Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова гра макро грош ринок.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Ділова гра

з дисципліни “Макроекономіка”

за темою

Механізм функціонування грошового ринку”

Дніпропетровськ – 2008

Макроекономіка: Ділова гра “Механізм функціонування грошового ринку ”. – Дніпропетровськ, - Дніпропетровська державна фінансова академія, 2008. - 18 с.

Методичні рекомендації по проведенню ділової гри з дисципліни “Макроекономіка” містять докладний опис ділової гри на тему: “Механізм функціонування грошового ринку”, побудованої на теоретичному матеріалі курсу макроекономіки. Гра може бути використана при вивченні дисципліни з теми “Грошовий ринок”. Це допоможе студентам глибше пізнати механізм функціонування грошового ринку та банківської системи, ролі комерційних банків у збільшенні грошової пропозиції, місця Національного банку України у регулюванні грошово-кредитного ринку; зрозуміти, що знання теорії дійсно допоможе їм в подальшій професійній діяльності.

Автор:

Н.П.Радченко – асистент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.

Т.В.Корягіна – старший викладач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.

Рецензенти:

Т.М. Черкавська – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії та основ підприємництва Національного гірничого університету.

Є.В.намлієв – к.е.н., доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.

Відповідальний

за випуск:

В.А. Табінський - к.е.н., завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії.

Розглянуто та схвалено Вченою радою

економічного факультету

Протокол №5 від 30. 01. 2006 р.

Розглянуто і затверджено

на засіданні кафедри

економічної теорії

Протокол №5 від 12.12.2005 р.

Вступ

Однією із найважливіших для вивчення та найскладніших для опанування в курсі дисципліни “Макроекономіка” є проблема механізму дії монетарної політики та ролі інституції які її реалізують. Особливу увагу доцільно приділяти проблемі формування пропозиції грошей комерційними банками, оскільки її цілеспрямовані зміни й становлять основний зміст монетарної політики. Головним суб’єктом який визначає пропозицію грошей в національній економіці є Національний банк. Крім того пропозиція грошей залежить від поведінки домогосподарств, які володіють грішми, і комерційних банків, що зберігають гроші та надають позики. У запропонованій для розв'язання проблемі розглядаються механізм залучення депозитів та видачі кредитів комерційними банками, мультиплікативна зміна грошової пропозиції, роль Національного банку України у регулюванні грошового ринку.

Грошовий ринок це такий сегмент фінансового ринку, на якому здійснюється купівля-продаж короткострокових боргових інструментів. Основними категоріями грошового ринку є пропозиція грошей і попит на гроші, які взаємодіють між собою за допомогою процентної ставки. Комерційні банки приймають вклади від фізичних та юридичних осіб і надають позики, дійснюють розрахунково-касове обслуговування. Центральний банк є центром грошово-кредитної системи економіки, головною функцією якого є контроль та регулювання пропозиції грошей у країні, за допомогою низки інструментів в запропонованій діловій грі буде використано дію такі інструменти: норма резервування та облікова ставка.

Заняття проводяться з однією групою у формі ділової гри, виконання якої дозволить студентам розглянути механізм формування пропозиції грошей в економіці та деякі можливості Національного банку в її регулюванні. Ділова гра розрахована на 2 години аудиторних занять, але для успішного виконання студенти повинні завчасно ознайомитись з темою завдання для самостійного опрацювання питань, які розглядатимуться. В ході проведення ділової гри також використовуються елементи математичного аналізу.

Заняття починається з постановки мети, з'ясування основних категорій і процесів, які відбуваються в макроекономіці за тих чи інших умов. Робота проводиться в декілька етапів, тому перед початком кожного наступного етапу викладач пересвідчиться, що всі, хто працює над поставленими завданнями, їх розв'язали і можуть пояснити хід виконання роботи. Група поділяється на чотири підгрупи, кожній з яких видаються окремі завдання. У такому разі пояснюється хід виконання роботи кожною підгрупою для того, щоб усі учасники мали цілісне уявлення. Робота завершується підведенням підсумків і загальним обговоренням отриманих результатів, і обчисленням необхідних економічних показників.

Мета гри

Головною метою вирішення запропонованої проблеми є практичне ознайомлення студентів на конкретному прикладі з механізмом зпміни облікової ставки та норми резервування та їх впливом на зміну грошової пропозиції в національній економіці.

До проведення заняття студенти мають закріпити знання стосовно наступних макроекономічних категорій.

Банківські депозити (bank deposits) — сума грошей, запозичених банківськими установами на певних умовах їх повернення і нарахування процентів.

Банківські резерви (bank reserve) — та частина грошей банківської системи, яка не використовується для здійснення активних операцій і охоплює обов’язкові та надлишкові резерви.

Депозитний мультиплікатор (md) обернено пропорційний нормі мінімальних банківських резервів (rr), характеризує залежність між зміною депозитів та пропозиції грошей.

Готівка (currency) — сума випущених в обіг паперових і металевих грошей.

