Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора непрод колонки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
182.78 Кб
Скачать

Види і способи декорув. Склопосуду, їх вплив на св виробів

Способи декорув: 1) декорування у процесі формування і 2) на відформовані вироби. 1): вироби з кольорового скла і скла з нацвітом (2- і 3-шарове скло, де зов шар – з кольорового скла, внутр – з безкольорового), з сульфідцинкового скла (вироби напівпрозорі, «заглушені», прикраси крапле (у вигляді тріщин), насипом (подрібненим склом), під валик (рельєфна поверхня на внутр стінці), оптичний малюнок (рельєфний рисунок у товщі скла), кольорові плями, під мармур і малахіт (із скломаси молочного або зеленого кольору + порошок різнокольор скла), іризація (райдужні переливи різних відтінків з допомогою солей важких Ме), декорув люстрами (нанесення розчинів орг сполук на поверхню + випалювання), плівками (за доп аерозолевого наплавлення), прилепами, склотканинами. 2): механічним способом: (номерна шліфовка – малюнки наносяться корундовими кругами; алмазна грань – глибокі борозенки наносяться кількома корундовим чи алмазними кругами; літерна грань – при декорув товстостінних виробів; гравірування – поверхневий матовий рисунок у вигляді росл орнаменту (в основному) за доп мідних дисків); хімічним способом – травлення (гильоширне, пантографне, складне, глибоке художнє) – викор-ся здатність фтористоводневої (плавикової) кислоти і її солей руйнувати (травити) скло; поверхневе декорування живописом.

Декорування підсилює високі естетичні властивості скла (прозорість, блиск, широка палітра кольорової гами). Вибір способу декорув залежить від природи скла, призначення і художньої цінності виробів.

Кл-я, ас-т і ОЯ скляних побутових товарів

Кл-я і ас-т. За призначенням – побутовий посуд (кухонний – для приготув їжі: каструлі, сковороди, жаровні, посуд для запікання; господарський – для зберігання їжі і напоїв: банки для варення, соління, молока, пляшки для квасу, бочечки; чайний – для подачі їжі і напоїв на стіл, для приймання їжі і напоїв; столовий – для подачі їжі та напоїв і нетривалого зберігання: блюда, вази, глечики, графини, маслянки, підноси, салатники, солонки, оселедниці; для приймання їжі і напоїв: блюдця, бокали, фужери, чарки, склянки, кухлі, тарілки, чашки, підставки для яєць; інші вироби: лимоновижималки, попільниці); художньо-декор вироби (предмети прикладного мистецтва – настільна скульптура і сувеніри; декоративно-утилітарні вироби – вази для квітів, фруктів, цукерок, сухарниці, попільниці тощо); лампові вироби (резервуари, лампове скло, столові лампи). За хім. складом – натрій-кальцій-силікатні (із звич скла), із калієво-свинцевого (кришталевого) і калієво-барієвого скла (барієвий кришталь). За кольором – безкольорові, кольорові суцільні, кольорові з на цвітом. За способом формув – вироби видувні, пресовані, пресовидувні, гутні, відцентрового формування, комбіновані. За способом декорув – без декору, з декоруванням у процесі формування, з декорув на готові вироби. За формою – плоскі, порожнисті. За розміром – дрібні, середні, крупні. За комплектністю – поштучні, комплектні.

ОЯ: СПТ за формою, розмірами, обробкою, зов виглядом мають відповідати затвердженим зразкам-еталонам. При ОЯ важливо дотримуватись принципів сортування, враховуючи вид скла, спосіб виробки, вид дефекту, розмір і місцезнаходження, загальна кількість допустимих дефектів на виробі (дефекти скломаси – газові включення, кристалічні і скловидні включення, недостатнє знебарвлення скломаси; дефекти виробки – деформація виробу чи деталі, нерівномірна товщина стінок, несиметричність і викривлення ручок і ніжок; дефекти обробки і декорування), розмір виробу. Для перевірки наявності дефектів від партії відбирають 1%, але не менше 10 шт. Перевіряють місткість, термічну ст.-ть чайного посуду і для гарячої їжі, термост-ть жаростійкого кухонного посуду.

Кл-я керамічних побутових товарів. Види кераміки

За х-ром будови черепка – вироби тонкої (черепок спечений, однорідної і дрібнозернистої будови – фарфорові, фаянсові, майолікові, тонкокам’яні і напівфарфорові вироби) і грубої кераміки (неоднорідна структура на зламі і природне забарвлення – гончарний посуд, черепиця, глиняна цегла). За щільністю черепка – щільні (з водопоглинанням менше 5% - фарфорові, напівфарфорові, тонкокам’яні) і пористі (фаянс, майоліка, гончарна кераміка). За наявністю глазурі – глазуровані і неглазуровані. За призначенням – побутові (посуд і худ-декор вироби), архіт-будівельні (цегла і черепиця, сан-тех вироби, плитка) і технічні (в радіоелектроніці, авіаційній, автомоб галузях, для оснащ хім. лабораторій).

Вид кераміки визначається х-ром сиров матеріалів, їх обробкою, складом маси і глазурі, температурою випалювання. Фарфор – вироби з щільним, спеченим, просвічуваним, блискучим на зламі черепком білого кольору з блакитним відтінком. Є м’який (кістковий, польовошпатовий, фритовий, бісквітний), твердий (50% глинистих речов і по 25% збіднювачів і плавнів), низькотемпературний фарфор (41-46% глинистих і 45-52% плавнів, темп випалюв 1180˚С). Тонкокам’яна кераміка (спечений непросвічуваний черепок – білий або забарвлений з водопоглинанням 0,5-3%). Напівфарфор – тонкокерамічні вироби з непросвічуваним черепком, водопоглин – 0,5-5%. Фаянс – тонкокерамічні вироби з пористим не просвічуваним черепком білого кольору з жовтуватим відтінком. Водопоглин – 9-12%, пористість – 26-30%, основна фаза черепка – кристалічна, 15% плавнів. Майоліка – тонкокерамічні вироби з пористим не просвічуваним черепком. Водопоглин – 12% (з білим черепком) і 16% - на основі кольорових глин. Менш міцна і термостійка, ніж фаянс. Гончарна кераміка – грубокерамічні вироби з крупнозернистим пористим природно забарвленим черепком. Водопоглин -15-16%. В основному для декор виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]