Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державна митна служба України.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
213.33 Кб
Скачать

Державна митна служба України

Академія митної служби України

Кафедра адміністративного та митного права

Наукова робота

з дисципліни:

«Митне право України»

на тему:

«Фіскальна функція митних органів»

Виконав: курсант групи П08-3

Малькович Т.О.

Перевірив: викладач кафедри

Любива Ю.В.

м.Дніпропетровськ

2011

Зміст

стор.

Вступ……………………………………………………………………………………4

Розділ 1. Функціональний механізм митних органів………………………………..6

1.1.Мета та завдання митних органів………………………………………..........6

1.2.Поняття функцій митних органів……………………………………….........12

    1. 1.2.1.Різні підходи щодо класифікацій напрямів діяльності митних органів....17

    2. 1.2.2.Визначення домінуючих функцій митних органів на різних етапах розвитку суспільства……………………………………………………….......……..26

Висновки до Розділу 1..................................................................................................29

Розділ 2.Адміністративно-правові засади реалізації фіскальної функції митних органів…………………………………………………………………………….......30

2.1.Сутність фіскальної функції………………………………………………....30

2.2.Компетенція митних органів щодо здійснення фіскальної функції……....35

2.3.Митні платежі як інструменти системи митного оподаткування……........41

2.4.Митна вартість як інститут нарахування митних платежів…………….....51

2.4.1.Проблеми визначення митної вартості…………………………….........58

2.4.2.Взаємодія митних та податкових органів при здійсненні контролю митної вартості………………………………………………………..........................62

2.5.Значення контрольно-перевірочної діяльності митних органів під час реалізації ними фіскальної функції………………………………………….............70

Висновки до Розділу 2..................................................................................................74

Розділ 3.Фіскальна ефективність митної політики………………………………...76

Висновки до Розділу 3..................................................................................................80

Висновки……………………………………………………………………………....81

Список використаних джерел………………………………………………………..82

Додатки…………………………………………………………………………...........89

Вступ

В Україні продовжують здійснюватися глибинні та всеохоплюючі за своєю сутністю політичні, економічні й соціальні процеси, що обумовлюють суттєві зміни в усвідомленні ролі та значення багатьох галузей і сфер діяльності держави, що слугують підґрунтям життя українського суспільства.

Аналізуючи політичну та економічну ситуації, які склалися на даний момент в Україні, актуальним було б, на мій погляд, провести аналіз та з’ясувати сутність й призначення фіскальної функції митних органів.

Метою моєї роботи є визначення функціонального механізму митних органів, вирішення питання щодо їх компетнції, взаємодії з іншими державними органами та безперечно встановлення пріоритетності фіскальної функції. Оскільки приведення в дію фіскального механізму митної політики та його функціонування дозволяє державі сформувати міцну систему ринкових взаємовідносин учасників торговельного обороту, розширити зовнішньоекономічну діяльність, стимулювати розвиток підприємництва, підвищити загальний рівень життя в країні. Але все ж таки, у митних органах є й інші функції, як вони закріплені та яка з них є важливішою для самих митних органів та для України?

Саме тому в умовах сьогодення надзвичайно важливе дослідження фіскальної функції фінансово-правового статусу і фінансової діяльності митних органів. З’ясування проблематики у сфері стягнення податків та формування митними органами грошових фондів держбюджету України має неабияке практичне значення, оскільки це дозволить знайти шляхи реформування податкової системи в цілому та у сфері митного оподаткування зокрема.

Досліджуючи дану тему, я планую виконати наступні завдання: визначитися з загальним поняттям функцій митних органів, проаналізувавши доробки вітчизняних та іноземних вчених, дати якомого ширшу класифікацію функцій митних органів, а також визначитися з домінувнням основних напрямків діяльності митних органів на різних етапах розвитку суспільства, даним теоретичним питанням буде присвячений Розділ 1.

Доцільним, на мою думку, буде також визначитися з такими питаннями як митні платежі та митна вартість, а також взаємодія митних та податкових органів при здісненні контролю митної вартості. І останнім завдання буде саме з'ясування фіскальної ефективності митної політики на сучасному етапі розвитку суспільства.

При написанні курсової роботи мною будуть використані різноманітні методи, як загальнонаукові, так і спеціальні. При порівнянні старого та нового митного законодавсва я застовувала порівняльно-історичний, діалектичний методи. За допомогою системного і порівняльно-правового методів, а також із застосуванням логічних прийомів аналізу, індукції і дедукції, порівняння я проводила дослідження митного законодавства, що регулює загальні засади реалізації фіскальної функції. За допомогою формально-логічного методу мною були сформульовані висновки. Соцілогічний метод використовувався при визначенні актуальності теми та її значення для покращення діяльності митних органів.

