Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 8 МАРШ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
987.65 Кб
Скачать

3. Управління підрозділами в ході здійснення маршу

Головні сили батальйону (роти) проходять вихідний пункт головною колоною строго у встановлений час і з заданою швидкістю висуваються по маршруті руху. Командир батальйону рухається в голові колони батальйону. Звіряючи по карті маршрут руху, командир батальйону (роти) повинен стежити за діями похідної охорони і підтримувати встановлений порядок маршу. Одержуючи дані від вищестоящих штабів і похідної охорони про положення підпорядкованих підрозділів, попереду діючих частин і сусідів, про дії розвідувальних органів і супротивника, командир батальйону (роти) оцінює отримані дані, на підставі яких уточнює раніше поставлені задачі або ставить нові. При необхідності командир батальйону може висуватися вперед, зупинятися в зручному місці або в русі приймати відповідне рішення.

При загрозі нальоту авіації супротивника в ході маршу командир батальйону повинен контролювати своєчасність оповіщення підрозділів і подачу сигналу про збільшення швидкості руху і дистанцій між машинами, а також готовність до відкриття вогню зенітних засобів.

При масованому нальоті авіації і руйнації мостів або ділянок доріг командир батальйону (роти), щоб уникнути скупчення підрозділів, подає сигнал про припинення, або вихід на запасний маршрут; організує швидке розосередження підрозділів, що підпали під наліт і машин, спішування й укриття особового складу і відбиття повітряного супротивника зенітними засобами і стрілецькою зброєю. Після відбиття нальоту авіації супротивника командир батальйону (роти) повинен вживати заходи до якнайшвидшого відновлення похідного порядку і поновленню руху.

Одночасно з цим командир батальйону уточнює задачі підрозділам головних сил, органам розвідки і похідної охорони. Відповідно до змін, які відбулися, уточнює рішення на марш у передбаченні зустрічного бою і доводить уточнені задачі до командирів підрозділів.

При нанесенні супротивником наземних ядерних ударів і створенні значних зон радіоактивного (хімічного) зараження на маршруті руху командир батальйону додатково організує радіаційну (хімічну) розвідку, розраховує можливі дози опромінення особового складу під час подолання зон зараження, при необхідності намічає шляхи їх обходу, доводить задачі на обхід до командирів підрозділів, висилає розвідку й організує комендантську службу на напрямку обходу, забезпечує і контролює обхід підрозділами зони зараження.

З одержанням задачі на зміну напрямку руху в ході маршу командир батальйону уточнює (приймає нове) рішення, доводить нові задачі до підрозділів і контролює їх вихід на новий маршрут; організує розвідку, похідну охорону, комендантську службу, зв'язок і проводить інші заходи щодо забезпеченню руху батальйону на новому напрямку; забезпечує згортання органів розвідки і похідної охорони на попередньому напрямку і доповідає у вищестоящий штаб про початок руху в новому напрямку.

В міру зближення із супротивником командир батальйону (роти) більше приділяє уваги збору і вивченню даних про обстановку, особливо про супротивника і місцевість, а також підтримці підрозділів у постійній готовності до розгортання і вступу в бій.

Для своєчасного ухвалення рішення на зустрічний бій особливо важливі дані про супротивника від повітряної розвідки: склад і напрямок руху колон, час і рубежі (райони) розгортання засобів ядерного нападу, артилерії, танків, підхід резервів із глибини. Тому командир батальйону організує запит і одержання даних повітряної розвідки від вищестоящого штабу. Відповідно до даних повітряної розвідки командир батальйону ставить розвідувальним органам додаткові або нові задачі, висилає додаткові розвідувальні органи для вирішення задач, які виникають, і здійснює контроль за їхніми діями.

Керування підрозділами на марші здійснюється командиром і начальником штабу батальйону із своїх машин шляхом подачі коротких радіосигналів і передачі через офіцерів батальйону на рухливих засобах письмових (графічних) і усних розпоряджень. Для підтримки зв'язку в ході маршу крім рухливих засобів використовуються ультракороткохвильові радіостанції. Інші радіостанції працюють тільки на прийом. Зв'язок із сусідами і вищестоящим штабом також здійснюється короткими радіосигналами і рухливими засобами.

Після того, як розвідувальні органи зіткнуться з супротивником, командир батальйону направляє їх зусилля на добування (у тому числі шляхом захоплення і допиту полонених) даних про склад, положення і характер дій супротивника, необхідних командиру для ухвалення рішення на зустрічний бій.

Задум дій при зустрічі із супротивником командир батальйону (роти) визначає ще при організації маршу, але лише загалом, тому що через нестачу даних він може тільки орієнтовно визначити можливий характер дій підрозділів на рубежах ймовірної зустрічі із супротивником. У ході маршу ця робота набуває більш цілеспрямованого і конкретного характеру.

На основі нових даних про обстановку, і головним чином про супротивника, командир повинен вчасно прийняти рішення на зустрічний бій. Для цього він направляє зусилля розвідки на уточнення наявних і одержання нових даних про склад і положення супротивника (особливо засобів ядерного нападу, артилерії і танків), про напрямок його руху, рубежі (райони) розгортання, а також на виявлення уразливих місць і відкритих флангів.

В міру надходження розвідувальних даних командир батальйону уточнює ймовірні рубежі і час зустрічі з підрозділами охорони і головних сил супротивника, визначає можливий характер його дій на цих рубежах, вибирає найважливіші об'єкти супротивника для поразки.

Одночасно командир батальйону, з огляду на дані про супротивника, уточнює положення і стан головної похідної застави і колони головних сил на марші; вивчає радіаційну і хімічну обстановку на напрямку руху підрозділів; уточнює по карті рубежі розгортання головних сил батальйону для зустрічного бою і відповідно до цього райони вогневих позицій артилерії і зенітних засобів, а також маршрути висування до них; уточнює або розраховує наново можливе співвідношення сил і засобів на ймовірних рубежах зустрічі із супротивником; розраховує час на висування і розгортання головних сил, а також на висування і заняття вогневих позицій артилерією з урахуванням попередження супротивника в розгортанні і вогневій поразці; уточнює питання всебічного забезпечення зустрічного бою батальйону.

ІІІ. Висновки - 5 хвилин

  • нагадати тему, ціль заняття;

  • підвести підсумок і зробити розбір;

  • вказати літературу і дати завдання для самостійної підготовки.

Старший викладач кафедри тактики та оперативного мистецтва

С.В.МІРОШНІКОВ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ВІЙСЬКОВИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ТАКТИКИ ТА ОПЕРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри тактики та

оперативного мистецтва

полковник С.А.ШВОРОВ

«___»________________ 200_ р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]