Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора непрод колонки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

7. Косметичні товари. Признач, класиф, асорт-т

КТ вик-ють для догляду, оздоровлення та прикрашання тіла людини. Це комплекс продуктів для догляду за порожниною рота, волоссям, шкірою з метою запобігання і усунення дефектів, передчасного старіння шкіри. За консистенцією: густі, рідкі, емульсії, гелі тощо. 2 групи за признач: лікув-гігієнічна і декоративна. 1): Засоби для догляду за шкірою: креми (для пом’якш, живл, зволож і захисту шкіри), емульсії, гелі, желе, олії для догляду за шкірою обличчя, рук, ніг, тіла, для та після гоління, лосьйони (розчини кислот з настоями БА трав, плодів і парф віддушкою). Засоби для догляду за порожн роту – гіг і лікув-профіл-ні, універ-ні і дитячі. Засоби для догл за волоссям і шкірою голови: шампуні (водні і водно-спирт р-ни ПАР з парф добавками); кондиціонери – нормалізують рН шкіри; бальзами – містять екстракти лікув трав. Засоби для надання форми волоссю: для фіксації, укладки і моделюв зачіски – піна, піна-лак, гель, крем, віск, лак; для фарбування – прир і штучні; для хім. завивки. 2):Засоби декор косметики: губні помади, пудра, тіні і рум’яна, туш для вій, лак (прозора суміш полімерних плівкоутв-чів у орг розч-ках) і емаль для нігтів, рідина для зняття лаку (розчинники + касторова олія). Ас-т різних косметичних виробів охоплює засоби від поту, захисні засоби від комарів та комах, для та від засмаги, засоби для ванн тощо.

Вплив сиров матеріалів на якість і св парфумів

Осн сировинні компоненти – духмяні речовини і спирт, допоміжні – барвники, вода та ін. Духм речов: натуральні (рослинного і твар походж) і синтетичні. Рослинні: ефірні олії з квітів (троянди, лаванди), листя (м’ята), плодів (лимон, аніс), кореневищ ефіроолійних рослин (ірис), квіткових бруньок (гвоздика); смоли і бальзами з надрізів рослин (хвойні, ладанник, стиракс). Твар: речов, що виділяються залозами (амбра, мускус, цибет). Синтетичні – з продуктів переробки нафти, вугілля, переробки природної сировини. Можуть ати запахи квітів, плодів і оригінальні запахи, що не зустрічаються в природі. Духм речов застос у вигляді парфум композицій (концентрованих сумішей), їх спиртових розчинів і настоїв.

Вир-во: рідкі – підготовка спирту і настоїв духм речовин, складання композиції, вистоювання і визрівання суміші (до 1 міс – фіз.-хім взаємодія спирту з духм речов), фільтрування парфум рідини, розливання у флакони, укупорювання і пакування; тверді парфуми – жирові + воскоподібні речовини; саше – замість спирту і води застос крохмаль, тальк, а як порошок – целюлозу, пелюстки троянди, коріння ірису чи фіалки.

Формування св скляних побут т-в (спт)

Осн чинники, які формують спож власт-ті: Матеріали для вироб-ва СПТ; технологіч процес вир-ва; вимоги діючих норм-техн докум-в. вплив сировинних матеріалів: 1)основні – це матеріали, за доп яких до скломаси вводять кислотні, лужні і лужноземельні оксиди, що забезпеч-ть одерж-ня виробів з необх-ми фіз. І хім. власт-ми. Так, кварцовий пісок – покращує механічну та термічну міцність, хім. стійкість, знижує крихкість, але підвищує темпер-ру варіння; сода знижує темпер варіння, полегшує формування виробів, але зменшує міцність, термічну і хім. стійкість; поташ – підвищує блиск, прозорість, зменшує здатність до кристалізації; також до осно сир-ни віднос-ся польовий шпат, цинкові білила, сурик 2)допоміжні: барвники, знебарвники – усувають або послаблюють небажаний колір або відтінок, освітлювачі – звільняю скломасу від різних включень газу та повітря; прискорювачі, глушники

Процес вир-ва СПТ. 1)підготовка сировинних матеріалів 2)варка скломаси – це складний фіз.-хім процес, при якому механічна суміш сировин-х матеріалів перетвор-ся в однорідну скломасу з певними власт-ми. Цей пр-цес под на такі стадії: силікатоутворення , освітлення гомогенізація, охолодж-ня 3)формування виробів. Метод видування застос-ть для вир-ва виробів складної форми Пресування – вироби циліндричної чи звуженої до низу форми. Пресовидування – вироби обмеженого асортименту: графини для води і вина, судки для спецій, склянки, маслянки, бокали для пива тощо. Комбінований – вироби на ніжці. Відцентрове формування – великогабаритні, масивні та порожнисті вироби. Лиття – вироби худ-декор признач, скульптури, оптичне скло. Гутна виробка – худ-декорат вироби, деяки види посуду сувенірного та подарункового признач. 4)відпал 5)обробка виробів 6)декорування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]