Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krilova_L.V.,_Rudenko_G.V._Organizatsiya_restor...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Література

  1. ДСТУ 4281 : 2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація.

  2. Крилова Л.В. Організація ресторанного господарства закордоном: Навчальний посібник. – Донецьк: ДонНУЕТ , 2007. – 325 с.

  3. Ковешников В.С. Використання закордонного досвіту організації громадського харчування: Навч. посіб. – Київ: КТЕІ, 1991.- 278 с.

  4. Лащинский В.М. Сервировка и этикет стола.- Минск: Элайда, 1999.- 255 с

  5. Ресторанный сервис. Основы международной практики обслуживания для профессионалов и начинающих. Пер. с нем. Ю.О.Бема / С.и Л.Зигель, Х. и Р. Ленгер, Г. Штиклер, В. Тутмайер. – М.: Центрполиграф, 2003. – 288 с.

  6. Сагайдак О.П. Дипломатичний протокол та етикет: Навч. посіб. – К.: Знання, 2005. – 259с.

  7. Сало Я.М. Організація обслуговування населення на підприємствах харчування. Ресторанна справа: Довідник офіціанта. – Львів: Афіша, 2005. - 336 с.

  8. Современная энциклопедия. Кулинарные традиции мира / Вед. ред. Е. Ананьева. – М.: Аванта плюс., 2003. – 432 с.

  9. Стаценко В.В. Главная технология успеха ресторанного бизнеса. Часть 1. Тріумф вашого заведения. – Херсон.: Олди-плюс, 2005. – 550с.

  10. Тимошенко Н.Л. На найвищому рівні в повсякденному житті: деякі особливості офіційного дипломатичного протоколу // Політика і час. – 2001. – №2. – с. 76-80.

Словник додаток а

Бар – заклад ресторанного господарства, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них і закупні товари продають через барну стойку.

Бірштубе (Bierstube) „пивні кімнати” – є на всій території Германії, хоча на південному заході, у традиційних виноробних районах в долинах рік Мозеля, Саара і Верхнього Рейну, поряд з „пивними”, трапляються ще й „винні кімнати” – вайнштубе (Weinstube). Як у бірштрубе завжди можна випити бокал вина, так і у вайнштрубе обов’язково продають декілька сортів пива. Великої різниці між цими двома типами закладів немає. Бір- і вайнштубе займають невелику площу, часто розташовуються в підвальних та цокольних приміщеннях.

Віденські кафе - заклад РГ, де подаються різноманітні види гарячої і охолодженої кави, кондитерські вироби, прохолодні напої, гарячі сніданки і ланчі. Існують комплексні меню і меню а la carte.

Винні погрібці (Weinkellers) - самостійні підприємства масового харчування в Німеччині. Розташовуються вони, як правило, в напівпідвальних приміщеннях та відтворюють атмосферу старого доброго винного погрібця. Пропонують відвідувачам широкий асортимент переважно німецьких вин і відповідну легку закуску.

Гаштети (Gaststдtte) - це заклади в Німеччині, які мають своє меню з широким асортиментом страв. В асортименті обов'язково присутні страви дня, приготовані шеф-кухарем. Майже кожний гаштет має у своєму розпорядженні літній “пивний сад” подаль від сторонніх очей.

Захаропластія (Zaharoplasteia) – заклади ресторанного господарства, що продають тістечка, як грецькі, так і європейські, шоколад, бісквіти, солодощі, цукерки, каву, содову, інші газовані напої і іноді алкогольні напої.

Кав'я́рня - гастрономічний заклад, де подають напої - насамперед каву, але також чай і спиртні напої та десерти до них: торти, тістечка, морозиво, фрукти. Інколи меню не обмежується десертами. Улюблене місце зустрічей, спілкування та відпочинку багатьох людей.

Кафе - заклад ресторанного господарства із широким асортиментом страв нескладного при- готування, кондитерських виробів і напоїв, в якому застосовують самообслуговування або обслуговування через офіціантів.

Кна́йпа - гастрономічний заклад у Німеччині, де подають насамперед спиртні напої, у німецькомовних країнах означає перш за все пивну (пивницю). Подекуди окрім напоїв подають також і страви, тому границя між кнайпою і рестораном не є чіткою, щоправда, згідно регіональних законів про заборону куріння у ресторанах ознакою кнайпи вважається відсутність кухні.

Пивні погрібці (Bier kellers) - самостійні підприємства масового харчування в Німеччині. Багато в чому аналогічні винним з тією лише різницею, що пропонують гостям широкий асортимент німецького пива.

Псістарія (Psistaria) - заклад ресторанного господарства в Греції, які спеціалізується на грецьких шашликах, печені і грилі - як правило, зі свинини, ягняти або курчати.

Ресторан – заклад ресторанного господарства з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і покупних товарів, високим рівнем обслуговування і комфорту у поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля споживачів.

Тратторія (trattoria) - заклад ресторанного господарства в Італії, де подають регіональні фірмові страви (піцу, пасту, м'ясо, салати).

Узорія (Ouzeri) – заклад ресторанного господарства в Греції, де подають ouze (узо). В ouzeri створюється ефект алкоголю, це дозволяє сидіти і пити повільно протягом довгого часу, зберігаючи гарний настрій. Набули великої популярності через широкий вибір страв і закусок.

Фритюр (Friture) - заклад ресторанного господарства у Бельгії та Люксембурзі, з простим сервісом та їдою. Частіше подають булети з кисло-солодким соусом.

ДОДАТОК Б