Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора непрод колонки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Формування св шкіряного взуття

Окремі СВ шкір взуття формуються на різних етапах виробництва. Моделювання і конструювання (створення ескізу → підбір матеріалу верху та низу → вибір методів скріплення деталей → побудова шаблонів деталей → виготовлення дослідного зразка → представлення на художню раду → виготовлення серії шаблонів на всі розміри і повноти) визначає ергономічні властив (конструкцією моделі) і естетичні власт (відповідністю моді). Матеріали деталей низу визначають ергоном власт, деталей верху – ергоном і гігієн власт. Розкрій і розруб матеріалу для формування деталей – антропометр власт. Підготовчі процеси (вирівнювання шкіри за товщиною, спускання і обробка країв, перфорування, декор оздоблення; профілювання, прикріплення геленка, формування губи на устілці (для деталей низу) впливають на якість збірки і визнач ергоном і естет власт. Складання заготівки (з використ ниткових швів, клейових та зварювальних методів) впливає на міцність кріплення деталей верху і визначає довговічність. Формування заготівки (обтяжно-затяжним або безобтяжним методами) – антропом власт. Кріплення деталей низу (хім., механічним (нитковим, рантовим, безрантовим або гвинтово-цвяховим), комбінованим методами) – визначає показник надійності взуття. Опоряджування взуття (фрезерування і шліфування урізу деталей низу, нанесення апретури на підошви, чищення верху і підкладки, зачищення цвяхів усередині взуття, розпрасовування верху і підкладки) – естетичні й ергоном власт.

Ас-т взуттєвих матеріалів

Шкіри натуральні для низу. За способом дубл – рослинного, комб-го (хромсинтановотанідне, хромалюмосинтанове, титанцирконійсинтанове); за вихід сиров – ВРХ, свинячі шкури, кінські хази; за признач – шкіра для низу цвяхово-гвинтових, рантових, клейових ниткових м-дів кріплення, а також гарячої вулканізації, шкіра для устілок; за конфігур – ціла, чепрак, пола, вороток, рибка, напівкулат; за товщиною (мм) – 6 груп: 2,5-3; 3,1-3,5; 3,6-4; 4,1 – 4,5; 4,6-5; >5. Шкіри натур для верху. За спос дублення – хромове, рослинне, хромово-рослинне, жирове; за вихід сиров – ВРХ, свинячі, кінські, шевро (козлина), козлина хромова, шеврет (овечина); за призначенням – юхта взуттєва (комбінованого дублення), сандальна і термостійка (хромового дубл), хром для верху, хром для підкладок; за оздобленням поверхні – лицьові, нарізні, велюр, нубук, спилок, лакові, еластичні, анілінові, ОЛ, ДОЛ; за кольором – чорні, білі, коричн, світлі, яскраві; за товщ (мм) – тонкі 0,5-0,9, середні 0,7-1,6, товсті 1-2,8.

Штучні шкіри. За основою – папір, тканина, трикотаж, неткані мат-ли; за мат-лом покриття – ПВХ (вінілштучшкіра), каучуки, латекси (еластоштучшкіра), нітроцелюлоза (нітроштучшкіра), поліамід (амідоштучшкіра); за х-ром покриття – монолітне, пористе, пористо-монолітне; за х-ром поверхні – гладка, тиснена, ворсова, лакова, замшеподібна.

Синтетичні шкіри. За композицією – одноосновні, 2-осн, багатоосн, безосновні; за признач – для взуття зимового, весн-літнього, активного відпочинку, літнього безпідкладкового тощо. Найпошир СШ на волокнистій основі (СК-8, кларино, ксиле, джентра; на осн тканин - м’яка СШ і «Тойо Сесіна»; тришарові – полькофарм-216, барекс.

Взуттєві гуми. За особливостями рецептури – звичайні, з волокнистим наповнювачем, підвищеної зносостійкості, для спортивного взуття тощо; за формою – пластини, деталі штамповані, деталі формовані (підошви з каблуками й без, каблуки, накладки, набійки, декор ранти); за кольором – чорні, кольорові; за структурою – пористі, непористі; за призначенням – для каблуків, підошовні («Малюк», «Депора», «Міпора», «Шкірволон», «Вулканіт»); за м-дом кріплення – для цвяхових, ниткових, клейових.

Текст матеріали: тканини (для зов деталей верху – бавов, вов, лляні, шовкові; для вн деталей – бав, вов, шовкові; для проміжних – бав, лляні); трико полотна (для верху – капронові сітки, дубльовані полотна; для внутр деталей – трикот штуч хутро); неткані мат-ли (для зов деталей верху – холстопрошивні полотна; для внутр деталей – ниткопрошивне штуч хутро, холстопрошивне і голкопрошивне полотно; для проміж деталей – ниткопрошивне і голкопрошивне полотно; повсть і фетр).

Кл-я, ас-т, ОЯ взуття

Взуття вигот-ся і викор-ся з урахув статево-вікової ознаки, призначення, х-ру діяльності, умов кліматичного, предметного і соц середовища. За призначенням – побутове (повсякденне, модельне, ортопедичне і профілактичне), виробниче, спец, військове, спортивне. За статево-віковою ознакою – пінетки (для немовлят до одного року, які ще не ходять), для дітей ясельного віку (1-2 роки), малодитяче (2,5-4 роки), дошкільне (4-6: для хлопчиків і дівчаток відр-ся видом крою і оздобленням), для школярів (7-10: відрізняються форма копилів і конструкція); дівоче (12-15), хлопчаче (12-15), чоловіче (обмежена гама кольорів) й жіноче (тонші шкіри, ніж для чоловічого), для людей літнього віку. За матеріалом верху: юхтове – чоботи, чобітки, напівчоботи, черевики з підкладкою і без; із шкір хромового дублення; із деталями з штуч шкіри; з верхом із текст мат-лів (туфлі-човники, мокасини), фетру (пінетки, для ясельного віку, малодитяче, дошкільне, шкільне. За сезонами носіння – для перехідного періоду (зимове-0) – гумове і полімерне взуття, шкіряні черевики, напівчеревики, чоботи і чобітки, закриті туфлі; для 1-го холодного періоду (зимове-1) – черевики, напівчобітки, чобітки і чоботи; зимове -2, 3, 4 (для зимового викор шкіра хром дубл товщиною 1,3-1,8 мм, драп 4 мм, хутро з ворсом 10-30 мм, пориста гума і морозостійкий поліуретан на підошви, повстяні устілки); весняно-осіннє (від туфель до чобіт), літнє (напівчеревики і туфлі полегшеної конструкції, сандалети, сандалі, туфлі відкритих конструкцій).

Важливе значення при ОЯ має: стандартизація взуття за видами і різновидами, визначення дефектів (розкроювання матеріалу, обробки деталей, складання заготовок, формування заготовок, кріплення деталей низу, опоряджування, пакування, тр-ня і зберігання), вимірювання лінійних розмірів і перекосів деталей, використання прийомів органолептичного контролю Я (9 прийомів), сортування, випробування (на міцність ниткових швів, кріплення підошви і каблука, на гнучкість, водостійкість, теплозахисні властив, втомну міцність каблучно-геленкового вузла, протиковзні властив).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]