Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проект в замін ЦТ-0015 (1).doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

15. Обслуговування гальм моторвагонних поїздів та управління ними на шляху прямування

15.1. Загальні положення

15.1.1. На шляху прямування обслуговування гальм моторвагонного рухомого складу (МВРС) проводять за порядком, встановленим згідно з відповідними пунктами глави 10 і розділу 18.4 для поїздів з локомотивною тягою та місцевими інструкціями, з урахуванням таких вимог: — при прямуванні з МВРС перевірку дії автогальм проводять зниженням тиску в ГМ на 0,4—0,5 кгс/см2, а ЕПГ — ступенем гальмування до отримання тиску в гальмівних циліндрах головного вагона 1,0—1,5 кгс/см2.

15.1.2. Щоб перевірити дію гальм МВРС на шляху прямування, дозволяється використовувати гальмування, що застосовується під час під'їзду до першої від пункту відправлення платформи, на якій за розкладом руху передбачена зупинка. За вказаним порядком дозволяється перевіряти дію гальм після скороченого випробування при зміні кабіни, якщо бригадою, яка виконувала скорочене випробування гальм, вже з цієї кабіни проведено перевірку дії гальм на шляху прямування за встановленим місцевою інструкцією порядком. Для МВРС, які не мають зупинки біля першої платформи, зберігається звичайний порядок перевірки дії гальм згідно з місцевою інструкцією.

15.1.3. Дію автогальм на шляху прямування МВРС (рейкового автобуса) слід перевіряти:

  • після повного чи скороченого випробування гальм;

  • після вимкнення автогальм у окремих вагонах ;

  • за переходу з ЕПГ на автогальма, якщо поїзд прямував на ЕПГ;

  • при прямуванні у тупикові колії станції.

15.1.4. Дію ЕПГ на шляху прямування необхідно перевіряти після повного чи скороченого випробування гальм.

15.1.5. За гальмування краном екстреного гальмування (стоп-краном) чи розривання ГМ, спрацювання ЕПК автостопа машиніст зобов'язаний перевести РКМ у положення екстреного гальмування, привести в дію пісочницю, вимкнути контролер і зупинити поїзд. Після зупинки й усунення причин, які викликали екстрене гальмування, необхідно відпустити гальма і зарядити гальмівну мережу до встановленого тиску. Тільки після цього дозволяється подальший рух поїзда.

15.1.6. У місцевих інструкціях має бути встановлений порядок управління гальмами МВРС (рейкового автобуса):

  • за використання електричного гальма (реостатного чи рекуперативного);

  • за з'єднання двох електропоїздів (з постійною чи тимчасовою схемами з'єднання і ведення поїзда);

  • за ведення МВРС локомотивами;

  • за відключення на шляху прямування гальм у одному чи групі вагонів МВРС унаслідок їх несправності. При цьому, виходячи з гальмівного натиснення, визначається швидкість руху до пункту основного чи оборотного депо;

  • експлуатація гальм рейкового автобуса.

15.2. Управління автогальмами

15.2.1. У робочій кабіні РКМ № 334Е має знаходитися в положенні ПА, а РКМ № 328, 394 і 395 — у положенні II.

15.2.2. Для службового гальмування на шляху прямування РКМ № 334Е із положення ІІА слід перевести в положення IV, а біля кранів машиніста № 328, 394 і 395 — з положення II у положення V і зменшити тиск у ЗрР від встановленого зарядного при першому ступені на 0,3—0,5 кгс/см2 незалежно від довжини поїзда. За зниження тиску в ЗрР на необхідну величину РКМ № 334Е переводять у положення III, а РКМ № 328, 394 і 395 — у положення IV. Якщо необхідно, наступний ступінь гальмування виконують після того, як закінчиться випускання повітря з магістралі через кран машиніста. Під час під'їзду поїзда до заборонних сигналів, зупинок на станціях і посадочних платформах, після припинення випускання повітря з ГМ через кран машиніста його ручку необхідно перевести в положення III. Якщо поїзд загальмований ступенем 0,3 кгс/см2, то перед початком відпускання необхідно збільшити розрядження ГМ до 0,5 кгс/см2.

15.2.3. Повне службове гальмування в один прийом виконується зниженням тиску в ЗрР на 1,5—1,7 кгс/см2. Цей вид гальмування слід використовувати за необхідності зупинки поїзда чи зменшення його швидкості на більш короткій відстані, ніж при виконанні ступінчастого гальмування.

15.2.4. Екстрене гальмування виконують переведенням РКМ № 334Е з положення ІІА в положення V, а біля кранів № 328, 394 і 395 — з положення II в положення VI. Ручка крана машиніста має залишатися в положенні екстреного гальмування до повної зупинки поїзда.

15.2.5. З метою попередження виснаження автогальм — і як результат цього зменшення гальмівного ефекту — не проводити часті гальмування без підзарядження гальмівної мережі поїзда.

