Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора непрод колонки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Класифікація та св побут радіоелект апар-ри.

Класиф ПРЕТ. На 2 групи: 1)елем-ти радіоелектронної апаратури (комплектуючі вироби) . зал від функції, яку вони виконують, вони под на: активні – призначені для підсилюв-ня та перетворювання електричних коливань (напівпровідникові та електровакуумні прилади, електроакустичні прилади тощо) та пасивні – беруть участь у пр-сах, які повяз з накопич-м електричної енергії, її розподілом (конденсатори, резистори). За призначенням та видами: радіодеталі (конденсатори, резистори), електроакустик прилади (мікрофони, гучномовці, головні телефони), напівпровідникові пр-ди (діоди, транзистори), мікроелектронні пр (мікропроцесори, інтегровані мікросхеми) електровакуумні (радіолампи, кінескопи) та ін вироби.

2)Радіоелектронна апаратура (реа): за признач-м – побутова (преа) і спеціальна (військова, для літаків тощо).

ПРЕА за признач под на: побутова аудіотехніка (радіоприймачі, магнітофони, програвачі тощо); побут відеотехніка (телевізори, відеомагнітофони, відеокамери тощо). Зал від функцій, які вона виконує: для прийому передач радіомовних станцій; телевізійних станцій; для магнітного запису і відтворення звука та зображення; для відтворення механічного та оптичного запису звуків; комбінована апар-ра. За кіль-итю виконуваних функ-й: однофункціональні (радіоприймачі, телевізори), багатоф (комбіновані) (радіоли, магнітоли, муз центри). За способом живлення: від електричної мережі, від автономних джерел, з універсальним живленням. За характером звукового супроводження: монофонічна (з одним каналом звуковідтворення), стереофонічна (з 2 каналами), квадрофонічна (4 канали). За способом обробки сигналу: аналогова, цифроаналогова, цифрова. За типом оформл-ня та за умовами експлуатації: стаціонарна (апарат з живленням від мережі змінного струму, не пристосований до мобільної зміни місця експлуатації), переносна (ап-т з живленням від мережі змінного струму чи універсальний, пристос до мобільної зміни місця експлуатації), носильна (ап з живл від автономних джерел струму чи універсальний, признач-й для експл-ції за умов руху л-ни), транспортована (признач для експл-ї у трансп засобах з живл від електромережі постійного струму чи універс-й).

Хар-ка факторів, що вплив на властив та Я муз інструментів:

1)конструкція

2)матеріали, з яких вони виготовлені. Вони под на основні і допоміжні. Основні: 1)деревина. Викорис як хвой, так і лист породи. Високі технологічні та акустичні власт-ті щипкових, смичкових і клавіш-х інстр-в обумовлені тим, що всі їх головні вузли виготовлені з деревини. Деревину легше обробляти, ніж метали. Вона має вис міцність, легко склеюється, має красиву текстуру. Недоліки: висихання, розбухання, короблення, розтріскування при змінах тем-ри та відносній вологості повітря, недостатня стійкість до дії м/о, легко запалюється. Але поки ще немає замінників, які б мали такі ж вис акустичні власт, як деревина.

2)метали широко викорис-ся. Так, такі ін-т-ти, як духові труби, альти, тенори, саксофони, валторни виготовл-ть повністю із Ме. Для вир-ва ін видів ін-т-в, в яких основ-м матеріалом є деревина, Ме мають другорядну роль. Напр., сталь викорис для виготов-ня кріпильних деталей та струн

3) також викорис шкіри, текстильні матеріали; пластичні маси

Допоміжні мат викорис-ть не для самого виробу, а лише в проц-сі вигот-ня інст-та – шліфувальні матеріали, розчинники та розріджувачі лаків, фарб тощо.

3)технологія вигот-ня муз інс-в. так, важливе значення має розпилювання деревини. Напр., деревина хвой порід радіального розпилювання признач-ся для виготовл-ня деки,а тангентального розпилювання – клавіатури піаніно і роялів.

