Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Проектування трубопроводів.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
913.92 Кб
Скачать

8.4 Вимоги до запірної арматури

Запірна арматура розміщується на газопроводі у відповідності з вимогами СНиП 2.05.06-85.

На запірній арматурі, яка встановлена на газопроводі: лінійній частині та перемичках, на підключеннях магістральних газопроводів та відводах, на нитках багатониткових переходів - як правило, передбачаються автомати аварійного закриття кранів.

Не допускається встановлення автоматів закриття кранів на охороних кранах компресорної станції, а також на іншій запірній арматурі, розташованій на віддалі менше 150 м в обидві сторони від компресорної станції.

Для оперативного керування запірною арматурою на перемичках відводів, переходах через природні та штучні перешкоди передбачається, як правило, телекерування цією арматурою поряд з автоматами аварійного закриття.

Автоматами аварійного закриття лінійних кранів забезпечується закриття арматури при темпі падіння тиску в газопроводі на (10-15) % протягом від 1 хвилини до 3 хвилин. При відсутності на лінійних кранах автоматів аварійного закриття передбачається телекерування цими кранами. Керування запірною арматурою в межах компресорної станції предбачається дистанційним з приміщення диспетчерського пункту компресорної станції або головного щиту управління цеху.

Дистанційним керуванням обладнуються:

  • охоронні крани;

  • крани на всмоктувальних та нагнітальних шлейфах станції (цеху);

  • кран на обводі станції (цеху);

  • кран на продувочних свічках;

- крани на пускових контурах газоперекачувальних агрегатів; Ця запірна арматура має також керування за місцем.

Керування запірною арматурою на перемичках, відводах, на нитках преходів через природні та штучні перешкоди умовним діаметром 700 мм і більше передбачається з приміщення операторної компресорної станції за допомогою систем телемеханіки або дистанційним (при можливості). За місцем біля арматури є ручне керування.

Біля запірної арматури на лінійній частині передбачаються з обох сторін стояки відбору імпульсного газу з манометрами. Поблизу лінійного крану на трубопроводі встановлюють поверхневий термометр опору для контролю розподілу температур у газопроводі.

47

При наявності системи телемеханіки передбачається підготовка імпульсного газу, який відбирається з газопроводу, у відповідності з вимогами заводів-виробників апаратури.

Керування запірною арматурою вузла очистки розміщується в блок-боксі, що обігрівається, в мікрокліматичному районі з холодним кліматом, а в інших районах - у шафі, що обігрівається. Блок-бокс або шафа розміщується на майданчику вузла очистки на віддалі не менше 20 метрів від осі газопроводу і не менше 40 метрів від камери прийому в сторону, протилежній напряму руху газу.

8.5 Вимоги до електропостачання лінійних споживачів

Електропостачання лінійних споруд магістрального газопроводу передбачається від:

  • існуючих повітряних ліній електропередач (ПЛ) 10 (6) кВ, які перетинають трасу газопроводу або, які знаходяться на віддалі, що не перевищує віддаль до сусіднього лінійного споживача, що забезпечений електроенергією;

  • вздовж трасової ПЛ напругою 10 (6) кВ;

  • автономних джерел.

Допускається здійснювати електроживлення лінійних споруд від ПЛ 0,4 кВ.

Вздовжтрасова ПЛ 10 (6) кВ передбачається при відсутності або низької надійності існуючих джерел живлення, а також для одного технічного коридору, в якому проходить не менше трьох газопроводів.До ПЛ низької надійності відносять лінії, які працюють сезонно або допускають перерви в роботі більше 80 годин один раз за квартал.

Електропостачання установки катодного захисту (УКЗ) за 2-ою категорією надійності передбачається:

  • від тих, що знаходяться поблизу траси або перетинаючих її ПЛ 10(6) кВ, які мають резервне живлення;

  • живлення кожної УКЗ від незалежного джерела для створення безперервної катодної поляризації на ділянці перетину газопроводу або проходження поблизу неї ліній 3-ї категорії. При цьому безперервна катодна поляризація забезпечується двома або більше сумісно діючих УКЗ. Підключення установок катодної поляризації до ПЛ низької надійності не допускається. Кожна УКЗ забезпечує захисний потенціал ділянки газопроводу при відмиканні сусідньої УКЗ;

  • вздовжтрасова ПЛ 10 (6) кВ з живленням від компресорної станції, влаштуванням пунктів секціонування та автоматичного повторного включення - при відсутності ПЛ 10 (6) кВ або низької надійності існуючих ПЛ;

  • установка катодного захисту з розосередженими вздовж газопроводу анодними заземленнями з живленням перетворювача від джерела на компресорній станції.

48

Допускається застосування автономних джерел при повній відсутності джерел живлення з обов'язковим резервуванням іншим автономним джерелом або поляризованими установками протекторного захисту.

На вздовжтрасовій ПЛ 10(6) кВ, яка підключається до джерела живлення на компресорних станціях передбачається захист від багатофазних замикань: струменеву відсічку і максимальний струменевий захист. Захист від однофазних замикань на землю передбачається у відповідності з правилами облаштування електроустановок.