Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для написання випускної і дипломної р...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
632.32 Кб
Скачать

2.3. Матеріал, умови і методика виконання роботи

Цей розділ складається із двох підрозділів:

  • Короткі відомості про господарство.

  • Матеріал, умови і методика виконання роботи.

У підрозділі “Короткі відомості про господарство” подають таблицю характеристики господарства, (додаток Є). Таблиця відображає стан справ у господарстві за останні 3 роки. Письмовий аналіз таблиці займає 1....2 сторінки. Цифри у тексті не повторюються, а на її підставі з’ясовують причини зниження продуктивності, урожайності, чи рентабельності або які заходи дали змогу підвищити показники. На основі цих даних роблять короткий висновок про ефективність галузей тваринництва, визначають недоліки або не використані можливості. Таблицю на захист не виносять.

Другий підрозділ має назву “Матеріал, умови і методика виконання роботи”. Для освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” цей підрозділ має включати основні методи і методики розробки і удосконалення технології або окремих її елементів, виробництва і переробки продуктів тваринництва. На початку підрозділу вказують який вид, порода, лінія чи крос використовують для збору фактичного матеріалу в розробці або удосконаленню технології виробництва і переробки тваринницької продукції. Наводять господарську характеристику породи (лінії, кросу, гібриду). Далі вказують господарство, район та область.

Оскільки методика є сукупністю способів досягнення мети чи завдань, то у її змісті (у цьому підрозділі) викладають перелік тих показників, за допомогою яких вирішувалося основне питання роботи. При цьому вказують на спосіб їх отримання (із планів, звітів чи інших документів, тощо), принципи групування і обробки (за віком, призначенням, статтю, породною належністю, живою масою чи за іншими показниками, методи обробки та їх обґрунтування і т.п.). Для тем, що виконуються на матеріалах експерименту є обов’язковою:

  • біометрична обробка результатів;

  • кількість поголів’я у кожній дослідній і контрольній групах.

Якщо розробляється технологія (технологічний проект прив’язаний або не прив’язаний до конкретного господарства) то у цьому випадку необхідно подати:

  • проектне завдання (додаток Ж);

  • описання проектного завдання;

  • коротку характеристику.

Всебічну увагу треба звернути на стан того питання, яке підлягає проектуванню, тобто є базовим і містить у собі вихідні дані для виконання випускної роботи (технологічного процесу в цілому, окремої технологічної ланки виробництва чи переробки продукції або умов, що забезпечують виробництво у робочому стані чи організація виробничого процесу).

2.4. Розрахунково-технологічна частина

Цей розділ є основним і в ньому наводять власні результати автора випускної роботи, одержані внаслідок проведеного аналізу і розрахунків. Він повинен складатися з кількох підрозділів відповідно до мети і завдань роботи (на кожне завдання - окремий підрозділ), до обов’язкових слід віднести:

  1. Характеристика-аналіз існуючої технології виробництва і переробки тваринницької продукції (теми пов’язані з удосконаленням технології чи окремих її ланок). Сюди слід включити характеристику утримання, годівлі, відтворення, вирощування ремонтного, чи м’ясного молодняка, заготівлі та збереження кормів. Аналізуючи кожен із зазначених моментів, у підсумку, необхідно вказати на недоліки або невикористані резерви. Якщо тема роботи пов’язана з розробкою технологічного проекту, тоді цей підрозділ не включають в роботу.

2. Загальна характеристика удосконаленої (розробленої) технології.

У цьому підрозділі необхідно подати технологічні розрахунки руху поголів’я, використання приміщення, удосконалених систем (методів, способів) утримання, використання племінного матеріалу, розрахунки виробництва і реалізації продукції, застосування удосконалених методів (способів) відтворення поголів’я, технології первинної (чи глибокої) переробки продуктів.

3. Характеристика удосконаленої (розробленої) системи годівлі.

У підрозділі подають:

  • раціони годівлі окремих статево-вікових груп тварин;

  • розраховують потребу в кормах, складають зелений конвеєр;

  • описують методи технології заготівлі, зберігання, переробки і підготовки кормів;

  • розраховують об’єми заготівлі;

  • описують і пропонують раціональні методи (способи) використання кормів.

4. Первинна переробка продукції.

У підрозділі подають описання існуючої (удосконаленої) технології первинної (глибокої) переробки або варіанти стандартних технологій з прив’язкою до діючого підприємства, чи проекту.

Бажаним є подання цифрового матеріалу та іншої подібної інформації у вигляді таблиць, графіків, рисунків, схем, діаграм чи гістограм і т.п. Їх виконують чітко і переконливо, у затвердженій та сприйнятій формі відповідно до вимог державного стандарту та цієї методичної розробки.