Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

господарське право индив

.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
27.07 Кб
Скачать

Визначити правильність тверджень (« вірно»/ «невірно»).

1. Господарське право є системою норм, що регулюють господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання.

а) вірно;

б) невірно.

2. Предмет господарського права є господарські відносини у сфері економіки України.

а) вірно;

б) невірно.

3. Господарською діяльністю є діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції.

а) вірно;

б) невірно.

4. Господарська діяльність здійснюється на загальних принципах.

а) вірно;

б) невірно.

5. Некомерційна господарська діяльність – це господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку.

а)вірно;

б)невірно.

6. Комерційна господарська діяльність – це господарська діяльність, що здійснюється без мети одержати прибуток.

а) вірно;

б)невірно.

7. Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

а) вірно;

б) невірно.

8. Організація господарської діяльності - впорядкована (організована) на певних засадах сукупність складових, необхідних для забезпечення господарської діяльності певного рівня.

а) вірно;

б)невірно.

9. Агентська діяльність — комерційне посередництво, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання під час здійснення ними господарської діяльності способом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб’єкта, якого він представляє.

а) вірно;

б)невірно.

10. Інноваційна діяльність - діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюють установи банків та інші фінансово-кредитні організації.

а) вірно;

б)невірно.

11. Виробниче підприємництво передбачає: визначення виду виробничої діяльності та номенклатури асортименту продукції (товарів, робіт, послуг), яку буде виробляти підприємець.

а) вірно;

б)невірно.

12. Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, що не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

а) вірно;

б)невірно.

13. Ліцензія – це документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

а) вірно;

б)невірно.

14. Метою господарської діяльності — задоволення суспільних потреб у відповідних благах, які повинні мати цінову визначеність, тобто функціонувати як товар.

а)вірно;

б)невірно.

15. Економічна стратегія - це закріплені у відповідних економіко-правових документах (прогнозах, програмах, законодавчих актах) цілі і завдання, що ставить держава, забезпечуючи комплексне вирішення подвійного завдання: поєднання в економічному житті ринкових засад господарювання і соціальної спрямованості економіки, що ґрунтується на оптимальному узгодженні інтересів суб'єктів господарювання, споживачів, суспільства в цілому та його різних верств.

а)вірно;

б)невірно.

16. Прогнозування та планування (як правова форма державного керівництва економікою) - це визначення за допомогою правових засобів основних напрямів і конкретних результатів діяльності країни, регіонів, галузей народного господарства, окремих суб'єктів господарювання.

а) вірно;

б)невірно.

17. Адміністративні методи – це такі способи впливу держави, коли необхідний суспільству результат досягається через економічний інтерес виконавців.

а)вірно;

б)невірно.

18.Соціальна стратегія визначається в ч. 2 ст. 9 ГК як обраний державою курс економічної політики, розрахований на тривалу перспективу.

а)вірно;

б)невірно.

19. Незаконне втручання та перешкоджання господарській діяльності суб’єктів господарювання з боку органів державної влади, їх посадових осіб при здійсненні ними державного контролю та нагляду забороняється.

а)вірно;

б)невірно.

20. Сферу господарських відносин становлять господарсько-виробничі, організаційно-господарські й внутрішньогосподарські відносини.

а)вірно;

б)невірно.

21. Держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб'єктами господарювання.

а)вірно;

б)невірно.

22. Господарські об'єднання діють на основі установчого договору та/або статуту, який затверджується їх засновниками.

а) вірно;

б)невірно.

23. Асоціація - тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо).

а)вірно;

б)невірно.

24. Громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.

а) вірно;

б)невірно.

25. Учасники господарських відносин, які порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

а) вірно;

б)невірно.

26. Акціонерним визнається засноване на установчому договорі та статуті товариство, яке має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

а)вірно;

б)невірно.

27. Акції відкритих товариств акції розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки або купівлі-продажу на біржі.

а)вірно;

б)невірно.

28. В закритому акціонерному товаристві акції можуть розповсюджуватися як шляхом відкритої підписки, так і шляхом купівлі-продажу на біржі.

а)вірно;

б)невірно.

29. Монополія – це окремі крупні підприємства, об’єднання підприємств, господарські товариства, які виробляють значну кількість продукції певного виду і таким чином займають монопольне становище на ринку, впливають на процес ціноутворення і отримують більш високі (монопольні) прибутки.

а)вірно;

б)невірно.

30. Адміністративна монополія виникає внаслідок дії державних органів.

а)вірно;

б)невірно.

31. Конкуренція (від латинського "конкурро" – зіштовхуюсь) означає суперництво між учасниками ринкового господарства за найвигідніші умови виробництва, продажу і купівлі товарів.

а)вірно;

б)невірно.

