Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Проектування трубопроводів.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
913.92 Кб
Скачать

8.6 Вимоги до телемеханізації лінійної частини

При виборі систем лінійної та центральної телемеханіки передбачається обмін між ними необхідною інформацією.Для кожного лінійно-виробничого управління магістрального газопроводу проектується телемеханізація лінійної частини газопроводу в межах даного управління.Телемеханізація лінійних споруд газопроводу проводиться в межах ділянки кожної компресорної станції.

Апаратура диспетчерського пункту телемеханізації лінійних споруд газопроводу розміщується в диспетчерському пункті компресорної станції.При відсутності в лінійно-виробничому управлінні компресорної станції диспетчерський пункт телемеханізації розміщуються в будівлі лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів.

Для контролю за роботою засобів електрохімічного захисту передбачають телесигналізація.

Апаратура пунктів, що контролюються, розміщується на кранових майданчиках газопроводів на віддалі від найближчого крану не менше, в м:

  • 3 - при розміщенні пунктів, що контролюються в шафах з електропостачанням від ПЛ, при цьому віддаль до свічок повинна бути не менше 5 м;

  • 10 - при розміщенні даних пунктів в приміщеннях з електро- підігрівом та електропостачанням від ПЛ;

  • 20 - при розміщенні даних пунктів в блок-контейнерах з електропостачанням від теплоелектрогенераторів, які працюють на природному газі.

Для пунктів, що контролюються, з живленням від місцевих джерел електропостачання передбачається резерв електроживлення.

8.7 Вимоги до електрохімзахисту

На магістральних газопроводах проектуються комплексний захист від підземної корозії захисними покриттями та засобами електрохімічного захисту.

У складі системи електрохімічного захисту передбачається встановлення електрохімічного захисту та контрольно-вимірювальні пункти.Для захисту магістральних газопроводів від ґрунтової корозії проектується установка катодного захисту. Установка протекторного захисту проектується, як правило, на окремих ділянках газопроводу.Для захисту силових кабелів, захисних заземлень

49

обладнання і захисних кожухів на проммайданчиках КС магістральних газопроводів проектуються установки протекторного захисту.

Для захисту магістральних газопроводів від блукаючих струмів встановлюються установки дренажного захисту. Також можуть застосовуватися установки катодного захисту з автоматичним підтриманням захисного потенціалу, а також установки протекторного захисту.

Для усунення шкідливого впливу катодної поляризації споруди, яка захищається, на суміжні комунікації передбачаються:

  • спільний електрохімічний захист;

  • роздільний електрохімічний захист;

  • віддалення анодних заземлень установок захисту від суміжних комунікацій.

При проектуванні спільного електрохімічного захисту встановлюються електричні перемички між захисною та суміжною комунікаціями. Електрична перемичка підключається через блок спільного захисту.Перемички на паралельних трубопроводах проектуються тільки в точках дренажу катодних станцій.Анодне заземлення (для усунення його шкідливого впливу) розміщується на віддалі не менше 100 м від суміжних комунікацій.

У місцях зближення до 2 км і (або) перетину джерела блукаючих струмів з магістральним газопроводом зі знакозмінною або анодною зоною проектуються установки дренажного захисту.Поляризовані установки дренажного захисту встановлюються при дренуванні блукаючого струму на його джерело - рельсові колії або відсмоктуючі шини тягових підстанцій постійного струму.