Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
703477.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
920.06 Кб
Скачать
  1. Система органів Української держави

Систему органів Української держави складають органи виконавчої влади,орган законодавчої влади,органи судової влади та глава держави.

Загальними засадами організації (будівництва) органів державної влади є:

- поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову та взаємодія органів державної влади;

- демократичний порядок формування органів державної влади (виборність, призначення за згодою інших органів тощо);

- системність і структурованість;

- конституційність, законність в організації й діяльності;

- постійний характер діяльності і детермінованість повноважень органів державної влади;

- врахування загальновизнаних принципів та норм міжнародного права, досягнень національної і світової конституційної думки й практики державного будівництва;

- гарантування діяльності органів державної влади.

Сучасні моделі системи державних органів

•Центрально-сегментна: виходить з принципу розподілу влади, відповідного комплексу стримань і противаг та постулату, згідно з яким органами державної влади є лише головні центральні органи, які діють в масштабі всієї країни (глава держави, парламент, уряд), а також їхні представники на місцях (голови місцевих державних адміністрацій). Представницькі ж органи на місцях розглядаються лише як органи місцевого самоврядування. Враховуються при цьому також такі принципи, як демократизм держави, верховенства права тощо.

Згадана система складається з кількох видів органів, які формуються специфічними засобами, мають власну компетенцію і особливості формування. Принцип розподілу влад визначає сегментність даної системи, проте це не розрізнений набір елементів. Органи держави об’єднані загальними завданнями, метою управління суспільством, методами управління, які мають загальні принципи. Тільки у своїй сукупності вони складають цілісну систему, що зумовлює її централістську сутність.

Органи даної системи розподіляються на виконавчі, законодавчі та судові.

Ця система є найбільш ефективною в умовах стабільності.

•Моноцефальна: основним принципами даної системи є принцип єдності державної влади зверху донизу – принцип єдиновладдя. Очолює цю систему один орган чи посадова особа, наділені всією повнотою влади, які, у свою чергу, наділяють певними повноваженнями всі інші органи.

“Вертикальна” підпорядкованість – характерна риса цієї системи. При цьому згадана модель пов’язана, звичайно, з однопартійністю, з відмовою від політичного плюралізму, держава “зверху” наділяє громадян правами і свободами. Основними засобами формування органів цієї системи є призначення, а компетенція, як правило, визначається єдиноначально, що пояснюється персоніфікаваністю системи, на чолі якої стоїть одна особа, авторитет якої вважається незаперечним.

Система державних органів при цій моделі складалася з органів державної влади, державного управління, суду, прокуратури, системи народного контролю.

•Монотеократична: існує в державах, де іслам проголошений офіційною ідеологією. Основою духовно-державного єдиновладдя тут є поєднання у одній особі глави держави та вищої духовної особи країни.

  1. ВРУ – єдиний орган законодавчої влади Української держави.

ВРУ (ВРУ) — єдиний законодавчий орган державної влади України, який має колегіальний характер і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатів України, обраних строком на п"ять років на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Ознаки ВРУ:

•Єдиний орган законодавчої влади в Україні (ст. 75 КУ)

•Колегіальний орган (ст. 76 КУ)

•Представницький орган (ст. 5, 76 КУ)

•Виборчий орган (ст. 5, 76 КУ)

•Постійно діючий орган (ст. 78 КУ)

•Однопалатний орган (ст. 76 КУ)

Структура ВРУ:

•Конституційний склад ВРУ-450 народних депутатів

•Депутатські фракції-формуюються на 1 сессії ВРУ нового скликання до розгляду питань про обрання Голови ВРУ. Їх формування відбувається на партійній основі народних депутатів. Політ. Партія формує лише одну фракцію (мінімум-15 народних депутатів)

•Міжфракційне депутатське об’єднання-народні депутати можуть добровільно об’єднуватись в такі об’єднання без реєстрації. Об’єднання не має прав депутатської фракції. Про його створення оголошує головуючий на пленарному засідання за письмовим повідомленням керівника такого об’єднання

•Погоджувальна рада депутатських фракцій:створюється як консультативно-дорадчий орган для попередньої підготовки і розгляду організаційних питань ВРУ (склад: Голова Верховної Ради України, Перший заступник і заступник Голови ВРУ, голови депутатських фракцій (голови депутатських груп) з правом ухвального голосу та голови комітетів з правом дорадчого голосу. У разі відсутності голови депутатської фракції (голови депутатської групи) чи голови комітету за їх дорученням у засіданні Погоджувальної ради бере участь відповідно заступник голови депутатської фракції (заступник голови депутатської групи), перший заступник (заступник) голови комітету з правом відповідно ухвального чи дорадчого голосу.)

•Голова ВРУ

•Перший заступник Голови ВРУ

•Комітети ВРУ-голови,перші заступники,заступники голів та секретарів цих комітетів

•Тимчасові спеціальні комісії: для підготовки і попереднього розгляду питань, а також для підготовки і доопрацювання проектів законів та інших актів ВРУ

•Тимчасові слідчі комісії

Властивості ВРУ:

•Функції-це основні напрями діяльності в різних суспільних відносинах (представницькі( преамбула КУ) ,законодавчі (здійснення конят. Процесу і здійснення законодавчого процесу),установчі (призначення на посади та звільнення з цих посад державних службовців, вирішення територіальних питань) ,контрольні (контроль за роботою КМУ, здійснення контролю за виконанням прав і свобод людини, можливість депутата здійснювати особистий контроль-депутатські звернення,подання),бюджетні( затвердження держ.бюджету,контроль за держ. Бюджетом))

•Компетенція-сукупність предметів його відання та повноважень (абсолютно визначені-Україна-85,92 КУ, абсолютна невизначена,відносно визначена).Предмети відання ВРУ:ф сфері держ.будівництва,у сфері зовнішньої політики,оборони і держ.безпеки,у сфері охорони прав і свобод людини і громадянина,в економічній сфері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]