Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА № 8 МАРШ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
987.65 Кб
Скачать

Для проведення занять з курсантами

ВОС – всі спеціальності

Дисципліна Тактика

Тема № 8. Пересування і розташування на місці підрозділів і частин.

Заняття № 2. Пересування військ.

Розроблена у відповідності до навчальної програми 200_р.

Розглянута на засіданні кафедри тактики та оперативного мистецтва і рекомендована для використання в навчальному процесі

Протокол № від “ “ 200 р.

м. Київ – 2007 р.

Навчальна мета: Вивчити основи пересування військ. Вивчити порядок

організації та здійснення маршу механізованими (танковими)

підрозділами.

Виховна мета: Формувати у курсантів професійну компетентність.

Час: 2 години.

Матеріальне забезпечення: плакати, схема похідного порядку мб на марші.

Література:

1. «Тактика (рота, батальйон)», МОУ, Одеський інститут Сухопутних військ, 1997 р.

2. Бойовий статут сухопутних військ ч.Іі стор. 168-176, додаток 13.

Навчальні питання і розподіл часу:

І. Вступ - 10 хвилин

ІІ. Основна частина - 65 хвилин

1.Марш, його цілі, види і умови здійснення - 15 хвилин

2.Побудова похідного порядку. Нормативи маршу - 25 хвилин

3. Організація похідної охорони - 25 хвилин

ІІІ. Висновки - 5 хвилин

Організаційно-методичні рекомендації у вступній частині занять провести опитування 2-3 курсантів по матеріалу попередньої лекції «Розміщення частин та підрозділів на місці».

Під час викладання матеріалу лекції ознайомити тих, хто навчається з основами пересування підрозділів і частин, вимоги, що висуваються до частин і підрозділів під час пересування, організацію похідної охорони.

При викладенні матеріалу використовувати схему «Побудова похідного порядку мб».

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. Вступ - 10 хвилин

  • перевірити наявність слухачів та їх готовність до заняття;

  • перевірити матеріальне забезпечення заняття;

  • оголосити тему та мету заняття, учбові питання.

І. Основна частина -65 хвилин

ВСТУП

У сучасних умовах під час високо маневрених бойових дій закономірно зростає роль пересування підрозділів. Це зумовлюється збільшенням просторового розмаху, високою маневреністю та динамічністю бойових дій.

Тому війська завжди повинні бути готовими до переміщення на великі відстані в умовах постійної загрози застосування противником ЗМУ, РУК та систем дистанційного мінування, авіації, повітряних десантів, аеромобільних диверсійно-розвідувальних груп, радіоактивного, хімічного та біологічного зараження, руйнування доріг, мостів, переправ.

1.Марш, його цілі, види і умови здійснення.

Пересування - це організоване переміщення військ будь-яким способом з метою виходу у встановлений час до назначеного району або до вказаного рубежу у повній бойовій готовності до виконання бойового завдання.

Способи пересування:

  1. Марш.

  2. Перевезення на важких автопоїздах.

  3. Перевезення залізничним транспортом.

  4. Перевезення водним транспортом (морським, річним).

  5. Перевезення повітряним транспортом.

  6. Комбіноване переміщення.

Той чи інший спосіб пересування застосовується в залежності від мети, відстані, часу, відведеного на пересування, стану комунікацій, наявності та можливості транспортних засобів, а також від характеру тактичних обставин.

Пересування військ проводиться як при підготовці, так і в ході бою.

Умови пересування військ

Оцінюючи умови пересування військ необхідно враховувати:

  • загальне військово-політичне становище на театрах військових дій, тобто пересування здійснюється в умовах ускладнення міжнародного положення або в ході бойових дій, що почалися.

  • можливий характер та ступінь впливу повітряного та наземного супротивника

  • стан та рівень готовності військ

  • характер та ступінь готовності оперативного обладнання та фізико-географічні умови театру військових дій

  • метеорологічні умови і пору року, тощо.

Найбільш сприятливим для пересування військ буде період до початку бойових дій.

В ході бойових дій війська, що пересуваються, будуть систематично підлягати ударам з повітря та на дію розвідувально-диверсійних груп. Крім того, з початком бойових дій важливі об’єкти та комунікації можуть бути зруйновані таким чином, що війська не тільки знижуватимуть темпи пересування та понесуть втрати, але й повинні будуть долати зони руйнувань і заражень, що спричинені зруйнованими атомними електростанціями та хімічними підприємствами, що знаходились під ударом супротивника.

Марш - це організоване пересування військ в колонах по дорогах та колонними шляхами з метою виходу до назначеного району чи на вказаний рубіж.

Він застосовується при висуванні військ із глибини в прикордонні райони, при проведенні перегрупування головних сил, а також в тих випадках, коли для пересування недоцільно використовувати залізничний, водний або повітряний транспорт.

Види маршу:

  1. На штатній техніці

  2. За необхідності у пішому порядку (зимою - на лижах)

Позитивні сторони - забезпечується цілісність організаційної структури підрозділів, зберігається бойова готовність, швидке розгортання та вступ у бій, кращі можливості для маневру з метою обходу районів руйнувань, пожеж, повеней, тощо.

Негативні сторони - великі витрати моторесурсів, пального, знос бойової техніки, висока виснаженість особового складу.

Умови здійснення маршу:

  1. При ймовірності вступу в бій.

  2. Без загрози зіткнення з противником.

