Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діловий етикет і протокол.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать
      1. Офіс і його корпоративний імідж

Те, як виглядає офіс компанії або фірми, може багато чого сказати про стан справ даного підприємства, загальній культурі його керівника і співробітників, їх смаках. І зовсім неважливо, велике чи маленьке приміщення займає офіс, там усе повинний сприяти ефективній роботі, налаштовувати на діловий лад. Якщо офіс брудний, невідремонтований, оргтехніка в неробочому стані, то навряд тут можна перейнятися довірою до фірми.

Має значення не тільки інтер'єр приміщення, але і саме навколишнє оточення. Працювати в красивому, просторому, повному світла приміщенні набагато приємніше, ніж у тісній, убогій кімнатці. Комфортні умови роботи позитивно впливають на психологічний і фізичний стан. Колірна гама приміщення може значно вплинути на хід ділової бесіди або переговорів. Білі стіни офісу добре відбивають світло і можуть викликати роздратування, тому краще, якщо вони будуть світлими але не білими.

Синя колірна гама приміщення створює атмосферу домінування хазяїнів і не дозволяє відвідувачам почувати себе невимушено.

Бежевий і ясно-коричневий досить нейтральні тони, а темно-коричневий і сірий можуть викликати депресію. Червоні ж відтінки можуть збуджувати і сприйматися як загрозливо.

Зелені тони створюють атмосферу розслабленості, що не занадто підходить для робочої обстановки. Для створення враження простору краще використовувати світлі холодні і нейтральні тони.

Переваги в колірній гамі в значній мірі залежать від культурних традицій. Так, японці виявляють схильність до пастельних тонів, у той час як китайці – до яскравих, приваблюючих увагу. При виборі штучного освітлення робочих приміщень варто враховувати наявність природного світла.

Головне в цій справі, щоб офіс висвітлював основні цілі бізнесу, відповідав професії його хазяїна. У юриста або бухгалтера всі папери повинні бути в ідеальному порядку, і не обов'язково на очах. З іншого боку, якщо зайти в студію чи дизайнера видавництво і не побачити ні паперів, ні рукописів, то можна вирішити, що в них немає замовлень і вони не працюють над книгами. Проте, не варто робити офіс надмірно «особистісним», таким, котрий буде занадто багато говорити про свого хазяїна, оскільки це також може нашкодити діловому настрою.

У великій корпорації обстановка приміщення і столу підкоряється загальним вимогам, але надмірна стандартизація робочих місць може привести до того, що службовці будуть почувати себе безликими «корпоративними клонами» і вважати, що від них, як індивідуумів, нічого не залежить.

У багатьох фірмах робоче місце строго відповідає статусу службовця. Великі офіси часто починаються з приймальні і щоб не віджахнути відвідувачів, обстановку приймальні важливо зробити максимально гостинною. І отут дуже багато чого залежить від секретаря фірми. Від секретаря, що є персональним помічником керівника, багато в чому залежить імідж керівника фірми, ефективність його роботи, а виходить, і роботи усієї фірми.

У багатьох установах і фірмах є свої правила безпеки, і якщо очікується гість у фірму, то про цьому необхідно заздалегідь попереджати охорону. У деяких установах і фірмах гостей спочатку проводять у приміщення, де вони можуть почекати, поки секретар доповідає про їхнє прибуття. Далі їх проводять у зал переговорів у кабінет того співробітника, що повинний буде їх прийняти.

Щоб не віджахнути відвідувачів, обстановку приймальні варто зробити максимально гостинною. Там можна улаштувати виставку результатів досягнень фірми, розвісити різні дипломи, що стане ефективним способом самореклами. Відвідувачам приємніше очікувати в приймальні, якщо є на чому зупинити свій погляд- квіти, рослини, акваріум, чи картини фотографії. Замість м'яких крісел краще використовувати зручні стільці, у низьких кріслах людин почуває себе розслабено, але ж він прийшов у справі, а не відпочивати. Завжди потрібно пам'ятати, що відвідувачі, що очікують у приймальні, складають визначене враження про фірму і її бізнес ще до того, як потраплять у кабінет і зустрінуться з керівником або менеджером компанії.

Оформлення офісу туристичної фірми. Традиційним місцем продаж турпродукту є офіс фірми. Від його стану багато в чому залежить ефективність туристичної діяльності. Чистота, акуратність, наявність офісних меблів, оргтехніки а також кваліфікований і доброзичливий персонал - усе це в сукупності приваблює потенційних клієнтів і робить вплив на конкурентоспромжність реалізованих товарів.

Відповідно до вищевказаного проекту стандарту регламентовані вимоги до офісу турфірми.

1. Оформлення приміщень для відвідувачів і персоналу. Офіс повинний мати:

- обладнані робочі місця для персоналу;

- технічне забезпечення оперативної діяльності (засоби зв'язку включаючи факсимільний зв'язок, комп'ютер, копіювальна техніку);

- устаткування для збереження цінних паперів;

- сидячі місця для відвідувачів.

2. Наявність інформації для споживачів.

У доступному для огляду місці варто розташувати:

- копію посвідчення про державну реєстрацію;

- копію ліцензії на право здійснення туристичної діяльност ;

- копію сертифіката відповідності;

- копію ліцензії на застосування знака відповідності;

- рекламні проспекти, каталоги й інші рекламні засоби, розібрані по турах;

- вивіску з інформацією про графік роботи.

3. Підтримка оптимального мікроклімату.

4. Зручні підходи до офісу (приміщення).