Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект в замін ЦТ-0015 (1).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

6. Технічне обслуговування гальмівного обладнання вагонів

6.1. Загальні положення

6.1.1. Технічний стан гальмівного обладнання вагонів повинен перевірятись при їх технічному обслуговуванні робітниками пунктів технічного обслуговування (ПТО), контрольних пунктів технічного обслуговування (ПКТО), пунктів підготовки вагонів (ППВ) та пунктів випробування автогальм (ПВА). Виконання робіт контролює старший по зміні чи старший оглядач вагонів, які повинні забезпечити: технічну готовність гальмівного обладнання і ввімкнення усіх гальм у составі, з'єднання рукавів, відкриття кінцевих кранів, виконання ремонту, регулювання гальмівного обладнання та перемикання режимів повітророзподільників(ПР), встановлену норму гальмівного натиснення в поїзді, забезпечити надійну щільність гальмівної магістралі як при зарядному тиску, так і при знаходженні ПР в положенні перекриші, а також надійну роботу гальм при випробуванні їх на станції та на шляху прямування.

6.1.2. Забороняється подавати під завантаження, посадку пасажирів і ставити в поїзд вагони з несправним гальмівним об ладнанням, а також без пред'явлення їх до технічного обслуговування та запису в книзі форми ВУ-14 про признання вагонів придатними до безпечного прямування в поїздах за підписом відповідальних працівників.

6.1.3. На станціях формування, обороту і на шляху прямування, де передбачена графіком руху зупинка поїзда для технічного огляду, гальмівне обладнання кожного вагона має бути перевірене на його справну дію з виконанням необхідного ремонту. На станціях, де немає ПТО, КПТО, ППВ, порядок перевірки технічного стану і ремонту гальмівного обладнання вагонів за їх постановки в поїзди й подавання під завантаження встановлюється наказом начальника залізниці.

На шляху прямування пасажирського поїзда ( на проміжних ПТО), якщо для ремонту гальма окремого вагона необхідно багато часу, дозволяється виключити гальмо цього вагона за умови, якщо поїзд забезпечений єдиною допустимою нормою гальмівного натиснення на 100тс ваги поїзда без урахування натиснення виключеного гальма.

6.1.4. Забороняється приступати до технічного обслуговування гальмівного обладнання вагонів пасажирських поїздів, обладнаних електроопалюванням, до вимикання джерела живлення опалення.

6.1.5 Технічне обслуговування гальмівного обладнання повинно виконуватись у відповідності з вимогами цієї Інструкції та документами по експлуатації цього обладнання, які погоджені УЗ

6.2. Вимоги на виконання технічного обслуговування гальмівного обладнання вантажних вагонів

6.2.1 При технічному обслуговуванню у кожному вантажному вагоні необхідно:

- перевірити справність гальмівного обладнання;

- перевірити наявність та справність деталей кріплення та запобідних (підтримуючих) пристроїв гальмівного обладнання;

- у гальмівній важельній пердачі перевірити наявність осей,шайб, шплінтів, відповідність та правильність їх встановлення;

- на вагонах, обладнаних авторежимом, перевірити справність опорної балки, контактної планки, кріплення опорної балки та контактної планки, положення упора автрежима відносно контактної планки;

- перевірити стан, товщину гальмівних колодок та їх розтпшування відносно поверхні кочення коліс;

- провірити регулювання виходів штоків гальмівних циліндрів та гальмівної важельної передачі;

- проконтролювати правильність вмикання повітророзподільників (ПР) на режимі «Рівнинний» чи «Гірський»;

- проконтролювати в залежності від наявності чи відсутності на вагоні авторежима, типу колодок (композиційних чи чавунних), завантаження вагона, типа і моделі вагона правильність вмикання ПР на режим «Порожній», «Середній» або « Завантажений».

6.2.2 В пунктах формування вантажних поїздів та пунктах технічного обслуговування на станціях, які знаходяться перд крутими затяжними спусками, у вагонів повинно бути перевірена дія стояночних (ручних) гальм.

6.2.3 При технічному обслуговуванні состава вагонів або поїзда необхідно:

- проконтролювати з’єднання гальмівних магістралей між вагонами, составом вагонів та локомотивом. Переконатися у тому, що рукава між собою з’єднані, кінцеві крани між вагонами та локомотивом відкриті, хвостовий кінцевий кран останнього вагона закритий та підвішений;

- проконтролювати вмикання гальм у вагонах. Переконатися у тому, що роз’єднувальні крани на підводних трубках до ПР відкриті;

- проконтролювати щільність гальмівною пневматичної системи состава вагонів;

- переконатися у дії гальма кожного вагона щодо гальмування та відпускання;

- перевірити вихід штоку гальмівного циліндра ( гальмівних циліндрів) на кожному вагоні.