Вимоги до безпеки ЕПТ і виробів аналогічного призначення

При трансп-ні, зберіганні й експлуатації ЕПТ піддаються зов впливам: кліматичним – температура і її циклічність, вологість, атмосф тиск, сонячна радіація, домішки у повітрі (пил, солі, промисл гази); механічним – пов’язані з вібраційними, ударними навантаженнями і звуковим тиском. Таким чином, осн вимогами до безпеки ЕПТ є їх електрична, механічна, термічна і екологічна безпека. Електробезпека х-ся безпечною потужністю іонізуючого та неіонізуючого випромінювань і відсутністю витоку електроенергії при кор. замиканні чи роз’єднанні деталей; найголов показник електробезпеки – темпер розм’якшення ізолюючого матеріалу (має бути не менше 150˚С), доступні до споживача частини апаратів не пов знаходитись під небезпечною напругою. Мех. безпека пов’язана з мех. міцністю приладів. Залежно від виду ЕПТ мех. безпека визнач-ся при випробуванні на ударну міцність, вібраційну стійкість, механічне руйнування апарату або його частин. Головною х-кою термічної безпеки є вогнест-ть. З метою її контролю окремі деталі (електричні плати) випробовують вертикальним полум’ям від пальника Бунзена. При експлуатації фіксується вплив електромагнітних полів, що створюється приладом, на роботу інших апаратів і здоров’я людини. Якщо апарат не показує такий вплив, то вважається екологічно безпечним.

Кл-я ЕПТ.

За ступенем захисту від ураження струмом – 5 класів: 0 – захист зд-ся основною ізоляцією (електропраски); 01 – осн ізоляція має захисний зажим, шнур якого не має захисного контакту; І – шнур осн ізоляції має захисний провід і вилку із захисним контактом (пральні машини, електрокаструлі, електрокавоварки); ІІ – існує подвійна чи підсилена ізоляція (бритви, фени); ІІІ – захист забезп-ся живленням від безпечної напруги – до 42В (ручні ліхтарі). За кліматичним виконанням: прилади для роботи в районах з помірним кліматом (П), помірним і холодним кліматом (ПХЛ), вологим тропічним (ТВ), сухим тропічним (ТС), сухим і вологим (Т), морським холодним (М), морським тропічним (ТМ), будь-яким, крім холодного (О), морським помірно-холодним і тропічним (ОМ). За категоріями розміщення при експлуатації в повітряному середовищі: для роботи на відкритому повітрі, під навісом, в закритому приміщенні з природною вентиляцією, в приміщенні зі штучними кліматичними умовами, в приміщенні з підвищ вологістю. За ступенем захисту від вологи: незахищені – пилососи, праски; краплезахищені – від крапель, що падають під прямим кутом (пр машини); бризкозахищені – під іншим кутом (кавоварки, електрочайники); водонепроникні – при повному зануренні у воду (електросковороди). За режимом роботи – з тривалим режимом, короткочасним, повторно-короткочасним. За умовами експлуат – працюючі під наглядом, без нагляду. За признач – провідникові й електроустановочні вироби, джерела світла, електронагрівальні прилади, машини для обробки білизни, зберігання продуктів, прибирання приміщень, обробки і приготув їжі, для шиття і в’язання, для механізації госп робіт, машини і прилади для створення мікроклімату, прилади особистої гігієни і санітарії.

Х-ка європейських норм і осн вимог до Я ЕПТ

Осн тех вимоги до якості ЕПТ висуваються до показників: номінальна напруга, номінальний режим роботи, захист від ураження електрострумом, пуск приладів з електроприводом, споживані потужність і сила струму, нагрівання (макс перевищення температури приладів і оточуючих предметів в умовах нормальної експлуатації), робота в умовах перевантаження приладів з нагрівальними елементами, величина втрати струму при робочій температурі, напруга, яку може витримувати ізоляція, усунення радіоперешкод, вологостійкість, зносост-ть, захист від перевантаження, стійкість на горизонтальній поверхні, мех. міцність, вимоги до конструкції, захисні з’єднання, теплост-ть, вогнест-ть, ст.-ть до утворення струмопровідних містків. При експлуатації фіксується також вплив електромагнітних полів, що створюється приладом, на роботу інших апаратів і здоров’я людини. Якщо апарат не показує такий вплив, то вважається екологічно безпечним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]