32. Економічна конкуренція є одним з регуляторів пропорцій суспільного виробництва, що стимулює його ефективність, фактором утворення середньої норми прибутку, формування ринкової вартості товару, диференціації товаровиробників за доходами, реалізації матеріального інтересу товаровиробників.

а) вірно;

б)невірно.

33. Антимонопольний комітет України є юридичною особою, має прес з зображенням Державного герба України і свого найменування.

а) вірно;

б)невірно.

34. Інфляція – знецінення грошей в результаті перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, над сумою цін товарів та послуг, тобто недотримання вимог закону грошового обігу.

а) вірно;

б)невірно.

35. Галопуюча інфляція – це така інфляція, яка набуває розміру двозначного числа щорічно.

а)вірно;

б)невірно.

36. Гіперінфляція – надвисока і вкрай небезпечна інфляція, що як правило, веде до економічного паралічу, провокування гострих соціальних конфліктів та непередбачених катаклізмів.

а) вірно;

б)невірно.

37. Ліцензування – це видача, переоформлення, продовження терміну дії, визнання недійсними, анулювання ліцензій, видача копій та дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за додержанням ліцензійних умов, видача розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов.

а)вірно;

б)невірно.

38. Банк – фінансова установа, функцією якої є залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення їх на власних умовах і ризику.

а) вірно;

б)невірно.

39. Господарські відносини - це відносини між господарюючими суб’єктами і органами влади, які утворюються в процесі організації і здійснення господарської діяльності.

а) вірно;

б)невірно.

40. Господарські товариства – суб’єкт господарювання, створений юридичними або фізичними особами шляхом об’єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності з метою одержання прибутку.

а) вірно;

б)невірно.

41. Монопольне становище – домінуюче становище суб’єктів господарської діяльності, яке дає йому можливість самостійно або з іншими суб’єктами обмежувати конкуренцію на ринку певного товару.

а) вірно;

б) невірно.

42. Поточні рахунки - вид рахунків, які відкриваються підприємствам та їх відокремленим підрозділам, яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

а) вірно;

б)невірно.

43. Приватне підприємство – організаційно-правова форма підприємства, заснованого на власності фізичної особи.

а) вірно;

б)невірно.

44. Товариство з обмеженою відповідальністю - товариство, статутний фонд якого поділений на частки, розміри яких визначені установчими документами.

а)вірно;

б) невірно.

45. Ліцензійні умови є нормативно-правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

а)вірно;

б)невірно.

46. Спеціальний торговий патент — це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта господарювання на особливий порядок оподаткування відповідно до закону.

а)вірно;

б)невірно.

47. Ліміти — гранично допустимі величини використання ресурсів або, навпаки, гранично допустимі викиди.

а) вірно;

б)невірно.

48. Квоти (контингенти) групові - квоти, що встановлюються з товару (товарів) з визначенням конкретної країни, куди товар (товари) може експортуватись або з якої він (вони) може імпортуватися.

а) вірно;

б)невірно.

49. Комерційна таємниця — інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона загалом або в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які зазвичай мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв’язку з цим має комерційну цінність і була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

а) вірно;

б) невірно.

50. Ліцензія компенсаційна - належним чином оформлене право на експорт (імпорт) упродовж установленого строку певних товарів або валютних коштів з метою інвестицій та кредитування.

а) вірно;

б)невірно.

51. Дивіденд — платіж, який здійснюється юридичною особою — емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав (інвестиційних сертифікатів) у зв’язку з розподілом частини прибутку такого емітента, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

а) вірно;

б)невірно.

52. Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців — автоматизована система збирання, нагромадження, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

а) вірно;

б) невірно.

53. Іпотечні активи, об’єднання іпотек за іпотечними договорами, що забезпечує виконання основних зобов’язань, реформованих у консолідований іпотечний борг.

а) вірно;

б) невірно.

54. Корпорація — договірне об’єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об’єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

а) вірно;

б) невірно.

55. Недобросовісна конкуренція — будь-які дії в конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності (неправомірне використання ділової репутації суб’єкта господарювання, створення перешкод суб’єктам господарювання у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції, неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці та ін.).

а) вірно;

б) невірно.

56. державний реєстр юридичних осіб здійснюється за її місцем знаходження.

а) вірно;

б) невірно.

57.Для отримання ліцензії потрібно: копія витягу з Єдиного державного реєстру «Про державну реєстрацію» та заява.

а) вірно;

б) невірно.

58. Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоч і в чужих інтересах, але від власного імені.

а) вірно;

б) невірно.

59.Повне господарське товариство — товариство, учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і солідарно несуть додаткову (субсидарну) відповідальність за його зобов’язаннями усім майном, що йому належить.

а) вірно;

б)невірно.

60. Припинення підприємницької діяльності — з власної ініціативи, у разі закінчення строку дії ліцензії, у разі припинення існування підприємця, на підставі рішення суду у випадках передбачених законодавством.

а) вірно;

б) невірно.