6.2.4 Все гальмівне обладнання повинно бути надійно закріплено, ослаблені деталі кріплення необхідно зятягнути, взамін несправних та недостатніх деталей кріплення та запобіжних (підтримуючих) пристроїв повинні бути поставлені справні деталі кріплення та відповідні запобіжні пристрої.

6.2.5 У гумотекстильних трубках з’єднувальних рукавів не допускається навності розшарування, надривів та глибоких тріщин, які доходять до тестильного шару, відслоювання верхнього чи внутрішнього шару.

6.2.6 Вертикальні осі у гальмівній важельній пердачі повинні бути поставлені головками доверху. Осі, яківстановлені горизонтально, повинні бути звернені шайбами назовні від повздовжньої осі вагона. Горизонтальні осі, які розміщені на повздовжньої осі вагона, повинні бути звернені головками в одну сторону.

На осі гальмівної важельної передачі повинні бути встановлені стандартні шайби і шплінти. Обидва вусики шплінта повинні бути розведені на кут між ними не менше 90о. При необходимости замінити шплінти на нові, повторне використання шплінтів не допустимо.

Відстань між шайбою та шплінтом у шарнірних з’єднаннях гальмівної важельної передачі не повинна перевищувати 3 мм. Допускається регулювати цей розмір постановкою не більше одної додаткової шайби необхідної товщини, але не більше 6 мм, з таким же діаметром отвору, як і у основної шайби.

6.2.7 Опорна балка авторежиму не повинна мати тріщин та деформації. Опорна балка для авторежима повинна кріпитися на спеціальних полицях бокових рам візка вагона через гумо металічні елементи та мати можливість вільно пересуватися у пазах бокових рам.

Контактна планка повинна бути надійно закріплена на опорній балкі за допомогою деталей кріплення. Під контактною планкою можуть стояти регуліровочні планки, які закріплені на опорній балкі разом з контактною планкою. Приварювання регуліровочних планок поверх контактної планки заборонено. Упор авторежима повинен находитися над середньою зоною контактної планки . Відстань від упора авторежима до краю контактної планки не повинна бути менше 50 мм.

6.2.8 Гальмівні колодки не повинні мати зломів та тріщин, виступати за зовнішню грань обода колеса більше ніж на 10 мм. На вагонах з візками пасажирського типу вихід колодок за зовнішню грань обода колеса не допускається.

Мінімальна товщина гальмівних колодок, при яких необхідна їх заміна (товщина гранично зношених гальмівних колодок) повинна бути: чугунних - 12 мм; композиційних з металевим штампованим каркасом – 14 мм; композиційних з сітчато- дротяним каркасом - 10 мм. Композиційні гальмівні колодки з з сітчато- дротяним каркасом можна відрізнити від композиційних гальмівних колодок з металевим штампованим каркасом по вушку, яке заповнене фрикційною композиційною масою.

Товщину гальмівної колодки слід перевіряти із зовнішньою сторони візка. При клиноподібному зношенні товщини гальмівної колодки слід контролювати на відстані 50 мм від тонкою краю колодки.

При зношенні бокової поверхні гальмівних колодок зі сторони гребня колеса необхідно перевірити стан зношення тріангелів, траверс (у вантажних вагонах з візками пасажирського типу), гальмівних башмаків та їх підвісок, такі гальмівні колодки замінити.

Мінімальна товщина щойно встановленої гальмівної колодки повинна бути не менше 25 мм, при цьому клиноподібний знос не допускається.

У разі заміни гальмівних колодок необхідно виконувати наступні умови:

- на одному вагоні повинні бути встановлені колодки одного типу та конструкції;

- колодки на одному візку не повинні відрізнятися на величину більше ніж на 10 мм.

6.2.9 Забороняється встановлювати композиційні колодки на вагони, важільна передача яких переставлена під чавунні колодки (тобто валики затягування горизонтальних важелів знаходяться в отворах, розміщених далі від гальмівного циліндра), і навпаки, не дозволяється встановлювати чавунні колодки на вгони, важільна передача яких переставлена під композиційні колодки. Виключення мають службові та дизельні вагони з дизельним відділенням пятивагонних рефрижераторних секцій, гальмівна важельна передача яких розрахована тільки на чавунні колодки ( горизонтальні гальмівні важелі мають один отвір для з’єднання з затягуванням). На таких вагонах дозволяється ставити композиційні гальмівні колодки за обов’язковою умовою, що повітророзподільники цих вагонів повинні бути закріплені на «Порожній» режим роботи ПР.