1. Функціональний механізм митних органів

    1. 1.1.Мета та завдання митних органів

Митні органи, беручи участь у формуванні митної політики держави та безпосередньо її реалізуючи, здійснюють різносторонню діяльність, якій властиві певні особливості. Безумовно, діяльність митних органів – це державно-владна діяльність, яка спрямована на реалізацію функцій держави у сфері митно-правового регулювання суспільних відносин. Але які фактори та умови визначають зміст, напрямки та характер діяльності митних органів? Що ж визначає специфіку функціонування системи митних органів у порівнянні з діяльністю інших державних органів? Відповіді на ці питання допоможуть з’ясувати роль та соціальне призначення такої державної інституції, як система митних органів.

Досліджуючи питання функціонування та діяльності державних органів, науковці обмежуються у своїх пошуках описом структури й складових їх правового статусу. Проте навіть у повсякденному житті все починається з усвідомлення потреби, яка передує виникненню інтересу, що в свою чергу спонукає до формулювання мети на досягнення якої і спрямовуються в подальшому всі зусилля. Не є винятком у цьому сенсі сфера державного управління в митній галузі. З огляду на це, з’ясування питань мети і завдань митних органів є одним з найсуттєвіших моментів, що дозволяють охарактеризувати їх як основний суб’єкт реалізації митної політики, з одного боку, та як складну структуровану систему – з іншого.

У науковій літературі висловлені неоднозначні погляди щодо поняття мети. У тлумачних словниках “мета” – це те, до чого хтось прагне, хоче досягти [22, с. 520]. З позицій філософії, категорія “мета” також визначається неоднозначно. Наприклад, мета визначається як ідеальне відображення бажаного майбутнього результату людських дій [20, с. 8], як усвідомлене передбачення бажаного результату діяльності, що зумовлює пошук засобів і шляхів його досягнення [59, с.371], або як власне кінцевий результат, на досягнення якого спрямовано функціонування системи [52, с. 569].З огляду на спрямованість мого дослідження, найбільш прийнятним є визначення мети, що міститься у посібнику «Державне управління в Україні» за загальною редакцією В.Б.Авер’янова, відповідно до якого мета діяльності управлінського апарату – це свідомі (мислені) уявлення про напрямки та очікувані наслідки такої діяльності [27, с. 71].

Аналіз вищеназваних визначень категорії мети свідчить, що спільним у них є таке: по-перше, мета – це певний результат активного волевиявлення людини, що відрізняє її від результату, настання якого не залежить від свідомої та вольової діяльності людей, тобто результат діяльності; по-друге, результат, якого потрібно ще досягти, тобто цей результат існує лише у вигляді образу майбутнього, оскільки у сучасному його ще немає, бо якщо результат вже досягнутий, то він не може виступати як мета, по-третє, результат повинен мати форму чітко визначеної моделі, тобто метою не може бути щось невизначене, ефемерне.

Вибір мети діяльності – це визначення майбутнього стану керівної (система митних органів) та керованої системи (сукупність громадян та суб’єктів ЗЕД) серед можливого, випадкового і бажаного. Взаємозв’язок цих факторів розвитку системи визначає реальний зміст мети.

Головна мета адміністративної діяльності митних органів, як і будь-яких органів виконавчої влади, на сучасному етапі розбудови соціально орієнтованої правової держави – це найбільш повне та адекватне задоволення всіх суспільно значущих потреб громадськості так званого “публічного” характеру через усебічне забезпечення пріоритету прав та законних інтересів людини. Крім того, система митних органів покликана виконувати ряд специфічних цілей, пов’язаних з участю у формуванні державної митної політики та її безпосередньою реалізацією. До таких специфічних цілей, на мою думку, належить: точне та неухильне виконання вимог митного законодавства; забезпечення реалізації прав та законних інтересів громадян та суб’єктів ЗЕД, пов’язаних з переміщенням через митний кордон товарів, предметів і транспортних засобів; раціональної й ефективної роботи об’єктів, що знаходяться під їх управлінським впливом; створення оптимальних умов для їх власної організації та функціонування тощо.

Неоднорідність та різноманітність керованого середовища обумовлює існування численних класифікацій цілей.На мою думку, найбільше значення для дослідження ієрархії мети діяльності митних органів має класифікація, здійснена з урахуванням джерела виникнення та змісту [14, с. 167 − 168]. Ця класифікація мети структурована за спадною (від більш складної до менш складноїі в той же час похідної) та в логічній послідовності (коли попередня детермінує наступну). Відповідно до цього розрізняють такі різновиди мети:

суспільно-політичну, що охоплює комплексний, цілісний, збалансований і якісний розвиток суспільства;

соціальну, що відображає вплив суспільно-політичної мети на соціальну структуру суспільства, взаємовідносини її елементів, стан і рівень соціального життя людей;

економічну, що характеризує і затверджує систему економічних відносин, які забезпечують матеріальне підґрунтя реалізації суспільно-політичних та соціальних цілей;

виробничу, що полягає у створенні та підтримці активності тих керованих об’єктів, які відповідають вищезгаданим цілям і сприяють їх здійсненню;

організаційну, спрямовану на вирішення організаційних проблем у суб’єкті та об’єкті управлінського впливу, побудову відповідних функціональних та організаційних структур;

діяльнісно-праксеологічну, що передбачає розподіл і регулювання діяльності між окремими підрозділами та посадами;

інформаційну, що веде до забезпечення певної мети необхідною, достовірною та адекватною інформацією;

роз’яснювальну, що вимагає опрацювання знань, мотивів та стимулів, які сприятимуть практичному здійсненню комплексу мети діяльності.

