Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tyipms_statsionar.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 11. Елементи математичної статистики. Вибірковий метод

Генеральна та вибіркова сукупності. Статистичні розподіли вибірок. Комулята та її властивості. Гістограма і полігон статистичних розподілів. Числові характеристики: вибіркова середня, дисперсія вибірки, середньоквадратичне відхилення, мода й медіана для дискретних та інтервальних ста­тистичних розподілів вибірки, емпіричні початкові і центральні моменти, асиметрія та ексцес.

Тема 12. Статистичні оцінки параметрів генеральної сукупності. Статистичні гіпотези

Визначення статистичної оцінки точкові статистичні оцінки: зміщені і незміщені, ефективні й обґрунтовані. Точкові незміщені статистичні оцінки для , , виправлена дисперсія, інтервальні статистичні оцінки. Точність надійність оцінки, визначення довірчого інтервалу; побудова довірчих інтервалів для за відомого значення за невідомого. Побудова довірчих інтервалів для . Визначення статистичної гіпотези. Нульова и альтер­нативна, проста і складна. Помилки першого і другого роду. Статистичний критерій, спостережене значення критерію. Критична область, область прий­няття нульової гіпотези, критична точка. Загальна методика побудови пра­вобічної, лівобічної та двобічної критичних областей. Перевірка правдивості статистичних гіпотез про рівність двох генеральних середніх та двох дис­персій, ознаки яких мають нормальні закони розподілу. Перевірка правди­вості нульової гіпотези нормального закону розподілу ознаки генеральної сукупності. Емпіричні та теоретичні частоти. Критерій узгодженості Пірсона. Критерій узгодженості Смирнова.

Тема 13. Елементи дисперсійного аналізу

Модель експерименту. Однофакторний аналіз. Таблиця результатів спостережень. Загальна дисперсія, міжгрупова та внутрішньогрупова дис­персії. Незсунені оцінки дисперсій. Загальний метод перевірки впливу фак­тора на ознаку способом порівняння дисперсій. Поняття про двофакторний дисперсійний аналіз.

Тема 14. Елементи теорії регресії і кореляції

Функціональна, статистична і кореляційна залежності. Рівняння пар­ної регресії. Властивості статистичних оцінок параметрів парної функції регресії. Вибірковий коефіцієнт кореляції та його властивості. Довірчий інтервал для лінії регресії. Коефіцієнт детермінації. Множинна регресія, ви­значення статистичних оцінок для параметрів лінійної множинної функції регресії. Множинний коефіцієнт кореляції та його властивості. Нелінійна регресія. Визначення статистичних оцінок для нелінійних функцій регресій.

Основні формули і означення

  1. Основні комбінаторні формули.

Нехай задана скінчена множина з n елементів

Означення. Довільна k – елементна підмножина множини з n елементів називається сполученням з n елементів по k. Порядок елементів у підмножині не є суттєвим.

Число сполучень з n елементів по k позначають , і визначають за формулою

Множина називається впорядкованою, якщо кожному її елементу поставлене у відповідність деяке число (номер елемента) від 1 до n так, що різним елементам відповідають різні числа.

Означення. Різні впорядковані множини, що відрізняються порядком елементів (тобто можуть бути отримані з тієї ж самої множини), називаються перестановками цієї множини.

Число перестановок Pn множини, що містить n елементів

Означення. Упорядковані k-елементні підмножини множини з n елементів називаються розміщеннями з n елементів по k. Різні розміщення з n елементів по k відрізняються або елементами, або їх порядком.

Число розміщень з n елементів по k позначається через , і визначають за формулою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]