосу) тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]