Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
29.44 Кб
Скачать

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

Реферат на тему : Поняття кримінології та її предмет

Виконав :

Курсант ПС-042

Сарана ВВ

Дніпропетровськ-2013

План

Вступ

1. Поняття кримінології. . . . . . . . 2

2. Предмет кримінології. . . . . . . . 4 а) злочинність. . . . . . . . . 4 б) причини злочинності. . . . . . . 7

в) особистість злочинця. . . . . . .

11 г) попередження злочинця. . . . . .

12

Висновок. . . . . . . . . . .

13

Список літератури. . . .. . . . . .

14

ВСТУП

Кримінологія - це самостійна міждисциплінарна наука зісвоєю історією, що використовує оригінальні методи дослідження і маєрозгалужену мережу інститутів і організацій у всьому світі.

Загальне уявлення про зміст цієї науки можна отриматишляхом з'ясування сенсу її назви, яка складається з двох частин:латинського слова "crime" (злочин) і грецького слова "logos"

(навчання). Буквальний переклад поєднання цих двох слів на російську мовуозначає "вчення про злочин". Беручи до уваги ту обставину,що термін "злочин" практично рівнозначний терміну "злочинність",більш точно, можна позначити кримінологію як "науку про злочинність".

Причому, якщо кримінальне право вивчає злочин, відповідальність іпокарання за них в законодавчій формі та правозастосовчій практиці, токримінологія досліджує злочинність, її причини та умови, особистістьзлочинця та попередження злочинів як масові соціальні явища.

Таким чином, можна визначити кримінологію суто з практичноїточки зору, як науку про злочинність і методи її попередження. Але це

- Дуже загальне поняття. Більш конкретно, можна сказати, що кримінологіявивчає злочинність, види злочинності, злочину; їх причини, іншівиди їх взаємозв'язків з різними явищами і процесами; результативністьприймалися заходів по боротьбі зі злочинністю. На цій базі кримінологивиробляють рекомендації щодо вдосконалення боротьби зі злочинністю.

Важливо відзначити, що розуміння соціальної природи злочинності,знання причин і умов вчинення різних злочинів, особливостейосіб, що переступили закон, і механізму індивідуального злочинної поведінкиважливі не тільки для успішної профілактичної діяльності.

Кримінологічні знання допомагають виявити вже скоєні злочини,встановити і викрити злочинців, правильно визначити міру покараннякожному з них, знайти найбільш ефективні шляхи і засоби індивідуальноговиправлення та перевиховання. Знання кримінології необхідні не тількиспівробітникам внутрішніх справ, а й працівникам судів, прокуратури, органівюстиції та іншим категоріям службовців, в тій чи іншій мірі стикаються зпроблемами правопорушень, їх причин та умов.

Наука кримінологія має складну структуру. У своїй роботі я хочурозглянути базове питання - поняття кримінології та її предмет, тому що ціпитання є основними питаннями будь-якої науки.

1. Поняття кримінології.

Вперше термін "Кримінологія" з'явився на сторінках преси вНаприкінці дев'ятнадцятого століття. Спочатку під ним розуміли проблемиетіології (дослідження причин злочинності). Про що, зокрема, можнапрочитати в книзі Топінарда і Гарофало "Кримінологія". Приблизно в той жечас фахівцями правознавцями були сформульовані ряд поглядів насутність і предмет кримінології, які стали основою для створеннярізних шкіл кримінології, що існують і в даний час. У загальному виглядіїх можна звести до п'яти основних напрямках:

Представники першого напряму не виділяють кримінологію вяк самостійної наукової дисципліни, а вважають її частиною кримінальноїправа, якщо його розглядати в широкому сенсі слова. В даний частакі погляди представляють лише історичний інтерес.

Представники другого напрямку включають в неї вивчення причинзлочинності, методів боротьби з нею, проблеми кримінальної політики, пенологііі кримінального права. Ця концепція виникла в перші роки нашого століття.

Її основоположником став австрійський юрист Ганс Гросс (1847-1915). Вінвважав, що кримінологія включає в себе кримінальну антропологію, кримінальнусоціологію, криміналістику, кримінальну психологію, кримінальну політику,пенологію, кримінальне право і ряд інших галузей науки. Думка Г. Гросса прооб'єднання всіх "допоміжних по відношенню до карного права наук звключенням науки про слідство і пенологіі "в єдину систему кримінологіїзнайшла відображення в поглядах вчених другої половини ХХ століття, що на нашпогляд, вніс багато плутанини.

Третій напрямок, творцем якого був Лист (1851-1919) --найвідоміший представник соціологічної школи кримінального права,розглядає кримінологію як науку про злочинність та її причини поряд зкриміналістики, кримінальним правом та кримінальної політикою.

Як можна помітити, два останні напрямки об'єднуєоднакове розуміння змісту кримінології та криміналістики, щопояснюється їх єдиною середовищем виникнення. Обидві вони виникли в силунеобхідності забезпечення потреб практики пізнати причини такогонебезпечного соціального явища, як злочинність, і розробити ефективніметоди боротьби з нею. Причому в період свого виникнення вони не малипевної сфери дослідження, що значною мірою вплинуло нанаступний підхід до проблеми зв'язку між кримінології та криміналістики.

Четвертий напрям відображає сучасні тенденції розвиткукримінологічних досліджень. Воно розглядає кримінологічніпроблеми у зв'язку з пенітенціарними, тобто велика увага приділяєтьсявивченню особистості злочинця, в т.ч. осіб із девіантною (що відхиляється)поведінкою і що застосовуються до них заходів. Цей підхід найбільш широковикористовується в США.

Останнє - п'ятий напрямок розглядає кримінологію як наукупро злочинності та її причини. Цей напрямок характерно для європейськоїправової школи.

Що ж до Російських правознавців, то вони, в даний час,дотримуючись консервативних поглядів, трохи змінили свої поглядина предмет вивчається дисципліни. У ряді підручників його основними складовиминазивалися: злочинність, причини та умови злочинності, особистістьзлочинця, попередження злочинності.

Проаналізувавши різні погляди на поняття і предмет

Кримінології, я б визначила Кримінологія як науку, що вивчаєзлочинність, її причини, особистість злочинця, а також розробляєзаходи попередження злочинності.