Марш при ймовірності вступу в бій здійснюється в тому випадку, коли безпосередньо з маршу війська мусять виконувати бойову задачу (вести зустрічний бій, наступати чи тримати оборону).

Він, як правило, здійснюється в районах бойових дій (при висуванні із району збору по тривозі, або з району зосередження до державного кордону; при висуванні із складу другого ешелону або резерву для введення в бій; на останньому добовому переході при здійсненні маршу на велику відстань).

Марш без загрози зіткнення з противником здійснюється, як правило, в тилу своїх військ (при висуванні військ із глибини розташування своїх військ в райони бойових дій).

Він характеризується великою довжиною.

За напрямком марш може здійснюватись:

  1. До фронту.

  2. Уздовж фронту.

  3. Від фронту до тилу.

Від тилу до фронту здійснюється при організації наступу (для нарощування зусиль військ першого ешелону) або для переходу до оборони у напрямку прориву супротивника, а також для заміни військ, що втратили боєздатність.

Уздовж фронту – марш здійснюється з метою переносу зусиль на новий напрямок.

Від фронту до тилу – марш здійснюється, як правило, при перегрупуванні військ під час бойових дій або за умов відступу.

В будь-яких умовах, марш здійснюється приховано, як правило, вночі або в інших умовах обмеженої видимості, а в ході бою або в глибокому тилу своїх військ - вдень.

Маршрут руху для здійснення маршу обирається шляхами, що проходять переважно біля лісних масивів або лісопосадках, а також, що проходять повз невеликі населені пункти та іншу закриту місцевість.

Шляхи, по можливості, не повинні проходити повз великі населені пункти, вузли доріг, тіснини та поблизу залізничних станцій, портів, аеропортів, підприємств атомної енергетики та хімічної промисловості.

У випадку, коли великий населений пункт неможливо обійти, для руху використовуються обхідні шляхи.

Відкриті ділянки маршрутів завчасно маскуються придорожніми або вертикальними засобами маскування, а також аерозолями (димами).

Маскування, як правило, здійснюється загальними силами та засобами.

У всіх випадках призначаються запасні та рокадні маршрути, які підготовлюються одночасно з основними, та використовуються за вказівкою командира бригади.

Примітка: рокада - залізниця або автомобільна дорога в смузі бойових дій військ, що проходить паралельно лінії фронту.

Бригада: - для здійснення маршу, як правило, виділяється 1-2 або більше маршрутів руху військ.

Батальйон: здійснює марш однією колоною. На марші може відокремлюватися в передовий загін, авангард або рухатися в складі головних сил бригади. При дії в передовому загоні йому вказується напрям дій.

Рота: здійснює марш однією колоною. На марші може відокремлюватися в головну, бокову, тилову похідні застави або рухатись у складі колони батальйону.

Взвод: здійснює марш в колоні роти. На марші може відокремлюватися в головну, бокову, тилову похідні застави, а іноді в нерухому бокову заставу або головний, тиловий дозори.

Відділення (танк) - здійснює марш в колоні взводу. На марші може відсилатися в дозорне відділення (танк).

Відстань між сусідніми маршрутами повинна виключати одночасне ураження двох, паралельно слідуючих колон, зарядом середньої потужності (3-5 кт).

Для здійснення маршу військам призначаються:

  1. вихідний рубіж (пункт);

  2. рубежі (пункти) регулювання;

  3. привали.

Вихідний пункт - призначається для своєчасного початку маршу. Час проходження вихідного пункту головою колони основних сил вважається початком маршу. Призначається на відстані, що забезпечує витягування та набирання заданої швидкості і, в залежності від глибини колони та умов місцевості може бути на відстані 5-10 км від передньої межі розташування.

Пункти регулювання - призначаються для забезпечення планомірного та організованого здійснення маршу підрозділами, а також для регулювання швидкості колон.

Їх кількість та віддаль залежить від довжини маршруту, характеру місцевості, стану дорожньої мережі та погоди.

Примітка:

При здійсненні маршу військами декількома паралельними маршрутами - призначаються рубежі, а при здійсненні маршу по одному маршруту - пункти.

Привали, денний та нічний відпочинок призначаються для перевірки стану озброєння та техніки, їх технічного обслуговування, харчування та відпочинку особового складу. Привали призначаються тривалістю до 1 години через 3-4 години руху, а один привал тривалістю до 2-х годин - в другій половині добового переходу. В кінці кожного добового переходу призначається денний (нічний) відпочинок, а при здійсненні маршу на велику відстань через кожні 3-5 добові переходи при необхідності може призначатися добовий відпочинок.

Для денного (нічного) добового відпочинку та для привалу тривалістю до 2-х годин вибираються райони з сприятливими умовами, для захисту від ядерної та високоточної зброї та маскування військ, а також із достатньою кількістю джерел води.

Шикування колон на привалах не порушується, зберігаються встановлені дистанції між частинами та підрозділами, машини в колонах підрозділів зупиняються на правій обочині дороги на дистанції не ближче 10м (або на дистанції, встановленій командиром).

В районах відпочинку війська розташовуються поза доріг в призначених їм районах побатальйонно (подивізіонно) в порядку, що забезпечує підтримання постійної бойової готовності та швидке витягування колон. Зенітно-ракетні та зенітно-артилерійські підрозділи розгортаються на позиціях, встановлюються ступені їх готовності та організовується бойове чергування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]