Вагони з тарою від 27 т і більше, в т.ч. шестиосні та вісьмиосні вагони, дозволяється експлуатувати тільки з композиційними гальмівними колодками.

6.2.10 За правильно відрегульованою гальмівною важельною передачою:

- вихід штока гальмівного циліндра при повному службовому гальмуванні повинен відповідати значенням, приведеним у таблиці 3.1 цієї Інструкції. Норма виходу штоків гальмівних циліндрів у вагонах з гальмівною важельною передачею, яка не обладнана регуляторами, перед крутими затяжним спусками встановлюється місцевими нормами та правилами;

- відстань від торця муфти захисної труби регулятора гальмівної важельної передачі ( надалі –регулятор) до приєднувальної різьби його винта повинна бути: для регуляторів типів 574Б, РТРП – 675, РТРП – 675-М - не менше 150 мм, а для регуляторів РТРП – 300 – не менше 50 мм;

- упорний важель привода (упора) регулятора при відпущеному гальмі вагона не повинний доторкатися корпуса регулятора;

- кути нахилу горизонтальних, проміжних та вертикальних важелів повинні забезпечувати працездатний стан гальмівної важельної передачі вагона до граничного зношення гальмівних колодок.

При необхідності регулювання гальмівна важельна передача вагонів, які обладнані регулятором, повинна бути відрегульована на підтримку виходу штока гальмівного циліндра на нижній межі встановлених норм виходу штока.

6.2.11 Усі несправності, які виявлені при технічному обслуговуванні вагонів, необхідно усунути.

Таблиця 6.1

Вихід штока гальмівного циліндра вантажних вагонів

Тип вагона та гальмівних колодок

При відправленні з ПТО, мм

Максимально допустимий при повному гальмуванні в експлуатації (без регулятора), мм

при повному службовому гальмуванні

при першому ступені гальмування

1

2

3

4

Вантажний вагон (у тому числі рефрижераторний) з одним гальмівним цилінтром та чавунними гальмівними колодками

75-125

40-100

175

Вантажний вагон (у тому числі рефрижераторний) з одним гальмівним цилінтром та композиційними гальмівними колодками

50-100

40-80

130

Вантажний вагон з двома гальмівними циліндрами ( з роздільним гальмуванням) та чавунними гальмівними колодками

30-90

-

Вантажний вагон з двома гальмівними циліндрами ( з роздільним гальмуванням) та композиційними гальмівними колодками

25-65 (75*)

-

Примітка. * - для вагонів з буксовими вузлами, які обладнані адаптерами

6.2.12 У разі виявлення несправностей у вагоні, які неможливо усунути на станціях, що не тають ПТО, допускається прямування вагона у составі поїзда з вимкненим гальмом до найближчого ПТО при умові, що це не загрожує безпеці руху.

6.2.13 Не допускається прямування у поїздах вагонів, у яких є хоча би одна з наступних несправностей:

- несправний повітророзподільник, авторежим, кінцевий кран, роз'єднувальний кран, гальмівний циліндр, запасний резервуар, регулятор гальмівної важельної передачі, з’єднувальний рукав;

- послаблення кріплення гальмівного обладнання;

- труби гальмівного воздуховода мають розриви, надломи, тріщини, послаблення їх кріплення та з’єднань;

- Важелі та тяги гальмівної важельної передачі, деталі тріангеля та траверси, у тому числі башмаків, підвісок та колодок, наявні зломи та тріщини;

- не справні чи відсутні запобіжні (підтримуючі) пристрої та опорні балки для авторежимів;

- не відрегульована гальмівна важельна передача;

- несправне стояночне (ручне) гальмо;

- гальмівні колодки гранично зношені;

- гальмівні колодки у башмаці закріплені неправильно.

6.2.14 Технічне обслуговування гальмівного обладнання поїздів підвищеної ваги та довжини ( вантажних поїздів звичайного чи спеціального формування) та з’єднаних поїздів дозволяється виконувати у составах на різних коліях з обов’язковим повним випробуванням гальм у кожному составі, які підлягають наступному зєднанню при формуванні поїзда.