Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державна митна служба України.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
213.33 Кб
Скачать

Висновки до Розділу 2

Підводячи підсумок даного розділу, ще раз препевняюсь в тому, що фіскальна (економічна, податкова) функція митних органів розглядається як основоположна, всеохоплююча, пріоритетна, реалізація якої в умовах існування виваженої митної політики держави та за допомогою раціонального використання інструментів впливу здатна істотно підвищити темпи розвитку і стабілізації національної економіки.

Вважаю за доцільне вказати, що необхідно відійти від стереотипу, що митні органи дають левову частку коштів до державного бюджету. На мою думку, митна служба України, як і аналогічна служба будь-якої розвинутої держави, лише контролює цей процес, а реальні надходження коштів дають суб'єкти господарювання. Тому одним з основних завдань митних органів є створення для всіх суб'єктів ЗЕД чи інших зацікавлених осіб сприятливих умов, щоб вони наповнювали державний бюджет. А митні органи забезпечуватимуть надходження коштів до бюджету в межах своєї компетенції.

Ще одним проблемним питанням даного розділу є справляння мита. Відсутність правового регулювання з цих питань повинна бути врахована при реформуванні митного права України. Норми порядку справляння мита та інших податків при переміщення товарів через митний кодон повинні дістати своє закріплення на рівні закону. Закріплення процедур на рівні закону створить додаткові гарантії для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та держави. Незважаючи, на існування Податкового кодексу України, який врегульовує деякі питання оподаткування, митні правила повинні дістати свій розвиток саме в митному законодавстві. На мою думку, важливим є прийняття закону на виконання положень МКУ серед яких повинні знайти своє місце і норми щодо справляння митних платежів.

В умовах сьогодення залишається багато суперечливих питань, пов’язаних з існуванням інституту митної вартості. Найактуальнішими, безумовно, залишаються проблеми законодавчого закріплення повноваження митного органу самостійно визначати митну вартість товару, недосконалість методик розрахунку митної вартості та додаткових витрат, ухилення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності від сплати податків при декларуванні товарів шляхом заниження їх митної вартості.

При розгляді питання взаємодії митних органів з податковими органами, запропонований механіз такої взаємодії та структура Департаменту митної вартості.

Неабияке місце в покращенні ефективності діяльності митних органів займає контрольно-перевірочна діяльність. Обов’язковим вбачається закріплення на законодавчому рівні поняття контрольно-перевірочної діяльності, чітке визначення її мети, завдань та особливостей для кожного контролюючого органу.

Покращити результативність контрольно-перевірочної діяльності здатна взаємоузгоджена співпраця підрозділів митних органів, створення відповідних цільових програмних комплексів, активізація діяльності щодо попередження порушень митного законодавства та пропаганди підвищення рівня добровільної сплати митних платежів.