Грошова маса або пропозиція грошей (money supply) — сукупність грошових активів, які використовуються в національній економіці в кожний даний період часу.

Грошовий мультиплікатор (monetary multiplier) — величина, яка показує на скільки одиниць змінюється пропозиція грошей при зміні грошової бази на одну одиницю.

Ліквідність (liquidity) — відносна легкість і швидкість, з дякою актив може конвертуватися в готівку.

Монетарна політика (monetary policy) — сукупність заходів центрального банку стосовно управління пропозицією грошей, спрямованих на досягнення кінцевих цілей стабілізаційної політики держави.

Мультиплікатор (від лат. multiplikator – той, що множить) – коефіцієнт, що характеризує співвідношення між агрегатною величиною та її структурною складовою частиною. Мультиплікатор характеризує співвідношення між кінцевим продуктом та вхідним в його склад капітальними вкладеннями.

Надлишкові резерви (excess reserves) — сума, на яку резерви банків перевищують обов’язкові резерви (резервні вимоги).

Облікова ставка (discount rate) — процентна ставка, за якою центральний банк країни надає позики комерційним банкам.

Попит на гроші для угод або трансакційний попит на гроші (transactions demant for money) — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення платежів за товари та послуги.

Попит на гроші як активи (asset demant for money) — кількість грошей, яку люди хочуть використовувати для здійснення заощаджень.

Процентна ставка (interest rate) — вартість запозичених грошей, яка виражається у процентах до їх суми за рік.

Центральний банк (central bank) — банк, головною функцією якого є контроль за пропозицією грошей в країні.

Функція попиту на гроші (money demant function) — залежність попиту на реальні грошові запаси з відповідними чинниками.

Швидкість обігу грошей (velocity of money) — кількість разів за рік, які грошова одиниця, що перебуває в обігу, витрачається на купівлю товарів і послуг.

Умови проведення гри

Для проведення ділової гри учасники поділяються на чотири підгрупи і виконують наступні функції:

1. Національний банк України — регулює грошовий ринок та контролює діяльність банків.

2. Комерційні банки – приймають вклади від фізичних та юридичних осіб і надають позики.

3. Населення – надає вільні грошові кошти у вигляді депозитів комерційним банкам.

4. Підприємства – отримують від комерційних банків кредити для ведення фінансово-господарської діяльності.

Викладач виступає у ролі спостерігача, який інформує учасників гри про ситуацію на ринку, здійснює аналіз та коригування рішень учасників гри.

Гра імітує ситуацію, коли на грошовому ринку:

  • населення намагається збільшити свої доходи за рахунок підвищених ставок по депозитам;

  • підприємства намагаються отримати кредити по мінімальним відсотковим ставкам;

  • комерційні банки планують максимізувати свій прибуток, за умови мінімальних ставок по депозитам та максимальних ставок по кредитам;

  • Національний банк здійснює монетарну політику (змінює облікову ставку та норму резервування) в залежності від економічної ситуації, яка склалася в конкретний момент часу.

На початку гри викладач надає інформацію про:

  • наявність у населення певної суми вільних коштів (заощаджень);

  • потребу підприємств в кредитних коштах;

  • власні активи комерційних банків;

  • облікову ставку НБУ та норму резервування.

Після з'ясування загального порядку виконання роботи викладач видає завдання підгрупам учасників.

Для спрощеного виконання завдань вважаємо, що населення не потребує кредитів, а підприємства не мають власних вільних коштів, НБУ не застосовує інших інструментів регулювання грошового ринку, крім зміни облікової ставки та норми резервування. Виходячи із зазначених умов, всі субєкти намагаються максимізувати свій дохід і на грошовому ринку встановлюється певна рівновага.

В ході гри в країні відбувається економічне зростання: у підприємств збільшується потреба в інвестиційних коштах, а населення отримує більше доходів і відповідно збільшує обсяг заощаджень. Параметри економічного зростання визначає викладач і демонструє на дошці

Як наслідок, зростає попит на гроші, що змушує НБУ змінити облікову ставку та норму резервування з метою недопущення «перегріву» економіки. Під впливом цих змін комерційні банки звертаються за кредитами до НБУ та змінюють ставки по депозитам і кредитам. Відповідно змінюється пропозиція грошей . Процес підсилюється дією мультиплікатора. Всі субєкти повинні враховувати дію мультиплікатора, граничну схильність до заощадщення, дохідність своїх операцій. Відповідно, кожна з підгруп розраховує ці показники в ході гри.

Поступово в економіці встановлюються нові параметри рівноваги. Рівновага на грошовому ринку свідчить про те, що на цьому ринку не має ні профіциту, ні дефіциту грошей. Але така ситуація існує лише в тенденції, яка постійно порушується і відновлюється під впливом механізму функціонування банківської системи.

Кожна підгрупа учасників гри ілюструє свої дії відповідними економічними розрахунками, які надає викладачу для узагальнення та оцінки своєї діяльності.