Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_KP_2.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

6. Розрахункова частина

Розрахункова частина складається із розробки виробничої програми закладу та цеху (відповідно до завдання), підбору обладнання виробничих цехів, розрахунку чисельності працівників цеху і складання графіків виходу на роботу. Підбір обладнання виробничих цехів закладу (згідно завдання) проводять розрахунковим методом за загальноприйнятими методиками.

Методика розробки виробничої програми підприємства залежить від типу і класу підприємства.

Виробничою програмою заготівельних підприємств є обсяг сировини, що переробляється за добу або зміну, для комплексного постачання мережі доготівельних підприємств і магазинів кулінарії напівфабрикатами, кулінарними й кондитерськими виробами.

Виробничою програмою різних типів підприємств ресторанного господарства (доготівельних і тих, що працюють на сировині) є денне розрахункове меню (план-меню) для реалізації страв у залі даного підприємства та для постачання буфетів, їдалень ― доготівельних, магазинів кулінарії, відпуску обідів додому тощо. Щоб скласти план-меню, необхідно попередньо виконати ряд розрахунків: визначити число споживачів, загальну кількість страв і кількість страв за групами.

6.1. Визначення режиму роботи підприємства, що проектується

Режим роботи загальнодоступних підприємств ресторанного господарства диференційований за містами і типами підприємств і встановлюється виконкомами. Проте, як правило, їдальні та закусочні працюють з 8.00 до 20.00 години, кафе ― з 9.00 до 21.00–22.00, ресторани в основному― з 11.00 до 23.00.

Режим роботи підприємств харчування, які обслуговують виробничі підприємства та навчальні заклади, залежить від режиму роботи об'єкта, що обслуговується, і погоджується з адміністрацією підприємства.

6.2. Складання таблиці та графіка завантаження залу

Відповідно до типу підприємства та його потужності, технологічні розрахунки починають із визначення кількості споживачів методом складання графіків завантаження залів або використання показників обертання місць протягом дня.

Враховуючи режим роботи підприємства, кількість відвідувачів за кожну годину роботи розраховують за формулою:

Nгод = P  X / 100, (1)

де Р ― місткість залу (кількість місць);  ― оборотність місця в залі протягом однієї години; Х ― завантаження залу на дану годину, %.

Зразок значення оборотності одного місця і середнього відсотка завантаження залу, залежно від типу підприємства, див. у Додатку Е.

Розрахувавши кількість відвідувачів за кожну годину роботи закладу, оформляють табл. 1.

Таблиця 1

Динаміка завантаження залу підприємства (назва)

пор.

Години роботи

підприємства

Оборотність одного місця

Середній

відсоток

завантаження

Кількість

відвідувачів,

осіб

1

8—9

3

30

90

2

9—10

3

20

60

....

...

...

...

...

Разом

...

...

...

...

Підсумовуючи кількість відвідувачів за кожну годину роботи підприємства, отримують кількість відвідувачів за один день:

Νдень = ∑ Νгод, (2)

На підставі даних табл. 1 будують графік завантаження залу на міліметровому папері, заздалегідь визначивши ціну поділки:

Nmax/t, (3)

де Nmax – найбільша кількість відвідувачів за годину; t – години роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]