15.2.6. За відпускання автогальм після службових гальмувань РКМ № 328, 394 і 395 необхідно перевести з положення перекриші в положення І до отримання в ЗрР встановленого зарядного тиску, а потім — у положення II. У поїздах, які складаються з 12 і більше вагонів, за відпускання автогальм після екстреного гальмування РКМ № 328, 394 і 395 слід витримувати в положенні І до отримання тиску в ЗрР 3,0—3,5 кгс/см2. У поїздах, які складаються з 6— 11 вагонів, РКМ необхідно витримувати в положенні І до одержання тиску в ЗрР 1,5—2,0 кгс/см2, після чого ручку слід перевести в поїзне положення. У поїздах, у складі яких менше шести вагонів, відпускання автогальм після службових гальмувань проводять встановленням РКМ № 328, 394 і 395 — у положення І на 1—2 с з наступним переміщенням її в поїзне положення, а після екстреного гальмування необхідно тимчасово перекрити роз'єднувальний кран на ГМ, РКМ перевести в положення І і, після підвищення тиску в ЗрР до встановленого зарядного, перевести РКМ у поїзне положення, відкрити роз'єднувальний кран на ГМ і зарядити гальмівну мережу поїзда.

15.2.7. За повного відпускання автогальм у моторвагонних поїздах краном машиніста № 334Е час витримки ручки крана в положенні І визначається у відповідності з табл. 15.1.

Таблиця 15.1

Час витримки ручки крана машиніста № 334Е в положенні І за відпускання автогальм

Довжина состава моторвагонного поїзда

Час, с

після зменшення тиску в зрівнювальному резервуарі на, кгс/см2

після ПСГ із зменшенням тиску в ЗрР на 1,5—1,7 кгс/см2

після екстреного гальмування

0,5-0,6

0,7-1,0

До 12 вагонів включно

5

8

15

30

Понад 12 вагонів

7

10

20

40

15.2.8. Якщо до моторвагонного поїзда, обладнаного краном № 334Е, причеплюється пасажирський чи вантажний вагон, то дозволяється від'єднувати вентиль перекриші.

15.3. Управління електропневматичними гальмами

15.3.1. У робочій кабіні РКМ № 334Е має знаходитись у положенні ІІА, а біля кранів № 328 і 395 — у положенні II. При цьому контрольна лампочка справності схеми ЕПГ повинна горіти.

15.3.2. Якщо при гальмуванні погасне контрольна лампочка, необхідно перейти на пневматичне управління і вимкнути ЕПГ.

15.3.3. Для регулювання швидкості, а також для зупинки на станціях і посадочних платформах слід проводити ступінчасте гальмування і ступінчасте відпускання гальм, причому перший ступінь гальму вання залежно від швидкості і умов зчеплення коліс з рейками виконують підвищенням тиску в гальмівних циліндрах до 1,0— 1,5 кгс/см2 з наступним його збільшенням (за необхідності) ступенями до максимального.

15.3.4. Ступінчасте гальмування виконують короткочасним переміщенням РКМ № 334Е з положення НА в положення IV, а біля кранів № 328 і 395 — із положення II в положення VE. За досягнення в гальмівних циліндрах потрібного тиску РКМ № 334Е необхідно перевести в положення III, біля кранів № 328 і 395 — у положення IV; на крутих затяжних спусках ручку крана № 334Е перевести у положення II. Для досягнення необхідної швидкості поїзда під'їзд до місця зупинки регулювати ступінчастим відпусканням, короткочасно переміщуючи РКМ № 334Е з положення II (чи III) в положення НА, а РКМ № 328 і 395 — з положення III (чи IV) в положення II, а потім знову в перекришу. У момент зупинки поїзда необхідно провести повне відпускання гальм переведенням РКМ у положення І з наступним переміщенням у положення ІІА (кран № 334Е) чи положення II (крани № 328 і 395). Відпускання гальм контролювати за згасанням лампочки сигналізатора та манометром гальмівного циліндра головного вагона.

15.3.5. Повне службове гальмування в один прийом слід виконувати переміщенням РКМ № 334Е в положення IV (в положення VE — для кранів № 328 і 395) до одержання тиску в гальмівних циліндрах 3,8—4,0 кгс/см2 з наступним переміщенням РКМ у положення перекриші.

15.3.6. За наявності кнопок управління ЕПГ ручка крана № 395 має знаходитись у положенні II, а ручка крана машиніста № 334Е — у положенні ІІА. Управління ЕПГ проводити за порядком, встановленим цією Інструкцією під час управління краном машиніста № 395 і 334Е без розрядження магістралі. За управління ЕПГ кнопками ручка крана машиніста залишається в поїзному положенні. Не дозволяється використання кнопкового управління ЕПГ у таких випадках: прямування до заборонного сигналу, приймання поїзда на тупикову колію, виконання перевірки дії ЕПГ.