Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора непрод колонки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Поняття про корозію Ме виробів, способи захисту їх від корозії

Корозія пов’язана із взаємодією Ме з речовинами, що їх оточують, - киснем повітря, водою, сірчистим газом. При цьому метал перетворюється в продукти корозії, що мають інші фіз. І хім. властивості, ніж сам Ме. Виріб втрачає тов вигляд і стає непридатним для застосув за призначенням. Корозія: залежно від мех.-му руйнування Ме і сплавів – хімічна, електрохім., біологічна; за умовами руйнування – К в неелектролітах, в електролітах, в природних умовах, радіохімічна (під впливом радіоактив випромінюв), під напругою, фреттинг-корозія (при одночастотній дії корозії і сил тертя); за х-ром корозійного руйнування – суцільна (охоплює всю поверхню Ме) і місцева.

Способи захисту: зміна складу металу (корозійне легування, термообробка – за рахунок гомогенізації структури Ме); нанесення захисних покриттів (металевих: цинк, олово, нікель, хром, срібло, золото; неметалевих – неорганічних (силікатне емалювання) і органічних – лаки, фарби, плівкові полімерні матеріали, мастила різної консистенції); зміна складу навколишнього середовища (вилучення чи зменшення вмісту вологи, введення в середовище інгібіторів – нітритів заміщених кислот, складних ефірів карбонових кислот); електрохімічний захист (за доп протектора з інших Ме – для виготовл оцинкованого посуду, приладдя для вікон і дверей); раціональне конструювання виробів – без зазорів, важкодоступних місць для очистки, гострих кутів і напруг в Ме.

Кл-я і ас-т Ме посуду

Ме посуд – вироби для пригот, вживання і зберігання харч прод, води, гасу, для прання і кип’ятіння білизни та інших госп потреб. За призначенням – харчовий (кухонний: каструлі, чайники, кавники, миски глибокі, шумівки, друшляки, глечики, бідони; столовий: тарілки, миски, піали питні, чашки з блюдцями і без, блюда, салатниці, сухарниці, чайно-кавові сервізи; для зберігання і перенесення їжі і харч прод – відра і баки для води, каструлі, казанки, банки для варення і сипких продуктів); нехарчовий: баки наплитні з решіткою і без, миски глибокі, тази, раковини, мийки. За способом виготовл – цільноштампований, зшивний, литий. За матеріалом – сталевий, чавунний, алюмінієвий, з мідних сплавів. За формою – конічний, циліндричний, квадратний, напівсферичний. За особливостями конструкції – з ручками, без ручок, з кришкою (вкладною, накладною, бортовою, що закручується), без кришки. За обробкою поверхні – крацований (обробка Ме щітками, що обертаються), шліфований, полірований. За видом захисно-декоративного покриття – без покриття, фарбований, анодований, оцинкований, луджений, емальований. За комплектністю – поштучний, в наборі.

Ножові вироби і столове приладдя.

Ас-т включає ножі, ножиці, столове приладдя і буфетні приналежності. Ножі – за призначенням – столові (для сервіровки столу): цільнометалеві і складані, з подовженою або укороченою робочою частиною, характерна закруглена носова частина клинка; буфетні (для пригот холодних закусок і сервіровки столу): заг призначення і спеціальні – ніж-пилка для хліба, лимона, ніж для фруктів, масла, ніж-виделка для сиру; госп ножі (хліборізні і кухонні – для розбирання м’яса і риби, очистки і нарізання овочів і фруктів); ремісничо-промислові: шевські (чоботарські), кушнірські (для розкрою і обробки хутра), шорні (лимарні), палітурні; складані ножі – для різання і пригот їжі в побуті, в дорозі, під час рибальства, полювання (заг призначення; спец-ні – манікюрні, туристські, мисливські, флотські; подарункові); кабінетні ножі – для різання паперу.

Ножиці: господарські і спец-ні (манікюрні, кравецькі, закрійні, «зигзаг», конторські, перукарські.

Столові прибори і приладдя – для сервіровки столу – ложки, виделки, щипці для розколюв горіхів і цукру, для цукерок, лопатки для кондитерських, рибних страв, ікри, консервні ключі і ножі, штопори, підставки для гар посуду. Випускають і кухонні набори. Виготовляють з вуглецевих і нержав сталей, сплавів алюмінію, мельхіору (мідь + нікель), нейзильберу (мідь + нікель + цинк).

Осн показники якості: зов вигляд, конструкція, якість вихідного мат-лу, твердість металу, стан поверхні, якість покриття, стійкість при експлуатац випробуваннях, дефекти зов вигляду, комплектність, якість маркування і пакування. Ме елементи не повинні мати залишкової деформації і тріщин при випробуваннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]