Погоджуюсь з позицією Г.В. Атаманчука щодо умовності даної ієрархії цілей діяльності, але вважаю, що вона може бути також використана і під час аналізу та оцінки діяльності системи митних органів, з точки зору того, що вони дають суспільству і на досягнення якої суспільно-корисної мети спрямована їх діяльність.

Проте визначення мети діяльності митних органів як у цілому, так і адміністративної її складової ще аж ніяк не означає її реалізацію. Реалізація сформульованої мети передбачає утворення реальних передумов для цього. Тобто процес реалізації мети має не тільки ідеальний, а більшою мірою реальний характер, що пов’язано з деталізацією мети діяльності митних органів до такого рівня, на якому кожна загальна мета трансформується в чітко визначений обсяг робіт – завдання, вирішувати які й покликані митні органи. Зважаючи на це, під завданням адміністративної діяльності митних органів слід мати на увазі поняття, яке відображає потреби митних органів у здійсненні конкретно визначених дій, спрямованих на досягнення мети адміністративної діяльності. Фактично завдання конкретизують загальні цілі, локалізуючись у процесі розподілу між елементами системи митних органів.

Таким чином, поняття «мета діяльності митних органів» ширше від поняття «завдання діяльності».

Одним з найслабших місць в організації та діяльності митних органів є невизначеність, а інколи й розпливчастість юридичного закріплення їх завдань. Ця неоднозначність, у свою чергу, породжує проблему, пов’язану з визначенням функцій, встановленням повноважень митних органів, функціонуванням механізму їх взаємодії між собою та з іншими суб’єктами митно-правового регулювання суспільних відносин. Спостерігається дублювання функцій, перекладання відповідальності, − з одного боку, «випадіння» актуальних проблем зі сфери діяльності митних органів – з іншого. Наприклад, у ст. 11 МК України зазначається, що, реалізуючи митну політику України, митні органи виконують основні завдання, яких законодавець нараховує аж 14 [1]. Розглянувши завдання, реалізація яких покладається на митні органи, можна дійти висновку, що вони мають різний ступінь узагальнення, наприклад: п. «1) виконання та контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи » охоплює у своєму змісті п. «6)здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України», це ж спостерігається при порівнянні п.«2)захист економічних інтересів України» та п. «8) здійснення заходів щодо захисту інтересів споживачів товарів і додержання учасниками зовнішньоекономічних зв’язків державних інтересів на зовнішньому ринку». Більше того, можна виявити, що одні з них є досить абстрактними і допускають розширене тлумачення, наприклад п. «11) розвиток сприятливих умов для прискорення товарообігу та пасажиропотоку через митний кордон України». Інші ж, навпаки, вказують на конкретні й точні дії митних органів і не можуть бути розширені, наприклад, п. «13) ведення УКТЗЕД».

Таким чином, проаналізувавши норми чинного митного законодавства та практику його застосування, легко зробити висновок, що саме мета і завдання діяльності є ключовими елементами, які обумовлюють зміст і спрямованість функціонування системи митних органів України, саме вони визначають напрями їх діяльності. Разом з тим дієвість і результативність діяльності тісно пов’язана зі ступенем та обсягами її правової регламентації. На мою думку, ситуація, яка склалася в сфері регламентації правового статусу елементів системи митних органів, повною мірою не сприяє ефективності діяльності митних органів та ускладнює користування відповідними нормативно-правовими актами в процесі правозастосування. Усунення колізій між завданнями різних елементів системи митних органів, приведення їх у відповідність до нагальних потреб практичної діяльності у цій сфері та розв’язання інших суперечностей вимагає від правотворця застосування єдиного підходу до нормативного закріплення завдань як усієї системи митних органів, так і окремих її складових.

Ураховуючи це, вважаю за доцільне сформулювати в МК України у загальному вигляді лише ті основні завдання, які випливають з пріоритетних напрямків митної політики України та виконання яких обумовлено метою діяльності митних органів на сучасному етапі всією їх системою, а саме:

–захист національних інтересів та єдності митної території держави;

–участь у формуванні митної політики держави;

–дотриманням митного законодавства України та контроль за ним;

–організація та здійснення митних процедур, їх уніфікація й удосконалення з урахуванням пріоритетів розвитку вітчизняної економіки;

–сприяння реалізації права на переміщення товарів, предметів та транспортних засобів через митний кордон України;

–оптимізація діяльності митної служби України та розвиток митної інфраструктури;

–участь України в міжнародному співробітництві з питань митної діяльності.

Запропоновані завдання, здійснення яких покладається на всю систему митних органів, потрібно уточнити і деталізувати для спеціально уповноваженого органу виконавчої влади в галузі митної справи (центральний апарат Держмитслужби України), регіональної митниці та митниці шляхом законодавчого закріплення у відповідних статтях МК України та підзаконних актах.